background img
banner
banner

Να ελεγχθούν τα αναφερόμενα και να επιληφθεί ο Άρειος Πάγος

ΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Τα αισθητά μικρότερα ποσά που έλαβαν οι σταφιδοπαραγωγοί ως αγροτική ενίσχυση, τα εν αμφιβόλω αυξημένα στρέμματα και οι… ανώνυμοι παραγωγοί, αποτελούν το αντικείμενο παρέμβασης του δικηγόρου, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Γιώργου Μπέσκου προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργικών Υποθέσεων, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, τη Βουή και τον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

Στην αναφορά του, ο κ. Μπέσκος σημειώνει πως ΄΄προ ημερών ολοκληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση των αγροτικών ενισχύσεων έτους 2023. Προς έκπληξή τους οι παραγωγοί έλαβαν σημαντικά μικρότερα ποσά από τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Αχαΐας οι σταφιδοπαραγωγοί έλαβαν 34€ συνδεδεμένη ενίσχυση για την κορινθιακή σταφίδα έναντι 56€ το 2022. Για την κορινθιακή σταφίδα, για το έτος 2022 το αντίστοιχο ύψος στήριξης ήταν 4.818.304 ευρώ, και η επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 7.526,2 ποσό ανά εκτάριο 561 ευρώ. Το ύψος συνδεδεμένης για το έτος 2023, ήταν 3.518.628 ευρώ, και επιλέξιμη επιλέξιμη έκταση 9.527,76 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο 369,3.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το έτος 2023 είχαμε, 20.000 στρέμματα νέων φυτεύσεων κορινθιακής σταφίδας γεγονός που αμφισβητείται σφόδρα από τους παραγωγούς, καθότι τα τελευταία τρία έτη λόγω της ραγδαίας πτώσης στην τιμή της κορινθιακής σταφίδας οι παραγωγοί μας προχωρούν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας και σε μαζικό ξεριζωμό και αντικατάσταση με άλλες καλλιέργειες. Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για άλλα προϊόντα όπως για παράδειγμα στα πορτοκάλια΄΄.

Εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη σωστή διαδικασία…

Πέρα από τα παραπάνω ο κ. Μπέσκος, επισημαίνει και τα ακόλουθα: ΄΄Οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως στον ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της διαφάνειας https://transpay.opekepe.gr/ και αναρτώνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενισχύσεις που έχουν λάβει οι παραγωγοί με ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία τους, για πρώτη φορά προς έκπληξη μας, εμφανίζονται φέτος 220346 (διακόσιες είκοσι χιλιάδες τριακόσιοι σαράντα έξι) «ΑΝΩΝΥΜΟΙ» παραγωγοί οι οποίοι έλαβαν διάφορα ποσά ευρωπαϊκών ενισχύσεων. Σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν και σύμφωνα με τα οποία φέρεται να υπήρχε παραγωγός που έλαβε το έτος 2023 για την Βιολογική Γεωργία 13.999.196,83 ευρώ εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη σωστή διαδικασία των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και οδηγεί στην αγανάκτηση τους εξαθλιωμένους παραγωγούς μας.
Περαιτέρω σας ενημερώνω ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ παρά το γεγονός ,ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί έλεγχοι πριν μεγάλο χρονικό διάστημα΄΄.

Αναμένει πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση

Και καταλήγει: ΄΄Κατόπιν των ανωτέρω αιτούμαι να ελεγχθούν τα αναφερόμενα στην παρούσα σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες ελεγκτικές αρχές προκειμένου να υπάρξει πειστική και τεκμηριωμένη απάντηση σε όλες αυτές τις καταστάσεις που έχουν δημιουργήσει αναστάτωση σε όλους τους αγρότες. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην οποία κοινοποιείται η παρούσα αιτούμαι να ελέγξει δια των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών αν εφαρμόστηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η προβλεπόμενη διαδικασία καταβολής και διαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων με βάση όσα αναφέρονται στην παρούσα, καθώς είναι θέμα μείζονος σημασίας για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και αφορά διαχείριση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr