background img
banner
banner

«Καμπανάκι» για τις καθυστερήσεις

ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έναρξη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Δ.Ε. Διακοπτού, απηύθυναν από κοινού οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Φιλιππάτος και Τεχνικών Έργων κ. Βασίλης Χριστόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι δηλώσεις αυτές, που αποτελούν «καμπανάκι κινδύνου» προς πάσα κατεύθυνση, έρχονται λίγες ώρες μετά τη νεροποντή της Τρίτης 23 Ιουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε Ελαιώνα και Διακοπτό και να διακοπεί η κυκλοφορία τόσο στην Παλαιά Εθνική Οδό στο ύψος του Ελαιώνα όσο και στην 22η Ε.Ο. προς Μαμουσιά, στο ύψος των Βιλιβινιωτίκων Ροδιάς, λόγω πτώσης φερτών υλικών.

Η παράταση της έκτακτης ανάγκης

Ο κ. Φιλιππάτος, παρουσιάζοντας σειρά εγγράφων, σημείωσε ότι ήδη το Δασαρχείο Αιγίου προχωρά τις διαδικασίες για εκτέλεση άμεσων αντιδιαβρωτικών μέτρων (κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων, ξυλοφραγμάτων κ.α.) σε περιοχές που θα προσδιοριστούν μετά τη σύνταξη σχετικής μελέτης, η οποία έχει ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί και αναμένεται η εγκατάσταση εργολάβου. Πάντως, το Δασαρχείο με έγγραφο από τα μέσα Μαρτίου 2024, έχει επισημάνει ότι η ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί με την κατασκευή κατάλληλων τεχνικών έργων πλησίον του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, με μόνιμο χαρακτήρα (φράγματα από σκυρόδεμα, βραχοπαγίδες, έργα αποστράγγισης κ.α.) και τα οποία είναι αρμοδιότητα άλλων φορέων.

Για να προχωρήσουν σωστά οι διαδικασίες, εξάλλου, ο Δήμος Αιγιαλείας ζήτησε στα μέσα Ιουλίου 2024 να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πυρόπληκτες περιοχές της Δ.Ε. Διακοπτού, κάτι που αποδέχθηκε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου με απόφασή του, δίνοντας εξάμηνη παράταση έως 23 Ιανουαρίου 2025. Επίσης και ο ΟΣΕ, ειδικά για τη σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού μέσα στον Βουραϊκό, ζήτησε τον Νοέμβριο του 2023 από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΔΕΠΙΝ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν σε ενέργειες καθαρισμού της κοίτης του Βουραϊκού και των φερτών υλικών από τον όμορο του ποταμού Βουραϊκού δρόμο στο 2ο-3ο χιλιόμετρο, ώστε να καθαριστεί ακολούθως η σιδηροδρομική γραμμή και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του τρένου που είχε διακοπεί λόγω κατολισθήσεων.

Το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια

Όπως τονίστηκε, η αρμοδιότητα συντήρησης τόσο της Παλαιάς Εθνικής Οδού, όσο και των επαρχιακών οδών (όπως η 22η προς Μαμουσιά) ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και ειδικότερα της Π.Ε. Αχαΐας. «Ζητάμε από τους αρμοδίους του Υπουργείου και της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας σαφή χρονοδιαγράμματα και κυρίως επίσπευση των διαδικασιών γιατί το φθινόπωρο με τις βροχές του είναι πολύ κοντά και ο κίνδυνος είναι μεγάλος» σημείωσε ο κ. Φιλιππάτος, συμπληρώνοντας: «O Δήμος πάντοτε συνδράμουμε με τις δυνάμεις μας όπου καλούμαστε, όμως οι αρμοδιότητές μας είναι συγκεριμένες και ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να λειτουργήσει ταχύτερα. Δεν γίνεται σε κάθε βροχή να κλείνουν δρόμοι, να εγκλωβίζονται συμπολίτες μας και να κινδυνεύουν διερχόμενοι και κάτοικοι».

Τα συνοδά έργα

Από πλευράς του, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι το αυτοκίνητο καταστράφηκε στην Κοινότητα Ελαιώνα από την πρόσφατη νεροποντή γιατί δεν υπήρχε αποδέκτης των ομβρίων υδάτων, ενώ και το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, που καλείται να αποκαταστήσει με έξοδά του ο Δήμος Αιγιαλείας. «Ο Δήμαρχος έχει επανειλημμένα μιλήσει με το αρμόδιο Υπουργείο, όμως οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα, ενώ αναμένουμε από την Περιφέρεια να κάνει συνοδά έργα εκατέρωθεν της Παλαιάς Εθνικής και της Επαρχιακής Οδού» τόνισε ο κ. Χριστόπουλος προσθέτοντας: «Για παράδειγμα, αν δεν απομακρυνθούν άμεσα τα φερτά υλικά από την κοίτη του Βουραϊκού ποταμού, σε λίγες ημέρες οι περιοχές Διακοπτού, Ελαιώνα και Ζαχλωριτίκων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την άρδευση γιατί ήδη έχει μειωθεί η ροή του νερού. Για τις κωλυσιεργίες των αρμοδίων, ο Δήμος δαπανά συνέχεια κονδύλια. Πιέζουμε όσο μπορούμε με έγγραφα και προφορικά, για να εκτελεστούν επιτέλους όσο το δυνατόν συντομότερα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, πριν να είναι αργά».

Εξάλλου, το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με πρωτοβουλία και εισήγηση της δημοτικής αρχής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr