background img
banner
banner

Κρίσιμες ώρες μέχρι να αποσοβηθεί ο κίνδυνος

ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 40’ Η ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΝΩ ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΕΖΩΝΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Κλειστό μέχρι νεωτέρας είναι από την Τρίτη 9 Ιουλίου το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας μετά από τις σοβαρές πληγές που προκάλεσαν οι φλόγες που τύλιξαν το περαστικό δάσος Γηροκομείου που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Η αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε από την 6η ΥΠε σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη αμέσως μετά την κατάσβεση της φωτιάς, προκειμένου να επιδιορθωθούν ζημιές σε υποδομές του κτιρίου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο αξονικός στο Καραμανδάνειο που βγήκε εκτός λειτουργίας όπως και ο υπέρηχος του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» (το οποίο εφημέρευε) λόγω της πτώσης τάσης από βλάβες στα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον παιδίατρο Θανάση Φίλια η φωτιά έφτασε μέσα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ενώ υπήρξε και εστία στον τρίτο όροφο του κτιρίου καθώς η περιοχή είναι γεμάτη με πεύκα και τα κουκουνάρια εκσφενδονίζονταν σε απόσταση.

Όλα τα παιδιά που ήταν στο Καραμανδάνειο μεταφέρθηκαν μέσα σε 40’ με ασφάλεια στα δύο άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, το ΠΓΝΠ στο Ρίο και στο ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας» και θα μείνουν εκεί προσωρινά μέχρι να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την ικανοποίησή της στο πρόσωπο της διοικήτριας Ασπασίας Ρηγοπούλου αλλά και το προσωπικό για την άμεση ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου εκκένωσης και ασφαλούς μεταφοράς για 25 παιδιά που νοσηλεύονταν συνολικά στο Καραμανδάνειο.

Μεταφορά των παιδιών με ασφάλεια

«Γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου από τα νοσηλευόμενα παιδάκια. Οι συνάδελφοι, η διοίκηση ενήργησαν αστραπιαία πριν καν δοθεί εντολή εκκένωσης» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ομοίως οι τρόφιμοι του γειτονικού ιδρύματος του Κωνσταντοπούλειου και οι μαθητές της Μέριμνας μεταφέρθηκαν στον Ξενώνα «Ελπίδα» στο Ρίο τη Δομή Αστέγων του Δήμου στην Άνω Πόλη. Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης της 6ης ΥΠε τέθηκαν εκτάκτως την Τρίτη σε εφημερία και τα επείγοντα (ΤΕΠ) στο Νοσοκομείο του Ρίου.

«Καλούμε την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο Καραμανδάνειο ώστε να επαναλειτουργήσει το συντομότερο. Επίσης, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων της πόλης μας» ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Η φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης και εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, προκαλώντας την αποστολή αλλεπάλληλων μηνυμάτων από το 112 που ζητούσαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν το σημείο.

«Σκοπός μας σε αυτή τη φάση είναι να αποτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ίδρυμα αφού η φωτιά κυρίευσε τον περιβάλλοντα χώρο» δηλώνει ο διοικητής της ΥΠε Γιάννης Καρβέλης.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου, αναμένεται εργολάβος ο οποίος θα αποτιμήσει πλήρως τις ζημιές και θα ξεκινήσει άμεσα την αποκατάστασή τους.

Μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων εστάλησαν σε Αρόη, Εγκλυκάδα, Γηροκομείο, στην περιοχή του Στρατοπέδου του ΚΕΤΧ και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι πτώσεις τάσης  δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε όλη σχεδόν την πόλη και σε επιχειρήσεις.

Προσαγωγή για τη φωτιά

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, μετά από καταγγελία συγγενικού της προσώπου, προσήχθη και ανακρίνεται για εμπρησμό γυναίκα ηλικίας 40-45 ετών η οποία φαίνεται ότι απειλούσε ότι θα κάψει το Κωνσταντοπούλειο και την περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά από την οποία κάηκαν σπίτια και προκλήθηκαν ζημιές στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.

Η γυναίκα προσήχθη από άνδρες της ΟΠΚΕ και κλιμάκιο της Ασφάλειας Πατρών στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα και βρίσκεται στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr