background img
banner
banner

Λάμψη… Καννών στο Αίγιο | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ «ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ»

Η διαπίστωση ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» μεγάλωσε τόσο, όρθωσε ανάστημα και λάμπρυνε εντυπωσιακά μέσα σε τρία χρόνια, ήταν διάχυτη χθες βράδυ, κατά την τελετή λήξης του, στον όμορφο κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. Και δεν είναι μόνο οι… φοίνικες που θύμισαν Κάννες.

Είναι το επίπεδο των συμμετεχουσών ταινιών, των παράλληλων δράσεων, των ανθρώπων της τέχνης που έλαβαν μέρος και κυρίως των μηνυμάτων που πρεσβεύει το φετινό φεστιβάλ, ενάντια σε κάθε μορφή βίας εις βάρος των γυναικών. Η αυλαία της φετινής εντυπωσιακής 3η διοργάνωσης όχι μόνο κατέβηκε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά σηματοδότησε την έναρξη του επόμενου που θα προσδώσει στο Αίγιο ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Παρούσες ήταν τρεις σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης. Ο καταξιωμένος «οσκαρικός» σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, η πολυβραβευμένη ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η πολλά υποσχόμενη σκηνοθέτρια Εύα Νάθενα.

Μπήκαν υψηλότερες βάσεις για το μέλλον

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ, αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στην μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και στην καθημερινή στήριξη των εκδηλώσεων σημειώνοντας:

΄΄Εγώ και οι συνεργάτες μου κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια, ήδη όταν ανέλαβα οι συνεργάτες μου είχαν ξεκινήσει την οργάνωση και γι’ αυτό τους ευχαριστώ θερμά. Θεωρώ ότι η Αιγιάλεια έχει να κερδίσει πολλά από το φεστιβάλ. Το βλέμμα γυναίκας μας έδωσε τη δυνατότητα να γυρίσει όλη η Ελλάδα να μας κοιτάξει με ένα βλέμμα διαφορετικό΄΄. Κλείνοντας ευχαρίστησε τους υψηλούς προσκεκλημένους τον Αλεξάντερ Πέιν τις κυρίες Καραμπέτη και Νάθενα, ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο φεστιβάλ. Εξέφρασε την επιθυμία οι εργασίες του φεστιβάλ να διαρκέσουν για όλη τη χρονιά με την ελπίδα ότι θα υποστηριχθεί από το υπουργείο, καθώς και την βούληση για τη δημιουργία δικτύου πόλεων που πραγματοποιούν αντίστοιχα φεστιβάλ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Ανδρέας Άννινος αναφέρθηκε στις τρεις σπουδαίες προσωπικότητες που κόσμησαν φέτος τις εκδηλώσεις τονίζοντας ότι αυτές τις μέρες που βρίσκονται εδώ απέδειξαν πως οι μεγάλοι καλλιτέχνες με τη σιγουριά της προσφορά στον πολιτισμό έδειξαν το ήθος και την ευγένειά τους. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του κόσμου αναφερόμενος στον συνδυασμό του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου και της παρουσίας των γυναικών στον κινηματογράφο που αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό μείγμα και συνετέλεσαν στην επιτυχία του φεστιβάλ. Τέλος, ευχαριστίες εξέφρασε και προς την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου που κάθε χρόνο βοηθά.

Ο συντονιστής του φεστιβάλ Θοδωρής Πανουτσόπουλος είπε πως ΄΄το φεστιβάλ μας χάρισε μοναδικές και αξέχαστες στιγμές και μας αφήνει ένα χαμόγελο. Αυτές τις επτά ημέρες είδαμε τις ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα ψηφίσαμε τις αγαπημένες μας και συμμετείχαμε στις σημαντικές παράλληλες δράσεις, γνωρίσαμε ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα΄΄. Ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, τις κριτικές επιτροπές, τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων, κάνοντας αναφορά και στην ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη που στήριξε από την πρώτη μέρα το φεστιβάλ. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων, τον Μάκη Παπαδημητρίου, την Σεσίλ Μικρούτσικου, τον Κωστή Ραμπαβίλα και την Αντιγόνη Κουλουκάκου, εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ και προς τα τρία τιμώμενα πρόσωπα, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει και τον δήμαρχο για την έμπρακτη στήριξη και συμμετοχή του και τον αντιδήμαρχο.

Άυλες ανεκτίμητες δομές -δραστηριότητες για όλη την κοινωνία

Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι για την ατμόσφαιρα χαράς και ικανοποίησης από το αποτέλεσμα του φεστιβάλ, διαπιστώνοντας ότι είναι ακόμη σε εμβρυακή ηλικία αλλά έχει δυναμώσει τόσο πολύ. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η υποστήριξη των ανθρώπων, των φωτεινών προσώπων που βρίσκονται εδώ΄΄.

Υποσχέθηκε δε να βοηθά κάθε χρόνο τέτοιου είδους εκδηλώσεις τονίζοντας πως ο πολιτισμός το καλοκαίρι στο Αίγιο έχει μεγάλη δυναμική. Είπε ακόμη ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.

΄΄Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για τον τόπο μας για να το χαρούμε και για να φτιάξουμε άυλες ανεκτίμητες δομές -δραστηριότητες για το μέλλον και για όλη την κοινωνία. Θέλουμε να βοηθήσετε όλοι να μας αγαπάτε να μας υποστηρίζετε και κυρίως να εκτιμάτε την προσπάθεια που κάνουμε΄΄.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσωνας Φωτήλας ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν ή με οποιοδήποτε τρόπο στήριξαν το φεστιβάλ κάνοντας ειδική μνεία στους εμπνευστές και στυλοβάτες του εγχειρήματος, απευθύνοντας τα εύσημα στον Δήμο και την Περιφέρεια που στήριξαν την προσπάθεια καθώς και στους αμέτρητους εθελοντές και στους καλλιτέχνες που έβαλαν την υπογραφή τους ώστε να δημιουργηθεί ένα ύψιστο φεστιβάλ σε αυτή την κατηγορία. Μίλησε τέλος για το εγχείρημα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», εκθειάζοντας τον σύγχρονο πολιτισμό.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος συνεχάρη από βήματος τους διοργανωτές του φεστιβάλ λέγοντας πως το Αίγιο εκπροσωπεί επάξια την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τονίζοντας πως η πόλη βγαίνει μπροστά για τρίτη χρονιά και καταφέρει να σώσει την τιμή της περιφέρειας μας! Επίσης έκανε αναφορά στην πρώην πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά τονίζοντας πως το έργο της συνεχίζεται επάξια από τον κ. Ανδριόπουλο

Χαιρετισμό έκανε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος λέγοντας μπράβο σε όλους στη δημοτική αρχή, την περιφέρεια τονίζοντας πως όλοι όσοι εργάστηκαν για το φεστιβάλ αποτελούν τον σύγχρονο πολιτισμένο άνθρωπο. ΄΄Είναι πρωτοβουλίες που από τοπική κοινωνία σας κάνουν οικουμενική. Υποκλινόμαστε στο έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και στους μεγάλους σύγχρονους καλλιτέχνες που παρίστανται΄΄, σημείωσε.

Ικανοποίηση στην οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Φοίβη Οικονομόπουλου από την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου, λέγοντας: ΄΄Πολύ ωραία είναι σήμερα στο Αίγιο, το φεστιβάλ ανδρώνεται παρότι μιλάμε για τον ρόλο της γυναίκας. Πραγματικά παίρνει σάρκα και οστά χαίρομαι ιδιαίτερα που με τη συναίνεση της οικογένειάς μου πήραμε την απόφαση να δώσουμε το όνομα του Θόδωρου σε αυτό το μικρό φεστιβάλ διεθνούς κινηματογράφου και να δώσουμε την ευκαιρία στο Αίγιο, που ο Θόδωρος μεταχειρίστηκε σαν χώρο γυρίσματος σε σπουδαίες ταινίες τον «Θίασο» και τον «Μελισσοκόμο» να πάρει τη δική του θέση στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι.
Είμαστε πολύ περήφανοι που αγκαλιάστηκε αυτό και από το κράτος και από την τοπική κοινωνία΄΄. Χαρακτήρισε την φετινή διοργάνωση που ήταν αφιερωμένη στην γυναίκα ως πολύ υψηλού επιπέδου τονίζοντας ότι συνετέλεσε στο να μείνει η δουλειά του Θόδωρου έτσι όπως πρέπει.

Ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος είπε πως βρέθηκε καλεσμένος στο Αίγιο της Μαρίας Κόντου κάνοντας ειδική αναφορά στην Μαρία Τσουκαλά και λέγοντας πως κάποια στιγμή η χώρα μας πρέπει να το πάρει απόφαση ότι ένας χώρος μία περιοχή μία ολόκληρη χώρα προχωράει με βάση τον πολιτισμό που αποτελείται από την τέχνη και τον αθλητισμό.

Βραβεύσεις με συγκίνηση και χιούμορ

Τη σκηνοθέτρια Εύα Νάθενα βράβευσε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά. Η κ. Νάθενα είπε πως τρεις μέρες που βρίσκεται στο Αίγιο εισπράττει μία μεγάλη αγκαλιά και ότι συμμετέχοντας στις παράλληλες δράσεις ένιωσε ότι ξαναζεί την ταινία και πως αυτή συνεχίζεται. ΄΄Όταν σε βραβεύει η χώρα σου είναι κάτι τελείως διαφορετικό΄΄, σημείωσε, ενώ μίλησε για το πώς χτίστηκε η ταινία. Επίσης αφιέρωσε το βραβείο στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διότι χωρίς αυτή δεν θα γινόταν, όπως ήταν, καθώς και στα παιδιά της.

Την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη βράβευσε ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας. Ιδιαίτερα συγκινημένη εμφανίστηκε η τιμώμενη ηθοποιός, δηλώνοντας εμβρόντητη από τη φιλοξενία, τη ζεστασιά και τη θαλπωρή της δημοτικής αρχής και από όλους όσοι δουλεύουν για το εξαιρετικό φεστιβάλ. Επισήμανε πως είναι τιμή γι’ αυτή που βραβεύεται από αυτό το φεστιβάλ, νιώθοντας και την ομορφιά των ανθρώπων του μεγάλου σκηνοθέτη. Θυμήθηκε πως το 1985 συμμετείχε στον «Μελισσοκόμο», αποκομίζοντας μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες της καλλιτεχνικής της καριέρας. Ευχαρίστησε ακόμη την Εύα Νάθενα γιατί, όπως είπε, χωρίς τη δική της παρέμβαση δεν θα ήταν έτσι η ερμηνεία της και τους παραγωγούς της ταινίας «Η Φόνισσα». Αναφορά έκανε στην έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας σημειώνοντας πως οι καλλιτέχνιδες οφείλουν να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας σε αυτό που συμβαίνει. Εκθείασε την άρτια διοργάνωση εκφράζοντας την επιθυμία να έρχεται κάθε χρόνο δηλώνοντας πως αισθάνεται ήδη πολίτης του Αιγίου, το οποίο χαρακτήρισε ως υπέροχη πόλη.

Ως… τσουνάμι που κάθε χρόνο μπορεί να μεγαλώνει χαρακτήρισε το φεστιβάλ ο Αλεξάντερ Πέιν

Τον Αλεξάντερ Πέιν βράβευσε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος τον χαρακτήρισε ως μεγαλοφυία στην τέχνη του κινηματογράφου τονίζοντας πως χαίρεται διπλά διότι είναι δημότης Αιγιαλείας και πολίτης της Ελλάδας.

Του ανέφερε πως στον τόπο του θα βρίσκει πάντα μία ζεστή αγκαλιά, ευχαριστώντας τον που είναι Έλληνας και Αιγιώτης! Ο κ. Πέιν εξέφρασε θερμές ευχαριστίες λέγοντας με χιούμορ πως δεν έχει καταλάβει όλα όσα είπαν γι’ αυτόν. ΄΄Η τιμή είναι δική μου΄΄, είπε, ΄΄διότι δεν πιστεύω ότι όλο αυτό γίνεται στο Αίγιο΄΄. Μίλησε με θερμά λόγια για το φεστιβάλ συγχαίροντας τους διοργανωτές, ευχαριστώντας τον Θοδωρή και τον Ανδρέα, λέγοντας πως όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό σαν να υπάρχει ένα μουσείο, ένας πολιτιστικός οργανισμός και οτιδήποτε παράγει πολιτισμό. Όχι μόνο για την πολιτιστική ζωή αλλά και για την οικονομική βιωσιμότητα. Είπε πως έχει ένα καλό προαίσθημα για το φεστιβάλ καθώς αισθάνεται τον δυναμισμό και την ενέργειά του. ΄΄Έχουμε το κοινό, καλλιτέχνες και πολιτικούς παράγοντες άρα αυτό το «τσουνάμι» μπορεί κάθε χρόνο να μεγαλώνει. Όπως ξέρουμε από τη Βίβλο οι ιεροί αριθμοί είναι το 3, 6, 12 και το 40. Αυτό είναι το τρίτο φεστιβάλ που θα μεγαλώνει κάθε χρόνο, δεν ξέρω για εσάς εγώ σκοπεύω να είμαι εδώ στο 40ό΄΄, κατέληξε ο σπουδαίος σκηνοθέτης.

Η τελετή λήξης περιελάμβανε τη βράβευση των διακριθεισών ταινιών από τις κριτικές επιτροπές αλλά και τα βραβεία κοινού. Μετά το τέλος της απονομής των βραβείων, ακολούθησε προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Φόνισσα» με τις Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Εύα Νάθενα, να απαντούν στα ερωτήματα του κοινού, κλείνοντας έτσι την πιο λαμπερή και ελπιδοφόρα διοργάνωση. Ως την επόμενη…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr