background img
banner
banner

Μειώθηκαν κατά 30% τα αδέσποτα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αισθητή είναι η διαφορά ως προς τον αριθμό των αδέσποτων σκυλιών που συναντά κανείς στους δρόμους της Αιγιάλειας. Οι μαζικές στειρώσεις και οι υιοθεσίες, αποτελέσματα της πολύ καλής συνεργασίας δήμου και Φιλοζωικού Συλλόγου, έχουν ως αποτέλεσμα τα άμοιρα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους, να είναι μειωμένα περίπου κατά 30%. Για τα αποτελέσματα της διαχείρισης των αδέσποτων μίλησε την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε ημερίδα στον Πύργο, ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Γιώργος Φραγκονικολόπουλος.

Επρόκειτο για συνάντηση Φιλοζωικών Σωματείων και υπευθύνων ορισμένων δήμων για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, με θέμα: “Αγκαλιάζουμε τα ζώα που ζουν δίπλα μας. ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ -ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ-ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ” που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς» και ο δημοσιογραφικός όμιλος Βαρουξή. Κύριο θέμα συζήτησης στην εκδήλωση, ήταν η εφαρμογή του νέου νόμου (4830/2021) από τους δήμους αλλά και από τους πολίτες. Κατά την ομιλία του, ο Αιγιώτης αντιδήμαρχος μίλησε για τον τρόπο διαχείρισης που έχει υιοθετήσει ο δήμος Αιγιαλείας από την προηγούμενη θητεία της δημοτικής αρχής και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Μάλιστα, η αναγνώριση του επιτυχημένου έργου σε αυτό τον τομέα, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο όταν η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου, συνεχάρη τον κ. Φραγκονικολόπουλο, παρουσία όλων των εκπροσώπων των δήμων, θεωρώντας τον υπόδειγμα για το αποτελεσματικό του έργο, με αποτέλεσμα όλοι οι παριστάμενοι να προβούν σε ένθερμο χειροκρότημα.

Στους δέκα πιο αποτελεσματικούς δήμους στον τομέα των αδέσποτων

΄΄Πήραμε μέρος σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του δήμου Πύργου και άλλων φορέων. Ήταν ένα forum που λειτούργησε πολύ θετικά και είναι μεγάλη χαρά για εμάς που δόθηκαν πληροφορίες για το σημαντικό έργο που γίνεται στον δήμο Αιγιάλειας και που υπάρχει αναγνώριση. Είναι τιμή για μένα που η ίδια η Ειδική Γραμματέας του υπουργείου μου έδωσε συγχαρητήρια για την αποτελεσματική λειτουργία που έχουμε στον τομέα αυτόν΄΄, είπε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φραγκονικολόπουλος για πάρα πολλους δήμους της χώρας αναγνωρίζεται για το μεγάλο έργο που επιτελεί, καθώς ο δήμος Αιγιαλείας είναι πλέον και επίσημα μέσα στους δέκα πιο αποδοτικούς δήμους, για το ζήτημα της διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα.

Θέμα γνώσης και συνεργασίας

Πώς όμως οι ενέργειες έχουν αποδώσει; Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει: ΄΄Έχω μία αρκετά μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και ξέρω πολύ καλά ότι το «μυστικό» για να πετύχει ένας δήμος, είναι να συνεργάζεται άψογα και αποδοτικά με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και τα κέντρα αδέσποτων και βέβαια να υπάρχει γνώση του ζητήματος. Θεωρώ ότι είμαστε ένας από τους πιο αποδοτικούς δήμους στην χώρα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα που μπορεί να πετύχει όποιος ασχολείται με τα αδέσποτα, δεν είναι η καταστολή, αλλά να ξέρει να διαχειριστεί το κομμάτι της πρόληψης. Έχουμε καταφέρει και έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα και πρόκειται να συνεχίσουμε με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς και στις υιοθεσίες αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ενημέρωσης του δημότη, σε καθημερινή βάση΄΄.

Από τα 2.800 αδέσποτα, φέτος μόνο στειρώθηκαν 1.350!

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των αδέσποτων σκυλιών αυτή τη στιγμή στην Αιγιάλεια, ο κ. Φραγκονικολόπουλος είπε πως ανέρχονται σε 2.800 ζώα, τονίζοντας πως «υπάρχει μία μείωση περίπου 30% τους τελευταίους 24 μήνες, μια αισθητή διαφορά ενώ ο αριθμός βαίνει συνεχώς μειούμενος». Από αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, 1.350 είναι στειρωμένα φέτος μόνο, ενώ για φαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων έχουν δαπανηθεί περίπου 20.000 ευρώ.

Αισιόδοξη εκτίμηση ότι το καταφύγιο θα παραδοθεί ως τέλος του χρόνου

Τέλος, σχετικά με το καταφύγιο που πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος για την προσωρινή φύλαξη ζώων που χρειάζονται περίθαλψη, ο αντιδήμαρχος είπε πως προχωράει κανονικά η διαδικασία και το θέμα πλέον είναι άκρως γραφειοκρατικό. ΄΄Όλες οι πιθανές καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν θα είναι λόγω της γραφειοκρατίας και του μη ευέλικτου διαδικαστικού πλαισίου, πιστεύεται ότι μέχρι το Δεκέμβριο του ‘24 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο και θα είναι σε κατάσταση για να λειτουργήσει΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr