background img
banner
banner

Θα ελέγξουν αδειοδοτήσεις, θα αναδείξουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΩΝ ΗΧΟΠΕΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Τον φάκελο με τα στοιχεία που θα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα ακύρωσης του έργου εγκατάστασης ηχοπετασμάτων στην κοινότητα Διακοπτού, συμπληρώνουν οι κάτοικοι, με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών περιοχής Διακοπτού να έχει… σημάνει συναγερμό για τις τραγικές επιπτώσεις του που ήδη είναι ορατές στην περιοχή.

Η τελευταία συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού, έδειξε τον δρόμο και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, με την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα να είναι κρίσιμη και καθοριστική.

Φωτό Αρχείου

Έχει επηρεαστεί η ισορροπία της φύσης

Ως γνωστόν, τα ηχοπετάσματα που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος του προαστιακού, έχουν χωρίσει τους κατοίκους του Διακοπτού σε… Βόρειους και Νότιους και έχουν διχοτομήσει την κοινότητα με μεγάλα τείχη, δημιουργώντας και κινδύνους καθώς, σύμφωνα με τους κατοίκους, μειώνεται η ορατότητα λόγω των υλικών κατασκευής (αλουμίνιο και plexiglass).
Επίσης, επειδή υπάρχει η ιδιομορφία του εδάφους επηρεάζεται όλο το μικροκλίμα καθώς χάνεται η δροσιά του βουνού και έχουν αλλάξει οι θερμοκρασίες.

Όπως εξηγεί στο Protionline.gr το μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών περιοχής Διακοπτού, Κώστας Οικονόμου, ΄΄το ρεύμα του αέρα της χαράδρας και των χαμηλών θερμοκρασιών που κατέβαινε με μέτωπο προς τη θάλασσα, πλέον σταματάει στα ηχοπετάσματα και έτσι ο οικισμός έχασε ένα φυσικό κλιματιστικό που είχε τις νυχτερινές ώρες. Δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες χάθηκε το χαρακτηριστικό της δροσιάς στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αποπνικτική.

Μία ακόμη επίπτωση είναι ότι έχει χαθεί εντελώς η επικοινωνία, δηλαδή ακόμα και μέσα από τον φράχτη στα 10 μέτρα οι κάτοικοι είχαν αμεσότητα και προσβασιμότητα, όμως αυτές οι κατασκευές τώρα εμποδίζουν κάθε πιθανή επαφή.

Επιπλέον υπάρχει και ένα τεράστιο ζήτημα που έχει προκύψει, αυτό της πανίδας. Η κατάσταση έχει επηρεαστεί πάρα πολύ και η γενικότερη εικόνα είναι ότι έχουμε εκατοντάδες πουλιά σκοτωμένα. Έχουν αλλάξει πολλά και σαφώς έχει επηρεαστεί και η ισορροπία της φύσης σε πάρα πολλούς τομείς΄΄.

Έτσι θα κινηθούν για να προσβάλουν τη νομιμότητα και αποτελεσματικότητα του έργου

Ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Πέμπτη, παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Χριστόπουλου, ανατέθηκε στον νομικό και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, Γιάννη Καρβούνη, να διερευνήσει το σύννομο ή μη της τοποθέτησης της ηχοπετασμάτων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Οικονόμου, ΄΄θα ελεγχθούν οι αδειοδοτήσεις και να διαπιστωθεί εάν χωλαίνουν κάπου ώστε να προβούμε σε αίτηση ακυρώσεως εκτέλεσης του έργου. Παράλληλα έχουμε έρθει σε επαφή με το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο εντός της εβδομάδας θα μας διαθέσει ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους για να προχωρήσουμε στις ανάλογες μετρήσεις, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να έχουμε το επιστημονικό πόρισμα σχετικά με τις αλλαγές που έχουν επιφέρει τα ηχοπετάσματα ούτως ώστε να ξέρουμε πώς θα προσβάλουμε το έργο της εγκατάστασης΄΄.

Σε πρώτη φάση, οι κάτοικοι επιθυμούν να αποφύγουν τα δικαστήρια γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη με το δημόσιο είναι πάντα μία διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη.

Φωτό Αρχείου

Η σύγχρονη τεχνολογία «δείχνει» άλλους τρόπους

΄΄Αν πάνε όλα όπως τα θέλουμε, θα επιτύχουμε το ξήλωμα των ηχοπετασμάτων΄΄, σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει άλλος τρόπος ηχομόνωσης και προστασίας από τον προαστιακό, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα των μηχανολόγων, επισημαίνοντας ωστόσο και τα εξής: ΄΄Στις έρευνες που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι για την ακτινοβολία υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και καλώδια με φίλτρα, μια εξελιγμένη τεχνολογία που υποστηρίζει ειδική θερμομόνωση και προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Υπάρχουν άλλοι τρόποι μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας που βοηθούν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη και αυτά θα υποδείξουν οι ειδικοί΄΄.

Θα στείλουν υπόμνημα…

Από την πλευρά των κατοίκων αποφασίστηκε να σταλεί τις επόμενες μέρες υπόμνημα σε όλους τους φορείς της περιοχής (βουλευτές Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, κ.λπ.), καλώντας τους να πάρουν θέση για το τόσο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στο Διακοπτό, το οποίο επηρεάζει την καθημερινότητα των κατοίκων και λειτουργεί αντιαναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr