background img
banner
banner

Η καταγγελία που έπληξε την εικόνα του δήμου

ΤΟΝ… ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΑΝΕ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΩΜΕΝΟΥ ΑΛΟΓΟΥ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΟΧΟΣ

Η διάσταση που έλαβε το θέμα της καταγγελίας εις βάρος της αντιδημάρχου Νομικής Υπηρεσίας Μαρίας Ιατροπούλου, σχετικά με τη νομιμότητα και τις συνθήκες που επικρατούν στην επιχείρηση εκμετάλλευσης ιπποειδών στον Ελαιώνα της οποίας είναι μέτοχος, έπληξαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την εικόνα του δήμου Αιγιαλείας, ανεξάρτητα από το εάν ευσταθούν τα όσα καταγγέλθηκαν. Η ίδια η αντιδήμαρχος επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της για τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα, ενώ πληροφορίες τη θέλουν να υπέβαλε την παραίτησή της, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο.

Αφορμή για να πάρει έκταση το θέμα, στάθηκε ο θάνατος ενός αλόγου και η μήνυση εις βάρος της κ. Ιατροπούλου, που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου στο οποίο λειτουργεί με μίσθωση για 15 χρόνια, η επιχείρηση. Η εν λόγω γυναίκα κατήγγειλε πως αφενός η επιχείρηση λειτουργεί δίχως την απαιτούμενη άδεια και αφετέρου ότι οι συνθήκες που διαβιούν τα ζώα δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αποδίδοντας σε αυτό, τον θάνατο του ζώου. Πλην όμως, η κ. Ιατροπούλου έκανε λόγο για προσωπική διαφορά με την ιδιοκτήτρια του χώρου, η οποία, όπως είπε, επιθυμεί να παύσει τη λειτουργία της επιχείρησης προκειμένου να εκμεταλλευτεί η ίδια τον χώρο.

Η συγκεκριμένη γυναίκα προέβη στις καταγγελίες αυτές, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega απ’ όπου, όπως καταγγέλλει η κ. Ιατροπούλου, την ημέρα του ρεπορτάζ δεν εκλήθη να πει τη δική της άποψη, τονίζοντας ότι την «καταδίκασαν» ερήμην της. Αυτό έγινε την επομένη και εφόσον η ίδια ζήτησε να παρέμβει, με αποτέλεσμα εκπομπή να φιλοξενήσει μία έντονη συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι δύο παρουσιαστές, η δημοσιογράφος που αρχικά έκανε το ρεπορτάζ, η κ. Ιατροπούλου και ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών Θανάσης Χελιώτης. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι αυτός που δέχθηκε φωτογραφίες από τη γυναίκα που προέβη στις καταγγελίες και απευθύνθηκε στην Αστυνομία. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη της κ. Ιατροπούλου στο πλαίσιο του αυτοφώρου για να αφεθεί ελεύθερη εξαιτίας της επαγγελματικής της ιδιότητας ως δικηγόρου.

Τηλεοπτικό πλατό… πεδίο αντιπαράθεσης

Σε ό,τι αφορά την τηλεοπτική συζήτηση, οι παρουσιαστές παρουσίασαν έγγραφο από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο οποίο αναφέρεται ότι δεν έχει δοθεί η άδεια για να λειτουργεί θεματικό πάρκο. Η κ. Ιατροπούλου ωστόσο απάντησε πως έχουν απευθυνθεί σε λάθος υπηρεσία και πως η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια να εκδώσει τέτοιου είδους άδεια, παραθέτοντας και ηχητικό του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της. Επιπλέον, η μισθώτρια του χώρου ξεκαθάρισε πως έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες, ότι όλα λειτουργούν νόμιμα και πως τα ζώα ελέγχονται καθημερινά, μην ξεκαθαρίζοντας εάν ο χώρος έχει άδεια για σταυλισμό ζώων ή για θεματική πάρκο, δεδομένου ότι φιλοξενούσε παιδιά που έκαναν και ιππασία.

Υπάρχει άδεια σταβλισμού από το 2022

Ειδικότερα, η κ. Ιατροπούλου τόνισε: ΄΄Φυσικά έχει άδεια. Υπάρχει επιχείρηση χωρίς άδεια; Ο χώρος εκεί ελέγχεται σχεδόν κάθε μήνα, επειδή υπάρχει μια ιδιωτική διαφορά με την όμορη κυρία η οποία πλέον, μετά από κληρονομική διαδοχή είναι και ιδιοκτήτρια του χώρου, όλες οι υπηρεσίες, πιθανές και απίθανες της Ελλάδας, έχουν περάσει από αυτόν τον χώρο. Βρισκόμαστε σε έναν χώρο μισθωμένο και μέσα ήταν δύο άλογα και δύο γαϊδουράκια. Ο χώρος έχει άδειες από όλες τις υπηρεσίες και τις Αρχές. Οι νόμιμες άδειες σε τέτοιους χώρους εκδίδονται από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Έτσι λοιπόν, όποιος είναι μέσα, για να μπορέσει να λειτουργήσει οποιαδήποτε τέτοιου είδους επιχείρηση, πρέπει να έχει αρμόδια άδεια και να έχει δηλώσει τη δραστηριότητά του. Όταν μισθώθηκε ο χώρος, υπήρχε άδεια στην πρώτη ιδιοκτήτρια. Ο νόμος ενδιάμεσα άλλαξε και έπρεπε να εκδοθεί εκ νέου άδεια σταβλισμού για τις εγκαταστάσεις. Αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει από το 2022, έχουν έρθει όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και από το 2022, μόλις λίγους μήνες μετά την εκμίσθωση του ακινήτου, ο χώρος λειτουργεί νόμιμα με όλες τις απαραίτητες άδειες΄΄.

Οι λόγοι που πέθανε το ζώο και οι συνθήκες

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από το άλογο εν ζωή, το οποίο φαινόταν σκελετωμένο, με τους παρουσιαστές να επισημαίνουν πως είναι εμφανές ότι είναι υποσιτισμένο. Ρωτήθηκε τότε η κ. Ιατροπούλου τους λόγους που πέθανε το ζώο, για να απαντήσει πως ήταν υπερήλικο και έφυγε φυσιολογικά. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε έκθεση που ανέφερε ότι ήταν μόλις 21 ετών και όχι πάνω από 30 που επισήμανε η μισθώτρια του χώρου, όπως της μετέφερε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο πρώτος ιδιοκτήτης του χώρου. Εν συνεχεία κατηγορήθηκε γιατί δεν υπήρξε κάποια μέριμνα για το ζώο όταν ειδοποιήθηκε πως βρίσκεται πεσμένο στο έδαφος και η κ. Ιατροπούλου είπε πως πήγε στον χώρο αλλά δεν την άφησαν να εισέλθει. Αρνήθηκε μάλιστα ότι το ζώο ήταν υποσιτισμένο τονίζοντας πως υπάρχει παντού φαγητό και νερό και ότι δύο φορές την ημέρα επισκέπτεται τον χώρο φροντιστής.

΄΄Σε όλους τους χώρους υπάρχει αυτόματο πότισμα για τα ζώα, ταΐζονται και σταβλίζονται δύο φορές την ημέρα. Ο ιππίατρος του χώρου, την ημέρα που έπεσε το άλογο, τηλεφώνησε στον πρώτο ιδιοκτήτη του ζώου, ο οποίος βρισκόταν, με παρέμβαση των Αρχών, στον χώρο μου, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάσταση και την ηλικία του ζώου. Υπάρχει γιατρός. Εγώ, όταν έπεσε το άλογο, προσπάθησα να μπω στον χώρο, πλην όμως για λόγους αντιδικιών, η κυρία με την οποία έχουμε αντιδικία, καθόταν στην πόρτα και μας εμπόδιζε να εισέλθουμε. Αυτό έγινε τουλάχιστον 6 – 7 φορές. Υποχρεώθηκα να πάω στην Αστυνομία να υποβάλλω μήνυση. Η κυρία έχει μανία καταδίωξης μαζί μας, έχει τους δικούς της λόγους, οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν δικαστικά΄΄, επισήμανε ακόμη η κ. Ιατροπούλου.

Απαντώντας, ο κ. Χελιώτης είπε πως ΄΄ποτέ τα γηρατειά δεν υπάρχει αιτία θανάτου για ένα άλογο. Αυτό που εγώ μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι 21 χρόνων που ήταν το συγκεκριμένο άλογο, φυσικά δεν ήταν υπέργηρο. Εμάς μας πήραν τηλέφωνο, μια γειτόνισσα μας έστειλε και όλο το υλικό και, ως οφείλαμε, το στείλαμε στη γενική διεύθυνση αστυνομίας στην Αθήνα, στην προστασία των ζώων, προκειμένου να προσχωρήσει η διαδικασία και να δούμε τι συμβαίνει. Αυτό το οποίο είδα εγώ είναι ότι ενώ όλα τα ζώα στην εγκατάσταση ήταν ελεύθερα, εκείνο ήταν κλεισμένο μέσα στον στάβλο. Ένα ζώο που είναι κλεισμένο σε έναν στάβλο, έχει άλλες ανάγκες΄΄.

Ετάφη στον χώρο

Τέθηκε ακόμη θέμα και σχετικά με την επιλογή να ταφεί το ζώο στον χώρο και το κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο, από τη στιγμή που δεν έλαβε γνώση η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, με την κ. Ιατροπούλου να ξεκαθαρίζει πως κι αυτό είναι καθ’ όλα νόμιμο και πως δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο το ζώο άταφο.

Σιγή ιχθύος από τη δημοτική αρχή

Μέσα σε όλο αυτόν τον… θόρυβο, εντύπωση προκαλεί η στάση του δήμου Αιγιαλείας καθώς πολλές φορές ταυτίστηκε η ιδιότητα της κ. Ιατροπούλου ως αντιδημάρχου. Μάλιστα, η ίδια φέρεται να έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του δημάρχου, με τον κ. Καλογερόπουλο να μην την κάνει αποδεκτή. Επιπλέον, στον εν λόγω χώρο έχει λάβει χώρα και εκδήλωση του δήμου Αιγιαλείας, υπό τη διοργάνωση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού τον Δεκέμβριου του 2022, με τον Άγιο Βασίλη να παίζει με το άλογο (φωτο), γεγονός που εάν η επιχείρηση δεν διατηρούσε άδεια λειτουργίας για τέτοιου είδους δράσεις, θα υπήρχαν άλλες προεκτάσεις. Ανεξάρτητα από το εάν η υπόθεση καλύπτεται από «πέπλο» ανομίας ή εάν όλα είναι νόμιμα και απόρροια «λάσπης» προς την κ. Ιατροπούλου από την πρώην ιδιοκτήτρια του χώρου προς ίδιο όφελος, η έκταση που έλαβε το θέμα διέσυρε τον δήμο Αιγιαλείας, λίγες δε μόλις ημέρες μετά τα κολακευτικά σχόλια των αθηναϊκών μέσων για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Διερεύνηση για τυχόν τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων θα ζητήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος

Τέλος, η κ. Ιατροπούλου εκτός από μισθώτρια του χώρου των ιπποειδών και αντιδήμαρχος Νομικής Υπηρεσίας είναι και δικηγόρος, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, μετά τα όσα αναφέρθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή, να προσανατολίζεται να ζητήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να γίνει διερεύνηση για τυχόν τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων και παραβάσεων του κώδικα των δικηγόρων περί ασυμβίβαστου καθώς και τυχόν ποινικών διατάξεων που αφορούν την συμπεριφορά δικηγόρου. Δηλαδή το κατά πόσο συνάδει η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης με τις διατάξεις του Κώδικα των δικηγόρων και του Ποινικού Κώδικα.

Τι έδειξε ο έλεγχος της Περιφέρειας – Δηλώσεις Φίλια

Κατόπιν της εισαγγελικής παραγγελίας; που μας κοινοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου, Κτηνίατρος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής μετέβη στην εν λόγω επιχείρηση προκειμένου να εξετάσει την ορθότητα καταγγελιών περί των συνθηκών διαβίωσης ενός ιπποειδούς. Το άλογο αυτό βρέθηκε μεν πεσμένο στο χώμα και σε κακή κατάσταση υγείας. Η Κτηνίατρος διαπίστωσε όμως ότι το ζώο αυτό ήταν προς το τέλος της ζωής του και αυτό, η κατάσταση υγείας, δεν οφειλόταν στις συνθήκες περιβάλλοντος και τον τρόπο διαβίωσης αλλά στο προχωρημένο της ηλικίας του. Διαπιστώθηκε δηλαδή ήταν ήδη κοντά στα 30 έτη, ηλικία κατά την οποία επέρχεται το φυσιολογικό τέλος. Την επομένη στο ζώο αυτό είχε πράγματι επέλθει ο θάνατος οπότε η Κτηνίατρος επανέλαβε την επίσκεψή της στο χώρο. Εκανε και νεκροψία – νεκροτομή κατά την οποία διαπίστωσε εκ νέου ότι επρόκειτο περί της φυσιολογικής εξέλιξης ενός γερασμένου ζώου.
Η διαβεβαίωση που έχω απο την υπηρεσία αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα ακατάλληλων συνθηκών σίτισης και διαβίωσης και ήδη έχει αποσταλεί η έκθεση στον εισαγγελέα προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Παράλληλα επειδή ετέθηκε μέσα από ρεπορτάζ το ερώτημα αν αυτή η επιχείρηση διαθέτει κάποια άδεια, ως όφειλε, ζήτησα να γίνει έρευνα στο αρχείο της υπηρεσίας μας τη Δευτέρα 1η του μηνός. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι από το 2022 η εγκατάσταση διαθέτει άδεια σταυλισμού ζώων. Είναι μια άδεια την οποία πρέπει να διαθέτει όποιος φιλοξενεί και σιτίζει ζώα. Όσον αφορά στο ερώτημα που επίσης ετέθη αν η συγκεκριμένη εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενεί άλλου είδους δραστηριότητες ψυχαγωγικού περιεχομένου, αυτό δεν αφορά την Περιφέρεια αλλά άλλες υπηρεσίες. Η Π.Δ.Ε. σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση έσπευσε, έλεγξε, έκανε τις διαπιστώσεις της και ήδη κοινοποίησε αρμοδίως το πόρισμά της στα πλαίσια της σχετικής δικογραφίας”.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr