background img
banner
banner

Η επέκταση του Μουσείου θα αυξήσει την επισκεψιμότητα

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΩΣ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΟ ΕΡΓΟ – ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει ένα πολύ σημαντικό έργο, που θα συμβάλει στην ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας και του πολιτισμού της Αιγιάλειας.

Πρόκειται για την «Προμήθεια και τοποθέτηση προθηκών για την επέκταση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου», έργου ενταγμένου στο Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”, το οποίο ήδη έχει διαμορφωθεί και αναμένεται να παραδοθεί ως το τέλος του έτους.

Αντικείμενο του έργου ήταν η προμήθεια και τοποθέτηση 26 προθηκών έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτοφωτιζόμενων, αεροστεγών και ανοιγόμενων, κλιματιζόμενων των οκτώ 8 εξ αυτών, σύμφωνα με τη σχετική Μουσειολογική – Μουσειογραφική μελέτη για την επέκταση της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 248.822€ και χρηματοδοτείται από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) (Τομέας: Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία 2014-2020 – Ελλάδα-Ιταλία) και του Π.Δ.Ε.

Τι περιλαμβάνει η νέα έκθεση που έχει ήδη διαμορφωθεί

Η νέα έκθεση αποτελείται από έξι ενότητες, που αντιστοιχούν στις αρχαιολογικές θέσεις από όπου προέρχονται τα ευρήματα, δηλαδή από Αίγιο, Σελιάνα, Τραπεζά, Ελίκη, Κερύνεια μα και οι 3 υποενότητες της τελευταίας ενότητας Τράπεζα, Μάρμαρα, Νικολαίικα. Πλούσιο εποπτικό υλικό θα συνοδεύει τα ευρήματα καθώς και δίγλωσσες οπτικοακουστικές εφαρμογές.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, ΄΄η νέα έκθεση έχει διαμορφωθεί, έχουν τοποθετηθεί οι προθήκες, τα εκθέματα έχουν λάβει τις θέσεις τους και είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή η εικόνα.

Ετοιμάζουμε το εποπτικό υλικό, τις λεζάντες και επεξηγήσεις που πρέπει να μεταφραστούν στα αγγλικά και γενικά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης τη έκθεσης, που εκτιμάται πως θα γίνει ως το τέλος του έτους΄΄.

Κανονικά λειτουργεί η παλιά έκθεση αλλά με περιορισμένη επισκεψιμότητα

Σημειώνεται ότι η παλιά έκθεση λειτουργεί κανονικά, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες για τον κλιματισμό όλου του χώρου, θέμα στο οποίο υστερούσε το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς από τον σεισμό του 1995 είχε υποστεί ζημιά το σύστημα κλιματισμού εξαιτίας κατάρρευσης διπλανού κτίσματος.

Παρόλα αυτά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και δεδομένων των αρχαιολογικών «θησαυρών» που περικλείει, δεν παρουσιάζεται η προσδοκώμενη επισκεψιμότητα. Το γεγονός επιβεβαιώνει η κ. Κουμούση, επισημαίνοντας πως και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε το έργο της επέκτασης της αίθουσας, αλλά και για να γνωρίσει ο κόσμος ακόμη περισσότερα ευρήματα της αρχαιότητας, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τη ζωή στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το Μουσείο αναπτύσσεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτιρίου, σε έξι αίθουσες, όπου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως και τα ύστερα γεωμετρικά χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από την πόλη του Αιγίου και τις άλλες αρχαίες πόλεις της Αιγιάλειας (Αίγειρα, Κερύνεια, Ρύπες κ.ά), αλλά και από μικρότερους αταύτιστους αρχαίους οικισμούς της περιοχής.

Ο επισκέπτης θα βρει μια ολοκληρωμένη σύνθεση, ενός σπουδαίου συνόλου – κληρονομιά της μακραίωνης ιστορίας του τόπου. Αξιόλογο είναι επίσης πως η διάρθρωση της έκθεσης είναι με τέτοιο τρόπο ώστε ο επισκέπτης να κινείται στον τόπο και στον χρόνο, όχι απλά σαν θεατής αλλά σαν μάρτυρας της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής.

Οι πολύτιμοι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου είναι ένας λόγος από μόνος του να επισκεφτεί κανείς το Αίγιο. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε όλοι και να το προβάλουμε αναλόγως.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr