background img
banner
banner

«Κλοιός» πανώλης

ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ -ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΖΩΑ ΣΕ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Δραστικά μέτρα στη μετακίνηση ζώων στην Αχαΐα, ειδικότερα πλήρης περιορισμός στην μετακίνηση ζωών από μονάδα σε μονάδα στα Καλάβρυτα και περιορισμός στην μετακίνηση ζώων, σε μια μεγαλύτερη ακτίνα 10 χλμ., στην Αιγιάλεια και άλλους δήμους της Αχαΐας έφερε η εμφάνιση κρούσματος πανώλης σε κτηνοτροφική μονάδα στην Κορινθία.

Το πρωί της Κυριακής, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα ανακοινώθηκε η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας στην Κορινθία με υγειονομική ταφή με μέτρα ασφάλισης και πλήρους απομόνωσης των εγκαταστάσεων.

«Είναι ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας» εξήγησε (εξ αποστάσεως) στην συνάντηση της Πάτρας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, ο οποίος κάλεσε τους κτηνοτρόφους της περιοχής να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους που θα επισκεφθούν τις μονάδες σε όλη την Αχαΐα τα επόμενα 24ωρα.

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά» ο κ. Κέλλας. «Είναι μια μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και απέναντι στο χρόνο, γιατί όσο πιο άμεσα επέμβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες» εξήγησε ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Στρατάκος που προέδρευσε δια ζώσης στη σύσκεψη της Π.Δ.Ε. στην Πάτρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας αναφέρθηκε ότι η ΠΔΕ έχει ήδη δράσει προληπτικά καθώς έχουν ζητηθεί από ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων ώστε να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαϊμης τόνισε ότι οι συναρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο της προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Δεν υπάρχει θέμα δημόσιας υγείας ούτε μετάδοσης στον άνθρωπο» σχολίασε.

Εξετάζονται ύποπτα κρούσματα

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, ο συναγερμός για την πανώλη επεκτείνεται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας καθώς φαίνεται ότι έχουμε ύποπτα κρούσματα και στους δύο άλλους νομούς. Συγκεκριμένα τόσο στον κάμπο της Ηλείας όσο και στην πλευρά της Αιτ/νιας φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί και εξετάζονται δύο ύποπτα ζώα. Δείγμα έχει ληφθεί και εξετάζεται στις δύο περιπτώσεις.

«Η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε από τη στιγμή της εμφανίσεως κρουσμάτων στη Θεσσαλία, με ενημερωτικές συναντήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες και συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου της πανώλης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Στη σύσκεψη στην Πάτρα συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι δημάρχων – το δήμο Αιγιαλείας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος- ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μαίρη Γιαννιού, ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ Δημήτρης Τσιμπούκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αχαΐας Παρασκευάς Μασούρας κα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr