background img
banner
banner

Ο “αφορισμένος κάμπος” εκπέμπει S.O.S.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

Την ώρα που σε πολλές περιοχές της χώρας έχει σημάνει «συναγερμός» για τη μείωση των αποθεμάτων ύδατος, η Αιγιάλεια έχει όλα τα εχέγγυα για να μην… στερέψει από νερό. Αρκεί βέβαια να πάψουν τα νερά χειμάρρων και ποταμών να καταλήγουν στη θάλασσα.

Η πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστα Σπηλιόπουλου έχει βρει απήχηση στη δημοτική αρχή που προωθεί τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών, ενώ και ΤΟΕΒ προσανατολίζονται σε ανάλογες λύσεις.

Θα «δουν» Περιφερειάρχη

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΟΕΒ Καλαμιά εκεί όπου έχουν γίνει όλες οι μελέτες και η προεργασία για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής ούτως ώστε να ποτίζεται ο «αφορισμένος κάμπος», όπως ονομάζεται και η ευρύτερη περιοχή όπου επί το πλείστον παράγει εσπεριδοειδή και ελιές.

Εκείνο που απομένει είναι η χρηματοδότηση για τη δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, με τον κ. Σπηλιόπουλο, μαζί με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γιάννη Παπαϊωάννου να παίρνουν πρωτοβουλία και να πραγματοποιούν επίσκεψη σήμερα στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη προκειμένου να εκφράσουν το αίτημα ένταξης του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

΄΄Έχουν γίνει οι μελέτες και όλες οι προεργασίες και πλέον λείπει μονάχα η χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr ο κ. Σπηλιόπουλος. Σε ερώτηση για το εάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση η κοινότητα Καλαμιά, απάντησε δε με χαρακτηριστικό τρόπο: ΄΄Και ποια κοινότητα σήμερα δεν έχει προβλήματα με το νερό;

Είναι μία μεγάλη περιοχή που αρδεύει, και τα νερά από τις αντλήσεις δεν είναι πολλά. Ταυτόχρονα το κόστος είναι τεράστιο. Με τις λιμνοδεξαμενές που έχουμε προτείνει, το κόστος αυτό θα περιοριστεί αισθητά και επιπλέον θα υπάρχει επάρκεια νερού. Είναι ένα μοντέλο που είχαμε σχεδιάσει και έχουμε προτείνει στον δήμαρχο να το «τρέξει» με κάθε τρόπο.
Το θεωρούμε ως την ιδανική λύση. Είναι ένα μοντέλο που είχαμε σχεδιάσει και προτείνουμε ανεπιφύλακτα΄΄.

΄΄Οι λιμνοδεξαμενές είναι η μία και μόνη λύση που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα. Μόνο έτσι θα γεμίζουμε νερό και θα έχουμε τη δυνατότητα επάρκειας στους ταμιευτήρες αλλά και φθηνό νερό. Θα μπορούμε να ελιχθούμε εύκολα και θα ξέρουμε ότι θα υπάρχει ασφάλεια. Λίγο είναι αυτό;΄΄, πρόσθεσε ο επικεφαλής της «Αιγιάλεια Προορισμός».

Επιλέξιμα τα έργα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση

Σημειώνεται πως ο δήμος έχει ξεκινήσει μία περίπτωση για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενής στο Περιθώρι στην Ανατολική Αιγιάλεια.

΄΄Είναι δύσκολο έργο και δεν πιστεύω ότι οι μελέτες που χρειάζονται και οι τυπικές διαδικασίες θα ‘ναι εύκολα προσπελάσιμες΄΄, είπε ο κ. Σπηλιόπουλος τονίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι σήμερα, αυτού του είδους τα έργα είναι επιλογής από τις Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

΄΄Είδαμε πως το έργο της αποχέτευσης σταμάτησε προς στιγμήν και ευτυχώς επανέρχεται, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την ανάπλαση της Μητροπόλεως κ.ο.κ. Τέτοιου είδους έργα μπορεί να συναντήσουν εμπόδια.

Όμως έργα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση είναι επιλέξιμα κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε σαν Αιγιάλεια δεδομένου ότι έχουμε τους φυσικούς πόρους, διαθέτουμε χείμαρρους και ποταμούς και δεν πρέπει να αφήνουμε τα νερά ενεκμετάλλευτα΄΄ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr