background img
banner
banner

Πανταχού… παρόντες οι ναυαγοσώστες

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΩΤΗΡΙΟ ΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Ήταν μόλις πριν λίγες ημέρες όταν ναυαγοσώστης κατάφερε να σώσει γυναίκα με αναπηρίες που κινδύνευσε ενώ κολυμπούσε στον Ελαιώνα, βγάζοντάς τη από τη θάλασσα και προσφέροντάς της τις πρώτες βοήθειες. Στο ίδιο χωριό, ο ναυαγοσώστης κατευθυνόμενος προς την παραλία και εκτός της περιοχής αρμοδιότητάς του, προσέφερε τις πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένο που βρέθηκε αιμόφυρτος στον δρόμο μετά από ατύχημα. Είτε με την ιδιότητά τους, είτε ως άνθρωποι που τους διακατέχει η διάθεση προσφοράς στον συνάνθρωπο, οι ναυαγοσώστες πολύ συχνά αποδεικνύονται «φύλακες άγγελοι» της κοινωνίας και η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Φέτος, στις παραλίες της Αιγιάλειας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είκοσι άτομα, έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις και την απαιτούμενη εκπαίδευση να επέμβουν σε κάθε περιστατικό, να παλέψουν με τα κύματα και να επαναφέρουν την ομαλότητα και την ασφάλεια σε έκτακτες περιπτώσεις.

Σε οκτώ κοινότητες

Έτσι, για τη θερινή σεζόν υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες του Λόγγου, της Άκολης, της Αλυκής, στην ακτογραμμή των Νικολεΐκων (3 πύργοι), στον Ελαιώνα, την Εγκάλη Διακοπτού, την Πούντα και στην ακτογραμμή της παραλίας Συλιβαινιωτίκων (3 πύργοι). Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελείται από 20 άτομα και σε όλα ανεξαιρέτως τα σημεία υπάρχουν οι πύργοι από τους οποίους ο ναυαγοσώστης επιβλέπει την ακτή και ο απαιτούμενος εξοπλισμός.

Κάθε χρόνο η προσέλευση στις παραλίες της Αιγιάλειας είναι όλο και μεγαλύτερη

Ποια διαφοροποίηση όμως υπήρξε στην προετοιμασία των ναυαγοσωστών φέτος σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και πόσο δύσκολη είναι μία τέτοια εργασία; Ο επόπτης των Ναυαγοσωστών στην περιοχή της Αιγιάλειας και επικεφαλής της ομάδας Νίκος Κατσίκας αναφέρει στο Protionline.gr: ΄΄Η θάλασσα είναι ένα μαγευτικό και ταυτόχρονα ένα επικίνδυνο μέρος. Απαιτεί από όσους την επισκέπτονται να είναι υπεύθυνοι και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί σε κίνδυνο, η παρουσία ενός έμπειρου ναυαγοσώστη μπορεί να σώσει ζωές. Ο ναυαγοσώστης είναι ο επαγγελματίας που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των λουόμενων με συνεχή επιτήρηση για να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους, παρέχοντας πρώτες βοήθειες μέσα και έξω από το νερό και διασώζοντας άτομα κάθε ηλικίας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάθε χρόνο η προσέλευση στις παραλίες της περιοχής είναι όλο και μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα την αύξηση της απαίτησης μεγαλύτερης προσοχής και καλύτερης προετοιμασίας του εκάστοτε ναυαγοσώστη. Όλοι είναι άρτια προετοιμασμένοι και έτοιμοι να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Όσον αναφορά τις δυσκολίες της εργασίας, σίγουρα θα τοποθετούσαμε στην πρώτη θέση τη ζέστη και τον ήλιο, κάτω από τα οποία καλούμαστε να εργαστούμε για αρκετές ώρες και να είμαστε αποτελεσματικοί. Οτιδήποτε άλλο συμβαίνει, θεωρείται ως απλά μια τυπική δυσκολία όπως άλλωστε υπάρχει και σε κάθε επάγγελμα΄΄.

Όλο και πιο συνεργάσιμοι οι λουόμενοι

Ερωτηθείς σχετικά με το τι περιμένουν οι λουόμενοι από έναν ναυαγοσώστη και εάν το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών στις ακτές είναι “συνεργάσιμο” και προσεκτικό, ο κ. Κατσίκας σημείωσε: ΄΄Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι λουόμενοι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά όταν πρόκειται για οικογένειες, γνωρίζοντας ότι εάν συμβεί κάτι θα μπορεί να υπάρξει μια άμεση παρέμβαση. Βέβαια δεν είναι και λίγες οι φορές όπου δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες ενός ναυαγοσώστη και θεωρούν πως μπορούμε να παρέμβουμε σε όλα. Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα μεγάλο ποσοστό συνεργάσιμων επισκεπτών, καθώς υπάρχουν αρκετά παραδείγματα και περιστατικά απερισκεψίας σε ατυχήματα ή όσον αναφορά τα ταχύπλοα και τα jet ski. Πάντως υπάρχει μια εμφανής βελτίωση χρόνο με τον χρόνο, και όσον αναφορά τις συστάσεις που γίνονται από τους ναυαγοσώστες φαίνεται να βοηθούν στην ενημέρωση του κόσμου ώστε να επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή και να συμμορφώνεται με τις οδηγίες΄΄.

Άριστα εφοδιασμός και οργάνωση

«Ο εξοπλισμός, οι παροχές που έχουν οι εργαζόμενοι, το ωράριο και οι συνθήκες, βοηθούν την αποτελεσματικότητα σε καθημερινό επίπεδο;», ήταν το επόμενο ερώτημα του Protionline.gr προς τον επικεφαλής της ναυαγοσωστικής ομάδας, για να απαντήσει: ΄΄Ο εφοδιασμός και η οργάνωση όλων των ναυαγοσωστικών πύργων είναι το πρωταρχικό στοιχείο για εμάς. Για να είναι αποτελεσματικός ένας ναυαγοσώστης χρειάζεται όχι μόνο τις γνώσεις αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό για να μπορέσει να επέμβει. Σε αυτό το κομμάτι από πλευράς μας, δεν υπάρχει καμία έλλειψη και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει. Το ωράριο φέτος διαφοροποιήθηκε, καθώς αυξήθηκε κατά 2 ώρες, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των λουομένων και μπορεί να αποτρέψει ακόμα περισσότερα ατυχήματα. Είναι ένα ωράριο το οποίο σίγουρα δυσκολεύει λίγο περισσότερο τη δουλειά μας, αλλά και πάλι είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε το καθήκον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο΄΄.

Δημιουργία τεσσάρων επιπλέον ναυαγοσωστικών θέσεων

Κατά πόσο ο δήμος Αιγιαλείας είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια και στο επιθυμητό αποτέλεσμα; ΄΄Ο Δήμος Αιγιαλείας και η αρμόδια αντιδημαρχία προσπαθούν να μας βοηθήσουν με τον βέλτιστο τρόπο. Ανταποκρίνονται ως επί το πλείστον στα αιτήματά μας και είναι ανοιχτοί για διάλογο και υλοποίηση ακόμα περισσότερων. Φέτος υπήρξαν μάλιστα αλλαγές από συνεργείο του Δήμου, όσον αναφορά την επέκταση των ναυαγοσωστικών πύργων, αλλά και την τοποθέτηση ακόμα τεσσάρων ναυαγοσωστικών θέσεων σε παραλίες της Αιγιάλειας΄΄, επισημαίνει ο κ. Κατσίκας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr