background img
banner
banner

Παρεμβάσεις και επικαλύψεις παλαιών κτιρίων θα δημιουργήσουν μία νέα εικόνα!

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ… ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟ ΔΑΔΙΩΤΗ

Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης του Αιγίου με τα εγκαταλελειμμένα ή μη αξιοποιημένα κτίρια να διατηρούν μεν στοιχεία της παλιάς εποχής, που όμως σε πολλές περιπτώσεις χαλούν την εικόνα και αποτελούν τροχοπέδη για τη συνολική αναβάθμιση. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Αιγιαλείας Πέτρος Δαδιώτης που έχει ως αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών σε θέματα αθλητικών υποδομών και εκδηλώσεων ανάπτυξης της λιμενικής ζώνης του δήμου, ανέλαβε μία σημαντική πρωτοβουλία που εάν ευοδωθεί, τότε είναι βέβαιο πως θα αλλάξει πολλά…

Όπως ο ίδιος αποκάλυψε στο Protionline.gr, ουσιαστικά η πρωτοβουλία αυτή έχει τρία σκέλη: Παρεμβάσεις σε δημοτικά κτίρια σε όλη την πόλη, αλλαγές με τη βελτίωση προσόψεων σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα και ενεργοποίηση των ιδιοκτητών των κτιρίων κατά μήκος της παραλίας για την αλλαγή της συνολικής εικόνας. Εφόσον επιτευχθούν όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει γενικότερη αναβάθμιση και αξιοποίηση των παρακείμενων αυτών, ιδιοκτησιών που τις επισκιάζουν τα παλιά αραχνιασμένα κτίρια.

Αλλαγές στην πρώην Χαρτοποιία

Η πρώτη σκέψη στράφηκε προς την Χαρτοποιία που δεσπόζει στο δυτικό μέρος της παραλιακής ζώνης του Αιγίου. Κι επειδή η επανάχρηση των κτιρίων της μόνο απλή και εύκολη υπόθεση δεν είναι, ο κ. Δαδιώτης σκέφτηκε και προωθεί κάποιες μικρές παρεμβάσεις που θα «σβήσουν» τις φθορές που προκάλεσε ο χρόνος και κυρίως ο άνθρωπος. Τα σπασμένα παράθυρα θα καλυφθούν ενώ θα γίνουν και ελαιοχρωματισμοί, όπως για παράδειγμα στον τοίχο που εφάπτεται με τον ανακαινισμένο τοίχο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. ΄΄Έτσι και οι εγκαταστάσεις θα γίνουν πιο ελκυστικές και ο κόσμος που περπατά και χαίρεται τη δυτική παραλιακή ζώνη του Αιγίου, θα βρίσκεται σε ένα όμορφο περιβάλλον΄΄, είπε ο κ. Δαδιώτης ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις του για το πώς οραματίζεται το τμήμα από Άγιο Νικόλαο ως Χαρτοποιία. Πάντως, η διερεύνηση για το εάν μπορεί να συνεισφέρει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο «έδειξε» πως δεν έχει κάποια δικαιοδοσία, άρα ο δήμος είναι αυτός που πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια.

Οι παλιές αποθήκες της παραλίας

Την ίδια στιγμή, έχει έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτρια παλιού κτιρίου της παραλιακής ζώνης με σκοπό τη σύσταση μίας ομάδας, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις στα εν λόγω κτίρια είτε από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, είτε με τη βοήθεια του δήμου. Ακόμη κι αν αυτές οι παρεμβάσεις είναι οι πιο πρόχειρες καλύψεις των κτιρίων με εκτυπώσεις μεγάλων διαστάσεων που αισθητικά θα συνάδουν με το ύφος του λιμανιού, της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής και της θάλασσας.

Αίτημα για κάλυψη της πρόσοψης του κτιρίου της Ασ. Φωτήλα με μεγάλη εκτύπωση των Υψηλών Αλωνίων!

Η σκέψη της αναβάθμισης δεν σταματά στην παραλιακή ζώνη. Αντιθέτως, «μεταφέρεται» και στο κέντρο της πόλης, με τον κ. Δαδιώτη να αναπτύσσει ήδη δράση για την κάλυψη με μεγάλη εκτύπωση, του κτιρίου της πάλαι ποτέ Αχαϊκής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ασημάκη Φωτήλα, στο τέρμα της Ταξιαρχών. ΄΄Αναπλάστηκε η πλατεία Αγ. Λαύρας, πλακοστρώθηκε η Ασ. Φωτήλα, ολοκληρώνεται η Τρίγωνη Πλατεία και ανάμεσά τους υπάρχει αυτό το παλιό κτίριο που δεν προσδίδει κάποια καλαισθησία. Επειδή δεν μπορεί να γίνει άλλη παρέμβαση, η σκέψη είναι να καλυφθεί η πρόσοψή του με μία όμορφη εκτύπωση αντιπροσωπευτική του Αιγίου΄΄, είπε ο κ. Δαδιώτης, έχοντας καταλήξει στο να εκτυπωθεί σε εικόνα διαστάσεων κτιρίου, το τοπίο των Υψηλών Αλωνίων! Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, επισκέφθηκε την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που είναι αρμόδια για το εν λόγω κτίριο και πρόκειται να υποβάλει αίτηση ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κάλυψη της πρόσοψης του κτιρίου.

Ως προς το κόστος για τις παρεμβάσεις αυτές, ο σύμβουλος του δημάρχου είπε πως έχουν γίνει οι πρώτες επαφές και έχουν βρεθεί οι ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν κάποιες από αυτές τις παρεμβάσεις, ενώ θα αναζητηθούν και άλλοι, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και στην οικονομική στήριξη του δήμου Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr