background img
banner
banner

Νέο «κύμα» ελέγχων για τα ακαθάριστα οικόπεδα από τον δήμο

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα παρότι εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής δήλωσης των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο αναφορικά με την ανταπόκρισή τους στην υποχρέωση καθαρισμού. Στην Αιγιάλεια έχει καθαριστεί ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτησιών όμως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες ενώ οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να λησμονούν την υποχρέωση να συντηρούν τους χώρους τους καθώς μία φορά δεν αρκεί…

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, 833.722 πολίτες υπέβαλαν δήλωση και γλιτώνουν το πρόστιμο των 1.000 ευρώ ως προς την τυπική αυτή υποχρέωση. Στην Αιγιάλεια οι υπεύθυνες δηλώσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων, έφτασαν τις 14.473, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητα, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκο Καραΐσκο να αναφέρει πως φέτος η εικόνα είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά.

Παρά ταύτα, όπως επισήμανε στo Protionline.gr, ΄΄ακόμη υπάρχουν συμπολίτες που προχωρούν τώρα στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την υποχρέωση της συντήρησης διότι μπορεί κάποιοι να καθάρισαν τον Μάιο και τα χόρτα να έχουν μεγαλώσει ξανά΄΄. Ως προς τους ελέγχους, ο αντιδήμαρχος είπε ότι αυτή την περίοδο διενεργούνται ξανά καθώς δεν λείπουν και οι καταγγελίες.

΄΄Σε κάθε περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα και πρέπει όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν πως ο καθαρισμός των χώρων τους δεν είναι μία υποχρέωση παροδική αλλά κάτι για το οποίο οφείλουν να μεριμνούν μόνιμα΄΄, τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Ο φόβος… φυλάει τα έρημα

Πάντως, με πρόστιμο κινδυνεύουν τόσο όσοι δεν υπέβαλαν δήλωση, όσο και όσοι δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδα ή δεν τα καθάρισαν σωστά. Άλλωστε, η υποχρέωση για τον καθαρισμό οικοπέδων ίσχυε προτού τεθεί το ισχύον, πιο σφιχτό, νομοθετικό πλαίσιο, αλλά λόγω έλλειψης ελέγχων, η ανταπόκριση των πολιτών ήταν σχεδόν μηδαμινή.

Πλέον, ο κίνδυνος επιβολής προστίμων και ο φόβος καταγγελιών λειτουργεί εν μέρει ανασταλτικά αλλά όπως έχουν εξαγγείλει αξιωματούχοι της κυβέρνησης και έχει τονιστεί και εκ μέρους της δημοτικής αρχής, στόχος δεν είναι η είσπραξη προστίμων αλλά η εκπαίδευση των πολιτών και η ευαισθητοποίησή τους να εφαρμόσουν το πλαίσιο.

Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι και από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όχι μόνο των Δήμων. Και αυτοί θα διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Βασικός στόχος της επιβολής προστίμων, για καθαρισμό οικοπέδων, είναι η οικονομική ενίσχυση των δήμων, τα υπόλοιπα έπονται.

    Γιώργος 01/08/2024 09:26

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr