background img
banner
banner

Καθημερινοί πνιγμοί στην περιοχή…

ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Δύο θανάτους λουόμενων μέσα σε 48 ώρες-στη Ροδινή την Τετάρτη και την Τρίτη στη Ροδιά- κλήθηκαν να πιστοποιήσουν οι άνδρες του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου ενώ καθημερινοί είναι πλέον οι πνιγμοί ηλικιωμένων στη Δυτική Ελλάδα εδώ και λίγα 24ωρα, γεγονός που πρέπει να αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για τις αρχές και την ενημέρωση του κόσμου για την λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας του πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα:

-Μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 24 Ιουλίου80χρονος υπέστη ανακοπή καθώς κολυμπούσε και ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του, από τη θαλάσσια περιοχή της Ροδίνης.

Στον 80χρονο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον ναυαγοσώστη που βρισκόταν ακριβώς απέναντι αλλά και από λουόμενους. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου διαπιστώθηκε όμως ο θάνατός του.

– Μεσημβρινές ώρες ήταν και την Τρίτη 23 Ιουλίου όταν ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή του Αιγίου ότι μια 80χρονη ημεδαπή ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία της Ροδιάς.
Η 80χρονη ήπιε μεγάλη ποσότητα νερού, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Κωστάκης: “20% αύξηση την τελευταία 5ετία”

Όπως αναφέρει ο Μιχαήλ Κωστάκης, Πλωτάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατά την πενταετία, από το 2019 έως το 2023, παρατηρείται ετήσια αύξηση των θυμάτων από πνιγμό 20%.Σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας που καταγράφει και τις σχετικές στατιστικές, στη χώρα μας 400 άτομα χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό, οι περισσότεροι (3 προς 1) είναι άνδρες, η πλειονότητα των θυμάτων να είναι ηλικίας άνω των 70 ετών ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές!
Ιδιαίτερα για παιδιά και ηλικιωμένους που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση στα κρίσιμα πρώτα λεπτά που εκτυλίσσεται το περιστατικό είναι καθοριστικής σημασίας και μαζί με την σωστή ενημέρωση και την εφαρμογή των συμβουλών των γιατρών.

Μπονάνος: Έτσι προσπαθούμε ν’ αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος όλες οι πολυσύχναστες παραλίες της Αχαΐας πληρούνται από ναυαγοσώστες, αλλά το πιο βασικό είναι η παιδεία και η γνώση γύρω από προβλήματα υγείας και τις αναγκαίες προφυλάξεις. «Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία για τους πνιγμούς στην Ελλάδα είναι δυσοίωνα, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων γι αυτό και κάθε χρονιά μαζί με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, υλοποιούμε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της περιοχής με φυλλάδια και οδηγίες για την αντιμετώπιση των περιστατικών» αναφέρει.

Νταβλουρος: “Πολλοί πνιγμοί οφείλονται σε καρδιακά επεισόδια”

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλή Νταβλούρο πολλοί πνιγμοί οφείλονται σε καρδιακά επεισόδια και θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εφόσον διασώστες και λουόμενοι αντιληφθούν έγκαιρα το πρόβλημα και γνωρίζουν πως αντιμετωπίζεται. «Πέραν των ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες πρέπει να υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές οι οποίοι είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσουν» εκτιμά ο κ. Νταβλούρος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr