background img
banner
banner

«Να μην καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα για τα “Ανοιχτά προαύλια”»

ΖΗΤΑ Η ΕΛΜΕ Β΄ ΑΧΑΪΑΣ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΙΧΕ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Καλά τα ανοιχτά προαύλια αλλά να μην χάσουν οι σχολικοί φύλακες τις άδειές τους», επισημαίνει η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, ζητώντας από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Δημήτρη Ελευθεριώτη να μεριμνήσει ώστε οι φύλακες των εν λόγω σχολείων να κάνουν χρήση θερινής άδειας και τις ημέρες της απουσίας τους, λόγω άδειας, να αντικατασταθούν εκ περιτροπής από συναδέλφους τους από άλλα σχολεία.

Ο αντιδήμαρχος ωστόσο είχε ήδη καλέσει τους σχολικούς φύλακες σε συνάντηση, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή», ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Δώρα Μαστραπά, υπενθυμίζει πως στις 20 Ιουνίου ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας είχε συμφωνήσει χωρίς δεύτερη σκέψη στην πρόταση του Δημάρχου και προέδρου της ΔΕΠ να παραμείνουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο και 5ο Δημοτικό Αιγίου -σχολεία στα οποία απασχολείται σχολικός/ή φύλακας.

Τονίζει πως η θετική ψήφος δόθηκε, αφού βεβαιώθηκε ότι η πρόθεση ήταν τα παιδιά που ζουν εντός του αστικού ιστού και υποφέρουν από την έλλειψη χώρων αθλοπαιδιών, να βρίσκουν χώρο για να παίξουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Να μην απαξιώνεται το έργο των εργαζόμενων στη σχολική φύλαξη

Με ανακοίνωσή της ωστόσο, η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας ξεκαθαρίζει πως η ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι και κοινωνική συνεύρεση-προϋπόθεση για την υγιή φυσική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη- δεν μπορεί να προσκρούει στην ανάγκη των εργαζομένων για ξεκούραση μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς, πολλώ δε μάλλον όταν έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους υπηρετώντας το σχολείο. ΄΄Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει -από την εποχή που μαζί με τους συναδέλφους μας της Τεχνικής Εκπαίδευσης η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2013 είχε βγάλει σε διαθεσιμότητα και τους/τις φύλακες των σχολικών μονάδων- τη σημασία που είχε η τοποθέτηση φύλακα σε κάθε σχολείο. Σχολείο δεν είναι μόνο το κτίριο ούτε μόνο οι καθηγητές.

Το βοηθητικό προσωπικό (ο/η γραμματέας και ο/η φύλακας) παρέχει σημαντική βοήθεια τόσο στη διεκπεραίωση του γραφειοκρατικού έργου ο/η πρώτος/η, όσο και στον έλεγχο και την προστασία των παιδιών και του δημόσιου χώρου ο/η δεύτερος/η. Δεν μπορεί αυτό το έργο να απαξιώνεται, ούτε ο/η φύλακας να θεωρείται υπεράνθρωπος και η ανάγκη του για καλοκαιρινές διακοπές να κρίνεται ήσσονος σημασίας΄΄, σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ΄΄η ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα των εργαζομένων στη θερινή άδεια, δικαίωμα κατοχυρωμένο νομικά.

Τόσο κατοχυρωμένο που ακόμα και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα δεν τολμούν να παραβιάσουν τον νόμο, έστω κι αν δεν υπολογίζουν τη θέληση του εργαζόμενου σε σχέση με τον ακριβή χρόνο λήψης της άδειας΄΄.

Όχι σε εργαζόμενους… δύο ταχυτήτων

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ καλεί τον αντιδήμαρχο Παιδείας να μεριμνήσει ώστε οι φύλακες των εν λόγω σχολείων να κάνουν χρήση θερινής άδειας και τις ημέρες της απουσίας τους λόγω άδειας να αντικατασταθούν εκ περιτροπής από συναδέλφους τους από άλλα σχολεία, εκτιμώντας ότι αυτό δεν θα δημιουργούσε και εργασιακές συνθήκες δύο ταχυτήτων και μεταξύ των εργαζομένων. ΄΄Ειδάλλως οποιαδήποτε μέριμνα υπέρ των παιδιών είναι κενό γράμμα και λαϊκισμός, αν αφορά μόνο την παιδική ηλικία ενώ παραβιάζει τα δικαιώματα των ενήλικων εργαζόμενων. Τα παιδιά δεν παραμένουν για πάντα παιδιά και χρέος μας είναι να τους παραδώσουμε έναν κόσμο, όπου δεν έχει καταστρατηγηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα΄΄, καταλήγει.

Σκοπός να μοιραστεί η αρμοδιότητα

Ερωτηθείς από το Protionline.gr, ο κ. Ελευθεριώτης τόνισε πως σε ό,τι αφορά τα δύο Δημοτικά Σχολεία, 3ο και 5ο στα οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Ανοιχτά προαύλια», οι θέσεις σχολικών φυλάκων για το πρόγραμμα έχουν καλυφθεί με εργαζόμενους από το πρόγραμμα 55+, άρα δεν τίθεται θέμα απώλειας καλοκαιρινών αδειών των σχολικών φυλάκων.

Ως προς το 1ο Γυμνάσιο, είπε πως οι τρεις μόνιμες εργαζόμενες στον τομέα της σχολικής φύλαξης έχουν κληθεί από την Παρασκευή και προτού εκδοθεί η ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ, ώστε σήμερα να συναντηθούν και να δουν πώς μπορεί να καλυφθεί η φύλαξη στο πλαίσιο του προγράμματος. Το σκεπτικό είναι πως από τη στιγμή που η διάρκειά του είναι εξήντα ημέρες, να μοιραστεί η αρμοδιότητα και να καλύψουν είκοσι ημέρες έκαστη ούτως ώστε να μην χάσουν την καλοκαιρινή άδεια. ΄΄Έχοντας υπάρξει χρόνια συνδικαλιστής, είμαι ο πρώτος που σκέφτομαι τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάναμε κάτι που θα καταστρατηγούσε ό,τι δικαιούται ένας εργαζόμενος΄΄, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ως προς την ανταπόκριση του προγράμματος στην κοινωνία, ο αντιδήμαρχος είπε πως ΄΄έχει μεγάλη απήχηση κι αυτό φαίνεται από την παρουσία παιδιών στα προαύλια τις προκαθορισμένες ώρες αλλά και από τα θετικά σχόλια της κοινωνίας΄΄.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr