background img
banner
banner

Καπνίζετε σε κτίριο του δήμου; Ιδού το πρόστιμο

ΕΡΧΟΝΤΑΙ… ΒΑΡΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ – ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Σχέδιο ελέγχου αποτροπής του καπνίσματος στις κτιριακές δομές του, εκπονεί ο δήμος Αιγιαλείας, έχοντας ορίσει και υπευθύνους για την εφαρμογή του, με τους παραβάτες να έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας και την αποτροπή των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αφορά τόσο τους αθλητικούς χώρους όσο και τα κτίρια που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες αλλά και τους δημοτικούς χώρους που φιλοξενούν πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.

Η απαγόρευση

Ειδικότερα, ο δήμαρχος έχει αποφασίσει την κατάρτιση σχεδίου ελέγχου του καπνίσματος στις κτιριακές δομές του Δήμου Αιγιαλείας, ως εξής:

1. Την κατά προτεραιότητα απαγόρευση του καπνίσματος και της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων και σε κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων του Δήμου Αιγιαλείας, με σκοπό την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας και την αποτροπή των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος.

2. Την απαγόρευση του καπνίσματος και της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε κάθε εσωτερικό χώρο εργασίας και αναμονής των κτιριακών δομών του Δήμου.

3. Την ανάρτηση απαγορευτικών σημάνσεων σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, την απομάκρυνση όλων των σταχτοδοχείων και την τοποθέτηση, σε εμφανή σημεία του τηλεφωνικού αριθμού καταγγελιών 1142.

4. Την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων για την απαγόρευση του καπνίσματος και την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας για τα παρακάτω: i. Στους παραβάτες των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους αθλητικών εκδηλώσεων, κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων, χώρους άσκησης ανηλίκων (παιδότοποι, παιδικές χαρές, γήπεδα κλπ), επιβάλλεται πρόστιμο: Για τον καπνιστή Για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης 200€ 500€ Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο. Παραβάσεις: Ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου.• Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής• (απομάκρυνση σταχτοδοχείων). Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση• της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων. Παράλειψη κλήσης των αρμοδίων οργάνων ελέγχου.• Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.

Από 500 ως 1.000 ευρώ τα πρόστιμα

Στους παραβάτες των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους εργασίας, στους χώρους αναμονής των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και στους κλειστούς χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, επιβάλλεται πρόστιμο: Για τον καπνιστή Για τον Υπεύθυνο Διαχείρισης/ Προϊστάμενο 100€ -500€ Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο. Παραβάσεις: Μη Κατάρτισης Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων.• Έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής• (απομάκρυνση σταχτοδοχείων). Σελίδα 3 από 5 Απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση• της παράβασης. Παράλειψη κλήσης των αρμοδίων οργάνων ελέγχου.• Έλλειψη συνεργασίας με τα Όργανα Ελέγχου.

Πειθαρχικό παράπτωμα…

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.3730/2008 όπως ισχύει, η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημοσίους λειτουργούς, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΝΠΔΔ και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους εργασίας και αναμονής του κοινού, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου (Ν.4057/2012) όπως ισχύει.

Κάθε Προϊστάμενος παράλληλα με τον Υπεύθυνο/ους εφαρμογής του Σχεδίου Αποτροπής Καπνίσματος οφείλει να ενημερώσει τους υπαλλήλους που υπάγονται στην αρμοδιότητά του για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και σε συνεργασία με αυτόν/ους να φροντίσει για την εφαρμογή των εκ του νόμου προβλεπόμενων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr