background img
banner
banner

Η παραλλαγή FLiRT ταλαιπωρεί… και την Αιγιάλεια

ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΑ – Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΟ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ

Έξαρση κρουσμάτων Covid καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Αιγιάλεια, παράλληλα με τις συνεχείς μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που επικρατούν στη χώρα. Τον Απρίλιο εμφανίστηκε μια ομάδα νέων στελεχών, γνωστών ως παραλλαγές FLiRT (με βάση τις τεχνικές ονομασίες των δύο μεταλλάξεών τους) που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει την περιοχή, καθώς τα περιστατικά είναι αυξημένα τόσο σε Νοσοκομείο Αιγίου και Κέντρο Υγείας Ακράτας όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζεται αυξημένος στην Αιγιάλεια και σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, γεγονός που αποδίδεται στο ότι μετά την κατάργηση όλων της υποχρεωτικότητας των μέτρων, υπάρχουν αυξημένες συναναστροφές, συναθροίσεις, έξοδοι κι έτσι οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα.
Το καινούριο στέλεχος, FLiRT είναι πάρα πολύ διαδεδομένο σε Αμερική και Ευρώπη, οπότε θεωρείται επόμενο και στην Ελλάδα, με τα κύματα τουριστών να αυξάνονται και στην περιοχή.

Το χαρακτηρίζει η μεταδοτικότητα

Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το FLiRT δεν έχει περισσότερο και δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά είναι αρκετά μεταδοτικό. Αυτό που παρατηρείται επίσης και φανερωμένη το πρόβλημα είναι ότι την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση αντιικών φαρμάκων. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει τετραπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των συνταγών.

΄΄Έχει διαπιστωθεί η έξαρση που υπάρχει, σε νέα κρούσματα και στην περιοχή της Αιγιάλειας και δυστυχώς πρέπει ως γιατροί να υπενθυμίζουμε πολύ συχνά στον κόσμο, ότι ο ιός του κορωνοϊού είναι ενδημικός, κάτι που σημαίνει ότι η εμφάνισή του προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα έχοντας όμως πλέον εποχικό χαρακτήρα. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση επιδημίας, όπως ακριβώς συμβαίνει με την εποχική γρίπη ή τη γαστρεντερίτιδα΄΄, είπε στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας Σπύρος Μάρκου.

Αντέχει το σύστημα υγείας

Επιπλέον, παρατήρησε ότι ο αριθμός των περιστατικών δεν είναι ικανός να “κλατάρει” το σύστημα υγείας και επισήμανε πως ΄΄σε κάθε περίπτωση, όλοι μας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, να συμβιώνουμε μαζί του. Ο ιός δεν έχει εξασθενήσει σε καμία περίπτωση, είναι ακριβώς ο ίδιος όπως ήταν το 2021 και το ‘22, απλά το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει ενισχυθεί χαρακτηριστικά, είτε από τις νοσήσεις του παρελθόντος είτε από τους εμβολιασμούς΄΄. ΄΄Νομίζω ότι οι δημότες της Αιγιάλειας πρέπει να περιμένουν συχνά τέτοιες εξάρσεις του covid-19 και βεβαίως να ακολουθούν πάντα τα γνωστά και μόνιμου χαρακτήρα υγειονομικά μέτρα΄΄, κατέληξε ο κ. Μάρκου.

Προσοχή στις ευάλωτες ομάδες – Καθοριστική η λήψη αντιικού το πρώτο πενθήμερο

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον ιδιωτικό τομέα. Η ιατρός πνευμονολόγος Μαρία Τσουκαλά επιβεβαίωσε στo Protionline.gr το νέο «κύμα» κορωνοϊού, επισημαίνοντας: ΄΄Είναι γεγονός ότι υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα ιατρεία. Πλέον γνωρίζουμε πώς κινούμαστε και δίνουμε οδηγίες τηλεφωνικώς για να εμποδίσουμε τη μεταδοτικότητα. Στην προκειμένη περίπτωση τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον covid, είναι πάρα πολύ συχνά. Παρατηρούμε ότι μέχρι ώρας αυτό το στέλεχος παρουσιάζει το σύμπτωμα του πυρετού, ενώ υπήρξαν και θάνατοι ηλικιωμένων΄΄. ΄΄Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε τον covid. Οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να απευθύνονται στον γιατρό τους για τη χορήγηση αντιικών. Είναι πολύ σημαντικό από τη στιγμή που έχουν νοσήσει ηλικιωμένοι ή άτομα με άλλα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις, να λάβουν αντιικά φάρμακα εγκαίρως μέσα στο πρώτο πενθήμερο της νόσησης΄΄, πρόσθεσε ακόμη η κ. Τσουκαλά, καταλήγοντας: ΄΄Αυτή την περίοδο είμαστε όλοι έξω και συναναστρεφόμαστε με κόσμο. Άρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζονται «κύματα» covid. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr