background img
banner
banner

Πινγκ-πονγκ ευθυνών

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΕΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΛΛΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗ ΔΑΣΙΚΗ – ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Αυτοψία στην περιοχή της κοίτης του Βουραϊκού έκαναν αργά το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουλίου στελέχη του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά το επείγον αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καταστροφή όλων των οδών πρόσβασης που υφίστανται μέσα στο φαράγγι, συνέπεια της τελευταίας κακοκαιρίας της Τρίτης 23 του μηνός αλλά και των συνεχιζόμενων κατολισθητικών φαινομένων μετά τη μεγάλη φωτιά που είχαμε τον Ιούλιο του ‘23.

Το έγγραφο έφτασε αρχικά στο Δήμο Αιγιαλείας και την Πολιτική Προστασία του δήμου με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Φιλιππάτο να επικοινωνεί ζητώντας την παρέμβαση του προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκου Γυφτάκη.

Το πόρισμα για τις αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να διανοιχθούν και πάλι δασικοί δρόμοι και οι οδοί πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων μέσα στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα όπου διέρχεται και ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, αναμένεται να παραδοθεί άμεσα αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες του Protionline.gr- το περιεχόμενό του είναι πιθανό να μην… ικανοποιεί ούτε την Πυροσβεστική ούτε βέβαια το δήμο.

Στελέχη της Περιφέρειας εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα διαπιστωμένο εδώ και χρόνια εξαιτίας της ιδιομορφίας που παρουσιάζει το φαράγγι για το οποίο υπάρχει συναρμοδιότητα πολλών υπηρεσιών.

Ουσιαστικά δηλαδή  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να επιβεβαιώσει το πρόβλημα αλλά παράλληλα να… απαντήσει στο Δήμο ότι είναι επί της ουσίας αναρμόδια να το λύσει.

«Μπαλάκι» στην Περιφέρεια

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο δήμος από την Πέμπτη, στη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου των αντιδημάρχων κ.κ. Φιλιππάτου και Β. Χριστόπουλου, είναι αυτός που αποκαλύπτει την ύπαρξης της έκθεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αδυναμία πρόσβασης μέσα στον Βουραϊκό ενώ κοινοποίησε και σχετικό χάρτη με την περιοχή ευθύνης ενός… εκάστου των συναρμόδιων υπηρεσιών.

«Η Πολιτική Προστασία είναι για να αποκαθιστά προσωρινά την πρόσβαση και για να παρεμβαίνει για την προστασία της ζωής και την περιουσίας» αναφέρει ο κ. Φιλιππάτος μιλώντας για αδυναμία εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου αποκατάστασης των προβλημάτων πρόσβασης.

Στελέχη της Περιφέρειας εκτιμούν πάντως ότι οι περισσότεροι δρόμοι που έχουν κλείσει είναι δασικοί και αγροτικοί – δημοτικοί, άρα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.
Μένει βέβαια, εκτός από την Πολιτική Προστασία, να επιβεβαιωθεί ποια είναι η πρόθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και αν πρόκειται να αναλάβουν κάποια σχετική πρωτοβουλία.

Θα συνδράμει… εθελοντικά

Οι προθέσεις, εκ μέρους της Περιφέρειας, είναι πάντως σε αυτή τη φάση να λειτουργήσει μόνο επικουρικά σε Δήμο και Δασική για τις διανοίξεις. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη, το θέμα της πρόσβασης για έκτακτες ανάγκες αλλά και την πυροπροστασία μέσα στο φαράγγι είναι γνωστό ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για διαμόρφωση πυροσβεστικού αλλά και διασωστικού συρμού του Οδοντωτού, εναλλακτικά των οδικών προσβάσεων. Έκθεση για θέματα πυροπροστασίας στο φαράγγι με εναέρια παρακολούθηση, σταθμούς μετεωρολογίας αλλά και χρήστη του Οδοντωτού ως μέσο διασωστικό έχει καταθέσει και ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού.

Ο πρώτος εγκλωβισμός πυροσβεστών…

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου κατά την ακινητοποίηση δύο συρμών του Οδοντωτού στη διάρκεια πλημμύρας και κατολισθήσεων, η Π.Υ. του Αιγίου δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το σημείο από την πλευρά της Στάσης στην Κερπινή (4ο χλμ.) καθώς ο δρόμος είχε καταρρεύσει.

Από την πλευρά του ο δήμος ζητά στα πλαίσια της διευθέτησης της κοίτης του Βουραϊκού με αρμόδια την Περιφέρεια, να κατασκευαστεί ανάχωμα σε σημεία όπου υπάρχουν δημοτικοί και αγροτικοί δρόμοι, με έμφαση το 3ο χλμ. της γραμμής του τρένου Διακοπτό Καλάβρυτα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ;;;;;;
    ΜΟΝΟ 70 ΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΛΟΥΝ!!!!!!

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΜΠΟΥΡΟΣ 29/07/2024 09:41

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr