background img
banner
banner

Η παρατεταμένη ζέστη «καίει» τα προϊόντα

ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ – ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΣΤΑΦΙΔΑ

Δεν προλαβαίνουν να… πίνουν νερό η γη, τα δέντρα και τα φυτά της Αιγιάλειας, με την αφόρητη ζέστη να έχει προκαλέσει ξηρασία και τις καλλιέργειες να κινδυνεύουν με σοβαρές ζημιές που φαίνεται πως θα πλήξουν την παραγωγή βασικών προϊόντων της Αιγιάλειας.

Οι παραγωγοί ζητούν την εξέταση των καλλιεργειών που έχουν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, έτσι ώστε να τύχουν σχετικών αποζημιώσεων.

Ήδη, η εικόνα που μεταφέρεται είναι ότι μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής έχει ήδη υποστεί ζημιά ενώ οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών που θα φανούν ακόμη πιο σημαντικές τις επόμενες ημέρες, θα επιφέρουν συρρικνωμένο εισόδημα στους Αιγιαλείς αγρότες.

Καλλιέργειες όπως αυτή της σταφίδας, της ελιάς και αρκετών κατηγοριών κηπευτικών, «καίγονται» κυριολεκτικά από αυτές τις συνεχιζόμενες συνθήκες και οι παραγωγοί θεωρούν ότι δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για να ελπίζουν στην απόδοση των προϊόντων τους.

Η παρατεταμένη ανομβρία δημιουργεί πρόβλημα στη σταφίδα και δεν μπορεί να αναπτυχθεί ομαλά

΄΄Δυστυχώς, ο παρατεταμένος καύσωνας έχει επηρεάσει βαθιά τα προϊόντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή πρόκειται για μία ζέστη διαρκείας σε συνδυασμό με την ανομβρία, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την σταφίδα. Από το τέλος του Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί πολύ ψηλές θερμοκρασίες, στον δε μήνα που διανύουμε η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ίσως τα δελτία καιρού να παρουσιάζουν άλλα στοιχεία και να κάνουν άλλες… μετρήσεις, όμως εμείς οι άνθρωποι του κλάδου γνωρίζουμε πότε υπάρχει πραγματικός καύσωνας και ποτέ όχι΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο οποίος ως καλλιεργητής γνωρίζει από… πρώτο χέρι τα προβλήματα.

Μιλώντας για τις εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή της σταφίδας, προτού προκύψουν οι πρωτοφανείς σε διάρκεια υψηλές θερμοκρασίες, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε πως ΄΄η φετινή πρόβλεψη για τη σταφίδα, ήταν ότι θα είχαμε μία μέτρια παραγωγή και πως η ποιότητα του προϊόντος θα ήταν πολύ καλή. Ωστόσο η παρατεταμένη ανομβρία αρχίζει και δημιουργεί πρόβλημα στο προϊόν και δεν μπορεί να αναπτυχθεί ομαλά .Δεν ωριμάζει σωστά γιατί δεν υπάρχουν τα κατάλληλα σάκχαρα και τα σημαντικά συστατικά που απαιτούνται την ώρα που δημιουργείται, άρα υπάρχουν επιπτώσεις και στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του προϊόντος΄΄. ΄΄Η κατάσταση έχει ξεφύγει και όχι μόνο πάμε νωρίτερα από ποτέ στον τρύγο αλλά ημέρα με την ημέρα οι καταστροφές στο προϊόν έχουν αρχίσει να είναι εμφανείς΄΄, συμπληρώσε.

Άνομβρος χειμώνας και υψηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν την ελιά

Αναφορικά με το εάν η ζέστη θα αφήσει τα «σημάδια» της και στην ελιά, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ., επισήμανε: ΄΄Είναι πολύ πιθανόν το ίδιο να συμβεί και στην ελιά γιατί όταν οι θερμοκρασίες είναι τόσο υψηλές, το δέντρο στρεσάρεται και όση άρδευση κι αν χρησιμοποιηθεί (που δεν υπάρχει στις περισσότεροι περιπτώσεις ή είναι ιδιαιτέρως περιορισμένη) δεν μπορεί να καλυφθεί η ανάγκη των ελαιόδεντρων για να αντέξουν στις συνθήκες αυτές΄΄. ΄΄Ας μην ξεχνάμε ότι τον χειμώνα που πέρασε δεν έβρεξε όσο θα έπρεπε και δεν είχαμε και τις απαιτούμενες χαμηλές θερμοκρασίες που χρειάζεται κάθε φυτό για να δημιουργηθεί μία καλή παραγωγή΄΄, πρόσθεσε.

Τα οπωροκηπευτικά μειώνονται – οι τιμές ανεβαίνουν

Ο κ. Σωτηρόπουλος όμως μίλησε και για τις συνέπειες στα οπωροκηπευτικά που είναι ήδη φαίνονται και στην αγορά. ΄΄Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται δύο μήνες με υπερβολικές θερμοκρασίες, με συνέπεια οι ανυπόφορες καταστάσεις να εμφανίζονται και στις κηπευτικές καλλιέργειες΄΄, είπε, συμπληρώνοντας: ΄΄Οι επιπτώσεις του καύσωνα έχουν ήδη φανεί στην αγορά των οπωροκηπευτικών προϊόντων καθώς οι ζημιές μειώνουν τα προϊόντα και αυξάνονται οι τιμές΄΄.

Δεν επηρεάζονται τα εσπεριδοειδή

Σε… καλύτερη μοίρα φαίνεται πως είναι τα εσπεριδοειδή που δεν δείχνουν να επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρά μόνο στο γεγονός ότι «στεγνώνουν» με τον βοριά και επανέρχονται με τα ποτίσματα.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο αντιπρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, ΄΄στα εσπεριδοειδή η όποια ζημιά σημειώνεται στην ανθοφορία. Εφόσον έχουν «δέσει» δεν αλλάζει κάτι για λεμόνια και πορτοκάλια. Μάλιστα φέτος η παραγωγή είναι καλύτερη από πέρυσι.
Είναι περιοχές που έχουν λιγότερα λεμόνια αλλά αναπληρώνονται από άλλα σημεία που η παραγωγή είναι μεγάλη. Αυτή τη στιγμή το λεμόνι πωλείται για 0,55 ευρώ το κιλό, τιμή χαμηλή για τα καλοκαιρινά (διφόρια) όμως έχουμε ξανά εισαγωγές στην αγορά από Αίγυπτο και προτιθέμεθα να παρέμβουμε και πάλι για τις ανεξέλεγκτες ροές που έρχονται, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης΄΄.

Τα φρούτα… κρατούν άμυνα

Λεμόνια και ελιές συναντά κανείς και στις καλλιέργειες της Ανατολικής Αιγιάλειας, με την ορεινή Αιγείρα ωστόσο να φημίζεται για την παραγωγή φρούτων όπως είναι τα αχλάδια, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούσμουλα και τα βερίκοκα, μη υστερώντας και σε αμπέλια.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr για το εάν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή φρούτων, εξαιτίας των «καυτών» θερμοκρασιών, ο πρόεδρος της κοινότητας Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος είπε πως ΄΄προς το παρόν τα κρατάμε όλα με το πότισμα και δεν έχουμε επιπτώσεις. Βεβαίως, υπάρχει αισθητή μείωση αποθεμάτων νερού, οι πηγές είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ποτέ όμως για την ώρα η ζέστη δεν έχει επηρεάσει κάτι στην παραγωγή. Παλεύουμε όλοι οι παραγωγοί και ποτίζουμε όπως πρέπει. Παρότι εξαιτίας των μειωμένων αποθεμάτων ποτίζουμε σε λίγο μεγαλύτερο διάστημα, εντούτοις με τη φροντίδα τα φρούτα… κρατούν άμυνα΄΄.

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση

Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Βούλγαρης μέσω ανακοίνωσής του, ενημέρωσε τους καλλιεργητές σταφιδαμπέλων, αμπέλων και κηπευτικών του Δήμου Αιγιαλείας ότι μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο Επόπτη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας Παναγιώτη Κοτσώνη, έγιναν οι απαιτούμενες αναγγελίες για ζημιές λόγω καύσωνα από τους κατά τόπους Ανταποκριτές ΕΛΓΑ και από σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου ξεκινά η κατάθεση αιτήσεων προσκομίζοντας υποχρεωτικά: 1.Δήλωση ενιαίας ενίσχυσης, 2.Δύο ευρώ (2€) ανά δηλούμενο στρέμμα. Επισημαίνεται προς τους καλλιεργητές πως κατά την εκτίμηση είναι υποχρεωτική η ύπαρξη «μαρτύρων», σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, χωρίς την ύπαρξη των οποίων, θα απορρίπτονται αυτομάτως οι αιτήσεις.

Για τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων από καύσωνα για όλες τις Δημοτικές ενότητες του Δήμου Αιγιαλείας, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται αναλυτικά από τους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ.

Ήδη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις.

Από τον ανταποκριτή ΕΛΓΑ Παναγιώτη Αλεξόπουλο έγινε γνωστό ότι από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, οι παραγωγοί της κοινότητας Δαφνών που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις 18 Ιουλίου λόγω καύσωνα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ζημιάς για αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, από τις 8.00 ως τις 10.00. Δικαιολογητικά: Αριθμός Λογαριασμού Τραπέζης, αντίγραφο ΟΣΔΕ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr