background img
banner
banner

Λαμβάνουν θέση μάχης οι «φυλές»

ΟΙ «ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΠΑΣΟΚ» ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ «ΕΠΟΙΚΩΝ» ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΕ ΤΟ «ΠΛΑΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΙΜΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Στους οκτώ έφτασαν, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννα Διαμαντοπούλου, οι υποψήφιοι πρόεδροι για τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Πιστεύω στην κοινωνία, πιστεύω στην πολιτική, πιστεύω στη δύναμη του ανθρώπου να ορίζει τη μοίρα του, στη δύναμη του καθενός και της καθεμιάς μας να ονειρεύεται και να χτίζει μια καλύτερη ζωή» αναφέρει η κα. Διαμαντοπούλου το όνομα της οποίας «κλείδωσε» πριν από λίγα 24ωρα όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την εργασία της σε γνωστή πολυεθνική.

Με αυτές τις οκτώ υποψηφιότητες, αριθμός ρεκόρ (το 2021 κατά τις προηγούμενες εσωκομματικές οι υποψήφιοι ήταν έξι) το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα φαίνεται ότι κινείται ήδη προς ένα ακόμη… ξεκαθάρισα με φόντο την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου για τον προεδρικό θώκο.

Το ένα μετά το άλλο- τα τοπικά στελέχη «κλειδώνουν» γύρω από τις οκτώ υποψηφιότητες (μετά την ανακοίνωση της Άννας Διαμαντοπούλου), με τη βάση του κόμματος να παραμένει πάντως ακόμη, σχετικά, αδιάφορη…

Η επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα την Τρίτη σε Αίγιο και Πάτρα είναι χαρακτηριστική της κινητοποίησης μιας σειράς στελεχών που, είτε είχαν μετακινηθεί κατά την περίοδο 2012-2022 στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε λάμβαναν σταθερά θέση υπέρ των αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη κατά τις εσωκομματικές μάχες της τελευταίας 3ετίας.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά από στέλεχος της Ν.Ε. Αχαΐας και σταθερού υποστηρικτή του Νίκου Ανδρουλάκη για «απόπειρα εποικισμού του κόμματος με στόχο να αποτελέσει… νησίδα στο σύμπλεγμα δυνάμεων που θέλουν να διαμορφώσουν μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, στο πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ, επί ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα».

Στόχος των μελών της Ν.Ε. Αχαΐας που εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι να εμφανιστούν ως οι μόνοι «ιθαγενείς» του χώρου με προοπτική να συσπειρώσουν, σταθερά όπως και το 2022-2023, τις δυνάμεις που έμειναν σταθερά από το 2007 και μετά την εκλογική… καταβαράθρωση.

«Ακονίζουν μαχαίρια»

Το επόμενο διάστημα στελέχη της Ν.Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ αναμένεται να σηκώσουν τους τόνους, επιμένοντας στο δίλλημα: Όσοι διεκδικούν την ηγεσία να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν -και μετά- την πρώτη γραμμή και όχι να επιλέξουν να… γυρίσουν στις δουλειές τους.

Οι υποστηρικτές του Χάρη Δούκα στην περιοχή κινούνται σταθερά στην αμφισβήτηση της δυναμικής του νυν προέδρου να προσδώσει στο χώρο ξανά προοπτική κυβερνησιμότητας και θεωρούν ότι στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτώβρη την απάντηση θα δώσει ο κόσμος και όχι τα στελέχη που παραμένουν συσπειρωμένα γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Διεκδικούν τους «Παπανδρεϊκούς»

Τόσο η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Χάρη Δούκα, σε επίπεδο Αχαΐας, φαίνεται ότι έχουν μια κοινή αφετηρία: Επιθυμούν να πάρουν με το μέρος τους την «Παπανδρεϊκή πτέρυγα» η οποία, παρότι δεν είναι πια ενιαία, εξακολουθεί να είναι η πιο υπολογίσιμη δύναμη στο νομό… Η πλευρά Ανδρουλάκη είναι έτοιμη από… χθες να θέσει το δίλημμα στους «Παπανδρεϊκούς», καλώντας τους να αψηφήσουν τις «σειρήνες» και να προτιμήσουν αυτούς που δεν αρνήθηκαν ποτέ το Κίνημα…

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας, όπως ανέφερε και την Τρίτη από την Πάτρα, θεωρεί πως μόνο με τη δική του ηγεσία «το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με τον Μητσοτάκη και θα κυβερνήσει και πάλι». Προς το παρόν πάντως οι «Παπαδρεϊκοί» στην περιοχή δείχνουν την προτίμησή τους στην υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου.

Ανδρουλάκης – Δούκας οι «πόλοι»

Ειδικότερα σε επίπεδο προτίμησης στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς σε επίπεδο νομού Αχαΐας, σύμφωνα με την Data RC, Ανδρουλάκης, Δούκας και Γερουλάνος ξεπερνούν το 50% στις θετικές γνώμες, Ανδρουλάκης και Γερουλάνος έχουν τα πιο υψηλά ποσοστά δημοτικότητας ενώ σε σχέση με τους ψηφοφόρους που σήμερα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα, έχουμε κατά σειρά προτίμησης τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Δούκα μπροστά και ακολουθούν Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και П. Γερουλάνος.

Еπέλεξαν στρατόπεδα…

Υπενθυμίζεται ότι με την υποψηφιότητα του κ. Ανδρουλάκη τάσσεται η πλειοψηφία των μελών της Ν.Ε. Αχαΐας, η πολιτευτής Κατ. Σολωμού και υπολογίσιμη μερίδα στελεχών που βρίσκεται κοντά στους δημάρχους Καλογερόπουλο, Παπαδόπουλο, Αλεξόπουλο και Μπαρή.

Υπέρ τη υποψηφιότητας του κ. Δούκα έχουμε τους πολιτευτές Γ. Μπέσκο, Μ. Σκανδάμη, Ολ. Λόη, Β. Λουκοπούλου και Δ. Αναργύρου, τον πρώην βουλευτή Δημ. Κατσικόπουλο, τον πρώην συντονιστή της Ν.Ε. Αχαΐας Αθ. Γιανναδάκη και μερίδα της λεγόμενης ομάδας «Κατσιφάρα» μαζί τους και τον Νίκο Σκιαδαρέση που είναι επικεφαλής της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο, αν και δεν έχει πάρει θέση, δεν θα πρέπει να θεωρείται επίσης υποστηρικτής του Παύλου Γερουλάνου, επειδή το έπραξε ήδη ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου.

Στο πλευρό του βουλευτή κ. Κατρίνη είναι πολλά στελέχη από την Ηλεία ενώ την, νέα, υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου στηρίζουν πολλά στελέχη από το παλαιό «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» ΠΑΣΟΚ (υποστηρικτές των Ευαγγ. Βενιζέλου και Κ. Σημίτη).


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr