background img
banner
banner

Οι έξυπνες στάσεις αναβαθμίζουν την Αιγιάλεια

ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

Τοποθετήθηκαν οι «έξυπνες στάσεις» σε επιλεγμένα σημεία στην Αιγιάλεια, προσφέροντας ξέχωρα από άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, ασφάλεια στους επιβάτες των λεωφορείων. Είναι κατασκευασμένες από ανθεκτικά υλικά και αυτόνομες ενεργειακά, διαθέτοντας και φωτισμό.

Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης ώστε να εγκατασταθούν ανάλογα στέγαστρα και σε άλλα σημεία της Αιγιάλειας.

Η δαπάνη, ύψους 50.000 ευρώ, αποτελεί απόρροια χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, με αρ. πρωτ. 4721/23-01-2019 & αρ.88542/30-11-2021 στον Άξονα Προτεραιότητας: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο: «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας».

Ο δήμος Αιγιαλείας προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση στάσεων στεγάστρων αστικής συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των επιβατών αποσκοπώντας στην ασφαλή κατά το δυνατόν μετακίνησή τους και την προστασία τους από τις επικρατούσες κάθε φορά καιρικές συνθήκες.

Επιλογή θέσεων βάσει της κίνησης που παρουσιάζουν

Ήδη στην Αιγιάλεια έχουν εγκατασταθεί δεκατέσσερις στάσεις με τα αντίστοιχα στέγαστρα σε επιλεγμένα σημεία, βάσει της κίνησης που παρουσιάζουν. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄αναλόγως τα σημεία τοποθετήθηκαν και τα στέγαστρα για την εξυπηρέτηση του κόσμου που μετακινείται με το λεωφορείο. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και αναβαθμίζουν την εικόνα του δήμου μας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο άργησε να υλοποιηθεί λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας των υλικών, το οποίο όμως επιτέλους ολοκληρώνεται. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλες στάσεις στις οποίες χρειάζονται ανάλογες σύγχρονες εγκαταστάσεις, θα αναζητήσουμε κι άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ούτως ώστε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες προδιαγραφές σε ποιο πολλά σημεία΄΄.

Να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή οι στάσεις είναι ενεργειακά αυτόνομες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, μπορεί και το Αστικό ΚΤΕΛ να «χτίσει» επάνω σε αυτές και να προσαρμόσει όποιο πρόγραμμα επιθυμεί, πάντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών του.

Οι τύποι των στεγάστρων

Οι τύποι των στεγάστρων είναι τρεις: Στον πρώτο τύπο είναι τα στέγαστρα με πλάτος από 1,20 και άνω και τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους από 2,70 και άνω. Το στέγαστρο έχει κάθισμα τουλάχιστον τριών θέσεων σταθερό ή ανακλινόμενο. Στον τύπο Β είναι τα στέγαστρα με πλάτος από 1,00 έως 1,20 και τοποθετούνται σε πεζοδρόμια πλάτους από 1,80 έως 2,69 μέτρα. Ο τύπος αυτός μπορεί να εξοπλιστεί μόνο με ανακλινόμενο κάθισμα. Στον τύπο Γ είναι τα στέγαστρα με πλάτος από 1,00 έως 1,19 μέτρα. Στον τύπο αυτό των στεγάστρων δεν τοποθετείται οπίσθια όψη ούτε αριστερό και δεξιό τμήμα, επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε καθίσματος. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το πλάτος του πεζοδρομίου δεν παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών. Το κάθε στέγαστρο διαθέτει κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αυτονομίας τουλάχιστον 24 ωρών για την κάλυψη μέρους των αναγκών για φωτισμό και για τις άλλες ηλεκτρικές ανάγκες.

Οι θέσεις

Έτσι, στέγαστρα Τύπου Α τοποθετήθηκαν στην παράλια Ελαιώνα και στο κέντρο του Διακοπτού. Τύπου Β στην οδό Νικ. Πλαστήρα στο ύψος του Ι.Ν. Αγίας Άννας, στην αφετηρία των Αστικών στον Ι.Ν. Ταξιαρχών, στην οδό Σολωμού, στο Δημοτικό Σχολείο Αβύθου, καθώς και στο κέντρο της πόλης. Στάση Τύπου Γ στον κόμβο Σελιανιτίκων, στον σιδηροδρομικός σταθμός Ελαιώνα, στο κέντρο Ελίκης (καφενείο), στην οδό Κορίνθου στο ύψος του Κέντρου Υγείας Αιγίου, στην οδό Αιγιαλέως στο Δεσποτικό, στην οδό 25ης Μαρτίου στην Άκολη και στο Νηπιαγωγείο Σελιανιτίκων.
Η κάθε στάση στέγαστρο μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογείται από την βάση στήριξης για σκοπούς αντικατάστασης. Το κάθε στέγαστρο είναι εξοπλισμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Εσωτερικών. Οι στάσεις έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική μορφή, παρέχουν λειτουργικότητα και είναι προσαρμοσμένες στο περιβάλλον. Συνδυάζονται με τις σήμανσης των στάσεων για ένα αρμονικό σύνολο. Επίσης εξασφαλίζουν την ορατότητα των πολιτών προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κατασκευή των στεγάστρων έγινε με υλικά και προδιαγραφές που παρέχουν καλαίσθητη εμφάνιση, είναι αντιβανδαλιστικά και δεν θα επηρεάζονται από τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr