background img
banner
banner

Θερινές εκπτώσεις μετά το… βαρομετρικό χαμηλό

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΑΝ «ΤΟ ΜΑΝΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ» ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Δυσανάλογο των καιρικών συνθηκών είναι το… βαρομετρικό χαμηλό που έχει πέσει στην αγορά του Αιγίου. Οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν προχθές και το μόνο που έχει αλλάξει από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές που ήρθαν με το «καλημέρα», επ’ ουδενί όμως η κίνηση και η κατανάλωση. Οι έμποροι αναμένουν την έλευση των τουριστών από το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα του πιο «φτωχού» καλοκαιριού των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στo Protionline.gr άνθρωποι της αγοράς, μία σειρά από αρνητικές συγκυρίες έχουν επηρεάσει δραματικά την τοπική αγορά, μη αφήνοντας ακόμη και καταστήματα που παραδοσιακά αύξαναν τζίρους το καλοκαίρι, να ορθοποδήσουν. Οι συγκυρίες αυτές, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, έχουν να κάνουν με το κλείσιμο της οδού Κλ. Οικονόμου για τα οχήματα, με την έλλειψη χρημάτων και την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής και με την εξάπλωση και εδραίωση των ηλεκτρονικών αγορών.

Ποσοστά έκπτωσης 60% με το «καλημέρα»

΄΄Ακόμη δεν μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το πώς θα κινηθούν οι θερινές εκπτώσεις. Φαίνεται ένα θετικό κλίμα αυτές τις δύο πρώτες ημέρες, ενώ δεχόμαστε τα θετικά σχόλια των καταναλωτών για την αισθητή μείωση των τιμών. Είναι από τις λίγες φορές που από την πρεμιέρα των εκπτώσεων βλέπουμε πτώση τιμών ακόμη και κατά 60%. Αυτό φανερώνει την επιθυμία των εμπόρων του Αιγίου να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί από άλλες αγορές και το διαδίκτυο και να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους, κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ένας πολύ κακός μήνας΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο ταμίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, πρώην πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Σπύρος Σπυρόπουλος. Παράλληλα, αναφέρει πως τα πρώτα συμπεράσματα για τη διάθεση του κόσμου, θα φανούν μετά από μία εβδομάδα.

Τι είναι αυτό όμως που επηρέασε την τοπική αγορά να παρουσιάζει τόσο αρνητικό πρόσημο στη μέχρι τώρα θερινή σεζόν; Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει: ΄΄Δυστυχώς το τοπικό εμπόριο αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν μας έφτανε η οικονομική δυσπραγία, υπάρχει καθίζηση τζίρων στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου και εξαιτίας του κλεισίματος της οδού Κλ. Οικονόμου που αποτελεί τον κεντρικό δρόμο του εμπορικού πυρήνα της πόλης. Πλέον είναι εμφανές ότι ο κόσμος δεν κυκλοφορεί και υπάρχουν μέρες που το κέντρο είναι έρημο΄΄.

Ρίχνουν… μερίδιο ευθύνης και στο κλείσιμο της Κλ. Οικονόμου

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε στo Protionline.gr και ο γ΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επίσης πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Λάμπης Παπαδόπουλος, ΄΄Δεν είναι μόνο ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα και ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αφήνουν τον κόσμο να κυκλοφορήσει στο κέντρο. Έχουμε και τη διχοτόμηση της αγοράς από το κλείσιμο της οδού Κλ. Οικονόμου. Μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιαστεί θετικά από κανέναν έμπορο αυτή η κατάσταση. Και μολονότι οι εκπτώσεις «σηκώνουν» περπάτημα και βόλτες στην αγορά, εμείς χάσαμε κι αυτό, όχι μόνο τα ψώνια. Δυστυχώς υπάρχουν καταστήματα που δεν κάνουν καν σεφτέ και είναι απορίας άξιον το πώς κρατιούνται ακόμη ανοιχτά. Τα πράγματα είναι δραματικά΄΄, τόνισε χαρακτηριστικά, βλέποντας μία τάση των καταναλωτών να στρέφονται προς τις πολυεθνικές της οδού Κορίνθου ή προς τα εμπορικά της Πάτρας.

΄΄Η αγορά του Αιγίου δεν περπατιέται. Μετά τις 11.00 το πρωί υπάρχει η απόλυτη ερημιά. Πώς μπορεί να περπατήσει κάποιος μέσα στη ζέστη για να φτάσει στο κέντρο; Δεν είναι όμως μόνο η ζέστη. Αυτό συνέβαινε και τον χειμώνα. Το κλείσιμο του δρόμου έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και έχει ανατρέψει τη φυσιογνωμία της αγοράς. Ήδη πολλοί συνάδελφοι που απασχολούν προσωπικό, σκέφτονται να μειώσουν τις ώρες από τον Σεπτέμβριο καθώς δεν «βγαίνουν»΄΄, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο ερώτημα εάν οι επισκέπτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αιγιάλεια στηρίζουν την τοπική αγορά, σημείωσε: ΄΄Μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγοι και δεν φαίνεται η διαφορά. Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η κίνηση ωστόσο φοβόμαστε πως θα είναι πολύ κάτω από τα περσινά δεδομένα και σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι το κέντρο κόπηκε στη μέση΄΄.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως ΄΄δεν είμαστε ενάντιοι στην πεζοδρόμηση. Όμως θέλουμε κυκλοφοριακή μελέτη από φορέα του κράτους, όπως είναι το Πανεπιστήμιο. Θέλουμε οικονομοτεχνική μελέτη που να διασφαλίζει πως το τοπικό εμπόριο δεν θα πληγεί από μία ενδεχόμενη πεζοδρόμηση. Θέλουμε κίνητρα και υποστήριξη από τη δημοτική αρχή για να σηκώσουμε στις πλάτες μας το εγχείρημα΄΄.

Τα διαδικτυακά ψώνια έπαιξαν τον ρόλο τους

Πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος βλέπει και τα διαδικτυακά ψώνια ως αφορμή για μείωση των αγορών από το κατάστημα. ΄΄Κακά τα ψέματα, έχουν αλλάξει πολλά στις αγορές, μετά την πανδημία. Όποιος δεν πρόλαβε να μπει στο βαγόνι του ίντερνετ, το έχασε το τρένο΄΄, σχολίασε.

Τι προσδοκούν οι έμποροι

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων πανελλαδικά, στόχος του λιανικού εμπορίου για το φετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος Ιουλίου και Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περσινό πήχη των 7 δισ. Ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων στο ξεκίνημα θα κυμανθούν από 30% έως 50% και προς το τέλος της δίμηνης εκπτωτικής περιόδου ίσως φτάσουν και στο 70%.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κλάδοι του λιανικού εμπορίου με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον κύκλο εργασιών των θερινών εκπτώσεων είναι ο κλάδος των ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, ο κλάδος των καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών, ο κλάδος των ρολογιών και κοσμημάτων, ο κλάδος των επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr