background img
banner
banner

«Καθαρή» η Δυτική Ελλάδα

ΧΩΡΙΣ ΚΡΟΥΣΜΑ ΠΑΝΩΛΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ

Εκτός των περιοχών όπου ήδη έχει σημάνει συναγερμός για κρούσματα πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά παραμένει η Αχαΐα με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πάντως να συνεχίζουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δεκάδες εκτροφές.

Η κατάσταση φαίνεται πάντως πως αρχίζει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις μετά την ανακοίνωση, αργά το απόγευμα της Τρίτης, πως κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε και σε κτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα στον Ασπρόπυργο.

Εδώ και αρκετές ημέρες το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί αμνοερίφια από Ρουμανία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην ελληνική επικράτεια είναι 22, τα 20 στη Θεσσαλία, ένα στην Κορινθία που έθεσε σε συναγερμό τι αρχές στην περιοχή μας και πλέον υπάρχει καιτο ένα κρούσμα στην Αττική. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 10.768 σφαγές ζώων και αναμένονται άμεσα άλλες 2.000.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι 18 εκτροφές αιγοπροβάτων, ελέγχθηκαν κλινικά 27.96 ζώα και ελήφθησαν 47 αιμοδείγματατα οποία και έχουν αποσταλεί στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι κλινικές διερευνήσεις (ιχνηλάτηση) βάση επιδημιολογικής διερεύνησης, μετά το κρούσμα στην Κορινθία, σε όλη την Περιφέρεια.

Παράλληλα τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων των κτηνοτρόφων Καλαβρύτων σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων όπου έγινε ενημέρωση των αγροτών 250 κτηνοτρόφων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη  Ανδρέα Φίλια, του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του Διευθυντή την Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δυτικής ΕλλάδαςΚώστα Μήλιου, του Διευθυντή του ΕΦΕΤ Δημήτρη Τσιμπούκη, στελεχών του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Παραγωγών.

Τη Δευτέρα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr