background img
banner
banner

Η έλλειψη νερού επιτάσσει λήψη μέτρων

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΕΥΑΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ… ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

Στην πιο δύσκολη περίοδο, του πιο δύσκολου χρόνου εισέρχεται η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας. Η παρατεταμένη ξηρασία και η συνεχής μείωση της στάθμης του νερού στις δεξαμενές, δημιουργούν μία ανασφάλεια για επάρκεια νερού σε ορεινές κυρίως κοινότητες του δήμου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΑ κινείται στη λογική της δημιουργίας λιμνοδεξαμενών που θα επιλύσουν μελλοντικά το θέμα των αποθεμάτων ύδατος. Ως τότε, συνιστά χρήση με σύνεση.

Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, παραχώρησε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου  στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΑ, συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ενημερώσει για διάφορα τρέχοντα ζητήματα όπως είναι τα μέτρα κατά της λειψυδρίας αλλά και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις κ.ά.

«Τείχος προστασίας» και ασφάλειας για τον δημότη

Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο κ. Ντίνος στο Protionline.gr, δημιουργούν όσοι χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης για να αρδεύσουν. ΄΄Διανύουμε την πιο… απαιτητική περίοδο και τα θέματα που προκύπτουν σε καθημερινή βάση, είναι ένας “γόρδιος δεσμός”. Η λειψυδρία και οι αλλαγές στο κλίμα έχουν αποφέρει πολλές επιπτώσεις και στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου και στην καθημερινότητα. Δυστυχώς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και κυρίως να δημιουργήσουμε ένα τείχος προστασίας και ασφάλειας για τον δημότη που θέλει να έχει πάντα αποτελεσματικό, υπεύθυνο και σαφέστατα λειτουργικό δίκτυο΄΄, επισήμανε ο κ. Ντίνος. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνέντευξη, είπε πως ΄΄θα γίνει ενημέρωση για το κομμάτι της ύδρευσης, για τις σωστές συνθήκες, αλλά και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν. Θα συμβουλέψουμε τον δημότη για το πώς μπορεί να βοηθά με τον τρόπο του το γενικό δίκτυο της ΔΕΥΑΑ. Στόχος μας είναι να υπάρχει συνεχής επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του θέρους μεταξύ της Επιχείρησης και του δημότη ώστε η μεν ΔΕΥΑΑ να παρέχει όλα όσα χρειάζονται ο δε πολίτης να είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός στο έργο της΄΄.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν αυτό το διάστημα κοινότητες στις οποίες σημειώνονται διακοπές στην υδροδότηση ή έχει μειωθεί η ποσότητα του νερού, ο κ. Ντίνος απάντησε χαρακτηριστικά: ΄΄Ακόμα δεν έχουμε αισθητά προβλήματα, όμως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, αν δεν υπάρξει προγραμματισμός και συνέπεια, δυστυχώς θα έρθουν και αυτές οι καταστάσεις. Το μυστικό για μια σωστή λειτουργία του δικτύου, είναι η υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε όλοι μας. Είμαι σίγουρος ότι οι δημότες της Αιγιάλειας έχουν καταλάβει πόσο σημαντική και μεγάλη είναι η δουλειά που πραγματοποιείται και στην ύδρευση και στο κομμάτι της άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή΄΄, τόνισε.

Προβλήματα στην ύδρευση κοινοτήτων

Να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα της λειψυδρίας είχε γίνει αναφορά και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, για το οποίο είχαν τοποθετηθεί τόσο ο επικεφαλής της μείζονος όσο και τις ελάσσονος μειοψηφίας.

Ο Χρήστος Γούτος είχε ζητήσει ενημέρωση για την επάρκεια του νερού με αφορμή τον καύσωνα των ημερών. Επίσης, η δημοτική σύμβουλος της παράταξής του Βάσω Ψυχράμη είχε ζητήσει ενημέρωση για το πού βρίσκεται το θέμα των λιμνοδεξαμενών.

΄΄Ένα άλλο ζήτημα είναι το θέμα της άρδευσης και νομίζω ότι το έλλειμμα στο νερό έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Δεν ξέρω πως το χειρίζεται η ΔΕΥΑΑ το ζήτημα αλλά είμαστε μπροστά σε μία πολύ δύσκολη εξέλιξη με τη λειψυδρία που υπάρχει και την κλιματική αλλαγή΄΄, είχε σχολιάσει ο Κώστας Σπηλιόπουλος, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του, Παρασκευά Σπυρόπουλο να επισημαίνει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό στις κοινότητες Τούμπα, Λάκκα και Δημητρόπουλο. Είχε δε αναφέρει πως όταν γίνεται οποιαδήποτε βλάβη ή υπάρχει διακοπή ρεύματος, το νερό επανέρχεται πάρα πολύ αργά με τεράστια καθυστέρηση. ΄΄Το δίκτυο δεν έχει εξαέρωση και έχει πολλά προβλήματα γιατί είναι παλαιού τύπου. Το νερό το ψάχνουμε με το… σταγονόμετρο. Κάθε εξαέρωση κοστίζει 50 με 70 κυβικά νερού.

Δηλαδή πετάμε πολύ περισσότερο νερό από αυτό που πραγματικά χρησιμοποιούμε. Οι μόνιμοι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι των περιοχών, έχουν σοβαρό πρόβλημα και έχουν μπει στη διαδικασία να… κουβαλουν νερό με βυτία. Επίσης πρέπει να κοιταχτεί η δεξαμενή που υδρεύει και αρδεύει το Δημητρόπουλο, αφού δεν υπάρχει φίλτρο και μπαίνουμε στη διαδικασία κάθε λίγο και λιγάκι, τα συνεργεία να αλλάζουν σωληνώσεις δεκάδων μέτρων λόγω αλάτων. Το πρόβλημα στον Άγιο Ανδρέα στην κοινότητα Πτέρης είναι τεράστιο και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα τώρα΄΄, είχε υπογραμμίσει.

Υπό επεξεργασία από τεχνικό σύμβουλο η μελέτη για λιμνοδεξαμενή

Την ίδια στιγμή, η πρόταση της παράταξης του κ. Σπηλιόπουλου για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Η μελέτη που υπάρχει για τα ορεινά της Δ.Ε. Αιγείρας είναι υπό επεξεργασία τεχνικού συμβούλου.

΄΄Όλα θα εξαρτηθούν από τις μελέτες, ο δήμος είναι στο στάδιο της προετοιμασίας, της ωρίμανσης και αυτό σημαίνει ότι για φέτος δεν προλαβαίνουμε, ίσως ούτε και για το 2025, καθώς το έργο είναι πολύ μεγάλο και θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανασυγκρότησης. Προτεραιότητά μας, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση νερού με κάθε τρόπο και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Γενικά, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η καταγραφή των αναγκών. Οι λιμνοδεξαμενές είναι μία έξυπνη επιλογή και εκτός των άλλων, με τη λειτουργία τους εξοικονομούνται και χρήματα. Το πρόγραμμα πριμοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω της Περιφέρειας΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr για το θέμα ο κ. Σπηλιόπουλος.

Παράλληλα, αναφορικά με τα προβλήματα ύδρευσης κοινοτήτων, σημείωσε: ΄΄Υπάρχουν θέματα και το ανησυχητικό είναι ότι δεν ξέρουμε τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατά την περίοδο του Αυγούστου, όταν λόγω των κλιματικών αναγκών αλλά και της ανομβρίας, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ρευστά.

Η μόνη λύση είναι οι λιμνοδεξαμενές, η πρόταση αυτή στηρίζεται από την παράταξή μας πολλά χρόνια τώρα και είναι ευτυχές που την υιοθέτησε η δημοτική αρχή Το νερό είναι δυσεύρετο και πρέπει εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι χρηματοδοτούνται τέτοια έργα.

Η γενικότερη μορφολογία της περιοχής, αποτελείται από πολλούς χείμαρρους, ποτάμια και λίμνες, φυσικές πηγές και όλα αυτά, σε αφθονία.

Πρέπει λοιπόν να στραφούμε τάχιστα, προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι είναι μία απόλυτα σωστή κίνηση του δημάρχου που στηρίζει και συνεργάζεται μαζί μας, πάνω στη δική μας πρόταση.

Είναι ανάγκη για την περιοχή μας και θεωρώ ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που μας επιβάλλει η ίδια η φύση, μία φύση που αλλάζει συνεχώς και ανακατατάσσεται΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr