background img
banner
banner

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από το έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης

ΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Αντιμέτωπος με μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη βρίσκεται ο δήμος Αιγιαλείας, εξαιτίας της παύσης πληρωμών εγκεκριμένων έργων από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Η έλλειψη κονδυλίων είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών από την κατασκευάστρια εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ, του έργου των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων σε παραλιακούς οικισμούς του δήμου Αιγιαλείας. Μάλιστα, σε περίπτωση που παρέλθουν δύο μήνες από τη διακοπή εργασιών τότε η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διάλυση της σύμβασης, πράγμα που σημαίνει ότι το έργο κινδυνεύει να… τιναχθεί στον αέρα.

Η ειδική δήλωση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η «πλάτη» της ΔΕΥΑΑΑ

Η σχετική ενημέρωση έγινε το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Γιώργο Ντίνο να κάνει γνωστό πως η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ κατέθεσε ειδική δήλωση όπως προβλέπεται από το άρθρο 161 παράγραφος 1 και το άρθρο 152 παράγραφος 9 του νόμου 4412/16 για περιορισμό εργασιών λόγω μη πληρωμής. ΄΄Ο εργολάβος κατέθεσε δήλωση για το πρώτο σκέλος του λογαριασμού, το οποίο αφορά το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για 25.665 ευρώ, για δεύτερο λογαριασμό πάλι από το ίδιο πρόγραμμα που αφορά 185.789 ευρώ και έναν τρίτο λογαριασμό που αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος το ποσό 246.757 ευρώ΄΄, είπε ο κ.Ντίνος, προσθέτοντας πως ΄΄η ΔΕΥΑΑ πριν από περίπου ένα τετράμηνο, με απόφαση του Δ.Σ. και εισήγηση του δημάρχου, πλήρωσε 350.000 ευρώ περίπου προκειμένου να μην φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως η επιχείρηση δεν έχει απεριόριστα χρήματα για να μπορέσει να πληρώνει οτιδήποτε στο έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης. Έτσι έχουμε μπροστά μας το γεγονός ότι το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να πληρώσει, δηλώνει στάση πληρωμών. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει μόνο για την Αιγιάλεια, ισχύει για όλη την χώρα και κάθε δήμο. Έτσι υπάρχει διακοπή εργασιών λόγω μη κατάθεσης των χρημάτων από το κράτος, στις εκάστοτε εταιρείες. Από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ έκαναν λοιπόν χρήση αυτού του δικαιώματος και κάνουν πλέον στάση, μέχρι να λάβουν τα χρήματά τους΄΄.

Γούτος: Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδράνεια

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Γούτου που κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή για αδράνεια, λέγοντας: ΄΄Ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε ότι η INTRAKAT σταμάτησε το έργο. Σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο ρωτούσαμε ως παράταξη «πώς πάει το έργο» και γιατί υπάρχουν αυτές οι παρατάσεις. Το έργο έπρεπε να τρέξει από την αρχή πολύ πιο γρήγορα, και να μην φτάσουμε να έχουμε στάση πληρωμών. Ειλικρινά θλίβομαι για αυτό που συμβαίνει και ελπίζω να μην κρατήσει για πολύ. Γιατί αν κρατήσει, μόνο η Αιγιάλεια θα το πληρώσει ακριβά΄΄. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο, ζήτησε να υπάρχει πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τέτοια μεγάλα ζητήματα, και τον κατηγόρησε για μη συντονισμένες ενέργειες και γρήγορες κινήσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Γιοβάς σημείωσε: ΄΄Επιχειρηματικά, υπάρχω στην Ανατολική Αιγιάλεια πάρα πολλά χρόνια. Η νούμερο ένα ερώτηση που μου κάνει ο κόσμος, είναι το πότε θα λειτουργήσει ο βιολογικός. Ο δημότης θέλει να ξέρει πότε θα συνδεθεί. Αυτοί που δεν θα τρέξουν να συνδεθούν και θα καθυστερήσουν, είναι αυτοί που λειτουργούν μόνοι τους, είναι όσοι δεν έχουν έξοδα για βυτία. Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποια κομμάτια έχουν τελειώσει, ποιοι μεγάλοι όγκοι είναι έτοιμοι και ποιες εκκρεμότητας υπάρχουν ακόμα. Υπάρχει πολύς κόσμος που περιμένει και το θέλει αυτό το έργο΄΄.

Ντίνος: «Όσοι δεν συνδέονται θα τους κόβεται το νερό και τους επιβάλλονται πρόστιμα»

΄΄Όταν ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις λειτουργήσαμε πάρα πολύ γρήγορα. Ζήσαμε να συνταχτούν άμεσα μελέτες. Προς τα τέλη του μήνα θα υποβάλουμε την πρόταση και θα δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα και ποια η διαφορά της χρηματοδότησης, για να προχωρήσουμε για το συγκεκριμένο έργο. Σε κάποια σημεία που έχουμε ολοκληρώσει το έργο υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδεθεί ακόμα. Έχουμε ειδοποιήσει και με επισκέψεις και με επίσημα έγγραφα να το πράξουν. Εάν δεν συνδεθούν θα κοπεί το δίκτυο της ύδρευσης και θα επιβληθούν τα πρόστιμα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό, έργο… πνοής και το ζητάει μία κοινωνία ολόκληρη. Δεν μπορούν κάποιοι επιχειρηματίες να καθυστερούν ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Σε κάποιους δεν θα υπάρξει καμία ανοχή από τη δημοτική αρχή΄΄, τόνισε ο κ. Ντίνος.

Επίσης, απαντώντας στον Γούτο είπε ότι το κράτος σταμάτησε να πληρώνει το έργο και όχι η δημοτική αρχή, και άφησε αιχμές ότι υπάρχουν “παραταξιακές οπτικές” για το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το θέμα, κατηγορώντας το κράτος ότι είναι ανυπόληπτο και πως λειτουργεί με ασυνέπεια.

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Καλογερόπουλου – Γούτου

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Τα έργα ακολουθούν μία ροή. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που μερικοί μιλούν λες και πάνε βόλτα στην παιδική χαρά, δεν είναι τόσο απλό. Τα μεγάλα έργα παίρνουν και δύο και τρεις και πολλές παρατάσεις εάν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι τέτοιες. Επομένως όταν υπάρχει αιτιολογία που προβλέπεται από τον νόμο θα παρασχεθεί η αντίστοιχη παράταση. Σας είχα πει ότι θα δοθεί και τρίτη παράταση και θέλω να λαμβάνετε υπόψη σας πάντα ότι δεν έχει σημασία να πει κάποιος “εγώ σας τα ‘λεγα”, το θέμα είναι ποιος μπορεί να βοηθήσει τη στιγμή που πρέπει και την ώρα που γίνονται τα γεγονότα, όχι κατόπιν εορτής΄΄.

Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του κ. Γούτου, ο οποίος τον κατηγορούσε ότι δεν ενημερώθηκε το Σώμα για την παύση των πληρωμών έγκαιρα. Ο δήμαρχος με έντονο ύφος είπε: ΄΄Δεν θα μου υποδείξει κανένας πότε θα ενημερώσω για οποιοδήποτε θέμα το Σώμα και πότε όχι, αυτό είναι στη δική μου και μόνο δικαιοδοσία. Η γενική ενημέρωση έγινε όταν διαπιστώσαμε την παύση των πληρωμών΄΄.

Στη συνέχεια υπήρξαν κατηγορίες από τον κ. Γούτο για το πώς χειρίστηκε ο κ. Καλογερόπουλος στο παρελθόν το ζήτημα, ενώ ο δήμαρχος επισήμανε στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αυτοπροβολή του, με τον κ. Γούτο να ανταπαντά ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί πάντα με ασυνέπεια.

Στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ο δήμαρχος για το θέμα

΄΄Η ζωή εμένα προσωπικά με έχει μάθει να παλεύω σε σκληρό γήπεδο. Δεν μου έχουν έρθει όλα εύκολα. Την ερχόμενη Τρίτη θα είμαι στην Αθήνα για να παλέψω για αυτό το έργο. Όποτε έχει χρειαστεί να κάνω ένα ταξίδι για το συμφέρον του δήμου, ο κ. Γούτος ποτέ δεν με ακολούθησε γιατί δεν τον ενδιαφέρει το εκάστοτε ζήτημα, ξέρει μόνο να κατηγορεί δίχως λόγο. Η ΔΕΥΑΑ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, το αναφέρω για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν γνωρίζουμε ούτε καν το κοστολόγιό του σε καμία εκ των περιπτώσεων. Τώρα καταθέσαμε τη μελέτη και σε δεύτερη φάση θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν «μαύρα σύννεφα» σε σχέση με τη χρηματοδότηση. Υπάρχει δυνατότητα το υπουργείο να χρηματοδοτήσει τηνδεύτερη λύση του έργου, αφού πρόκειται για ευρωπαϊκή πίστωση. Όσο για την πρώτη λύση με τα μεγάλα ποσά, σας έχω ενημερώσει ήδη ότι είναι οριστική΄΄, είπε ο κ. Καλογερόπουλος και συμπλήρωσε: ΄΄Ο συλλεκτήριος από το 2015 ως το 2019 είχε ήδη κατασκευαστεί. Το έργο αυτό είχε πάντα τον κίνδυνο να εμφανίσουν τα μηχανικά του μέρη αδράνεια, αφού 4 χρόνια δεν ήταν σε λειτουργία. Είμαστε στη φάση διερεύνησης και προετοιμασίας των μηχανικών μερών για να είμαστε σε ετοιμότητα όταν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το χρονοδιάγραμμα, δεν είναι δικό μας το ζήτημα. Λέμε στους πολίτες στην αλήθεια και δεν κρυβόμαστε από κανέναν. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα πληρώσει το κράτος, δεν είναι δική μας δικαιοδοσία πια. Όταν το κράτος δείχνει τέτοια αντιμετώπιση και βρίσκεται αναξιόπιστο, αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να… φοβόμαστε και για άλλα έργα, για το αν θα ολοκληρωθούν ή όχι. Όλα θα εξαρτηθούν εάν το υπουργείο πληρώσει τον εργολάβο. Δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτό και δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, εμείς θα πιέσουμε τις καταστάσεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr