background img
banner
banner

Προσοχή στον καύσωνα για ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και παιδιά

ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΝΕΛΥΣΑΝ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Μ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ – Γ. ΨΑΡΡΑΣ

Η παρατεταμένη ζέστη και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε καθημερινό επίπεδο πλέον, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που εγκυμονούν και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ώθησαν τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, καρδιολόγο, αντιδήμαρχο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας Γιώργο Αγγελόπουλο, να παραθέσει χρήσιμες οδηγίες προς τους Αιγιαλείς, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Ιουλίου, στα γραφεία του Ι.Σ.Α.

Πολύτιμες συμβουλές παρέθεσαν ακόμη η πνευμονολόγος Μαρία Τσουκαλά και ο παιδίατρος Γιάννης Ψαρράς που συμμετείχαν.

Ανάσες… δροσιάς από τον δήμο Αιγιαλείας

΄΄Αφού λάβαμε την καινούρια επικυρωμένη έκθεση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για παράταση και εντατικοποίηση του καύσωνα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να κάνουμε μία κουβέντα με αντικείμενο την προετοιμασία και την ενημέρωση του κόσμου, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ημέρες, του συνεχόμενου καύσωνα τα επείγοντα περιστατικά, έχοντας έναν εκπρόσωπο από τρεις βασικές ειδικότητες υγείας, την πνευμονολόγο κ. Τσουκαλά, τον παιδίατρο κ. Ψαρρά και εμένα, εκπροσωπώντας τους καρδιολόγους΄΄ ανέφερε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας μάλιστα ότι ο δήμος μέσα στα πλαίσια της λειτουργικότητας της Κοινωνικής Προστασίας έχει ενεργοποιήσει πρωτόκολλα προστασίας ως ενεργά σημεία βοήθειας των δημοτών, όπως για παράδειγμα την κλιματιζόμενη αίθουσα των ΚΑΠΗ στην οδό Μελετοπούλων, η οποία θα λειτουργεί για τουλάχιστον 2 ημέρες ακόμα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ όπως επισήμανε – αν χρειαστεί – θα ανοιχτεί και η κλιματιζόμενη αίθουσα στο “Αλέκος Μέγαρης” προκειμένου να βοηθηθούν ενεργά οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις επικίνδυνες ώρες του παρατεταμένου καύσωνα. Έκανε λόγο για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι οι κράμπες, η εξάντληση η υπερθερμία και η θερμοπληξία είναι κάποια παθολογικά επικυρωμένα προβλήματα που εμφανίζονται πολύ συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες και σε υψηλής κλίμακας καιρικά φαινόμενα.

Τα συμπτώματα της υπερθερμίας –Βασικές οδηγίες από τον κ. Αγγελόπουλο για τους καρδιοπαθείς

΄΄Έχουμε αύξηση των εισαγωγών με οξύ αναπνευστικό πρόβλημα αυτές τις μέρες σε διάφορες μονάδες, ενώ αυτές σχετίζονται και με την αύξηση των διαφόρων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα΄΄, είπε ο κ. Αγγελόπουλος και συμπλήρωσε: ΄΄Το σύνδρομο της υπερθερμίας μπορεί να εμφανιστεί με ευκολία και από τους 32 βαθμούς Κελσίου και πάνω, καθώς παίζει ρόλο και η υγρασία που επικρατεί. Πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα ηλικιωμένα άτομα, στους αλκοολικούς, τους πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες αλλά και την κατηγορία των παχύσαρκων. Τα σύνδρομα της θερμοπληξίας εμφανίζονται όταν κάποιος εκτεθεί απότομα στην ζέστη, καθώς η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών του σώματος είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο αλλά και άφθονο νερό΄΄ τόνισε, αναφέροντας ότι ο ιδρώτας είναι ο βασικός φυσικός ρυθμιστής στα θερμικά σύνδρομα και θα πρέπει να υπάρχει τεράστια προσοχή.

Ο αντιδήμαρχος, εστίασε στα ύποπτα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ανία ή κεφαλαλγία, ζάλη ή αδυναμία, ενώ ταυτόχρονα έδωσε βασικές συμβουλές σε περίπτωση άσχημων περιστατικών όπως η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, η αποφυγή βαριών σωματικών εργασιών και η γυμναστική άσκηση, ενώ συμπλήρωσε ότι τα πολύωρα ταξίδια και οι άσκοπες μετακινήσεις πρέπει να περιορίζονται. ΄΄Πρέπει όλοι να πίνουμε αρκετό νερό ανά ημέρα και να μην τρώμε βαριά γεύματα, επίσης πρέπει να υπάρχει περιορισμός σε οινοπνευματώδη ποτά και καφεΐνη. Πρέπει να δείχνουμε υπευθυνότητα και προσοχή απέναντι στον καύσωνα΄΄, σημείωσε.
Μεγάλη αναφορά έκανε στην εφίδρωση, όπου τόνισε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και τα τακτικά, μικρά γεύματα είναι αποτελεσματικοί τρόποι κατά του καύσωνα, ενώ προέτρεψε τους δημότες να βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία με τον γιατρό τους – ειδικά όσους παίρνουν φάρμακα ή έχουν χρόνιες παθήσεις και καρδιακή ανεπάρκεια.

Μ. Τσουκαλά: ΄΄Χρειάζεται προσοχή γιατί τα αναπνευστικά ζητήματα με την αύξηση της θερμοκρασίας πολλαπλασιάζονται΄΄

Η κ. Τσουκαλά αναφέρθηκε στην κατηγορία ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, άσθμα και πνευμονολογική ίνωση, ενώ τόνισε ότι σε περιπτώσεις οξυγονοθεραπείας η προσοχή πρέπει να είναι εξαιρετικά μεγάλη, λέγοντας: ΄΄Πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από νοσηρότητες και καρδιολογικά προβλήματα, είτε το ξέρουν είτε όχι. Χρειάζεται προσοχή γιατί τα αναπνευστικά ζητήματα με την αύξηση της θερμοκρασίας πολλαπλασιάζονται και πρέπει να ακολουθούν όλοι τις τυπικές συμβουλές της πολιτείας αλλά πρωτίστως των γιατρών”.

Η κ. Τσουκαλά τόνισε ότι τα κλιματιστικά μηχανήματα πρέπει να δουλεύουν περίπου στους 27 βαθμούς Κελσίου και ότι το πιο σύνηθες σύμπτωμα όταν υπάρχει κάποιο αίτιο, είναι ο βήχας, προσθέτοντας πως ΄΄το πρήξιμο στα πόδια και οι καταστάσεις δυσφορίας είναι πολύ συχνά χαρακτηριστικά όταν υπάρχει αιτιολογία΄΄. ΄΄Οι υπερήλικες ξανοίγονται στα πέλαγα με φοβερή αυτοπεποίθηση όμως κυρίως οι αναπνευστικοί άρρωστοί πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί μπορεί να τους προδώσει η ανάσα τους΄΄, πρόσθεσε.

Έξαρση του covid 19

Επιπλέον, έδωσε πληροφορίες και για την έξαρση του covid 19 επισημαίνοντας: ΄΄Βρισκόμαστε εν μέσω ενός επιδημικού κύματος covid 19 και προφανώς είμαστε στο pick της περιόδου αυτής, νομίζω ότι η διάρκειά του στα μέσα του Αυγούστου περίπου θα αρχίσει να φθίνει και είναι πολύ πιθανό μέχρι τότε να επικρατούν οι παραλλαγές και οι μεταλλάξεις του.
Υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα αλλά όχι βαριά συμπτώματα. Χρειάζεται προσοχή μεγάλη στις ευάλωτες ομάδες και στους ανθρώπους άνω 65 ετών.
Θεωρώ ότι επιβάλλεται αντιική αγωγή ακόμα και σε ήπια συμπτώματα σε αυτές τις κατηγορίες, γιατί κανείς δεν ξέρει τι επιπλοκές μπορεί να παρουσιάσει ένας οργανισμός κατά τη διάρκεια της νόσησης. Και βέβαια, καλό θα ήταν να… ξαναθυμηθούμε την μάσκα και τα αντισηπτικά των χεριών΄΄.

Μάτια… δεκατέσσερα για τα παιδιά, συνέστησε ο κ. Ψαρράς

Στο πώς επηρεάζει τα παιδιά η ζέστη και τι μπορεί να τους προκαλέσει, αναφέρθηκε ο κ. Ψαρράς, σημειώνοντας: ΄΄Τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες που μπορεί να επηρεάσει ο καύσωνας, για τρεις λόγους: Γιατί η επιφάνεια του σώματός τους σε σχέση με την μάζα τους είναι πολύ μεγάλη, επομένως απορροφούν μεγαλύτερη θερμότητα, γιατί η θερμότητα που παράγεται από τον μεταβολισμό είναι ένα ενεργό εργοστάσιο ωστόσο το παιδικό σώμα είναι σε μία εγρήγορση άρα συγκεντρώνει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γιατί τα παιδιά έχουν λιγότερη εφίδρωση συγκριτικά με τους ενήλικες, επομένως επηρεάζονται πιο εύκολα από αυτές τις ακραίες συνθήκες΄΄.

Στη συνέχεια είπε πώς προστατεύουμε τα παιδιά από τον καύσωνα, αναφέροντας: Δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα, τους φοράμε ρούχα άνετα, ανοιχτόχρωμα και αν είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.

Τους φοράμε καπέλο και αντηλιακό, οπωσδήποτε για όλα τα παιδιά πάνω από έξι μηνών, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15 έως 30 και τους δίνουμε πολλά υγρά ακόμη κι αν πουν πως δεν διψούν. Τα ταΐζουμε με ελαφριά φαγητά, τα κάνουμε ντους, χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες και αποφεύγουμε τα παιχνίδια στην ύπαιθρο ειδικά τις ώρες αιχμής.

Όπως τόνισε, ΄΄το παιδί δεν έχει εφίδρωση άρα δεν μπορεί να βγάλει ο οργανισμός του την υψηλή θερμότητα γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μήπως παρουσιάσει θερμική εξάντληση που μπορεί να εκδηλωθεί με κράμπες, ατονία, ναυτία, έμετο, ταχυκαρδία και βέβαια τα παιδιά αυτά μπορεί να οδηγηθούν σε μία πιο επικίνδυνη κατάσταση δηλαδή να ανεβάσουν υψηλό πυρετό και να πάθουν θερμοπληξία με αποτέλεσμα να χρήζουν νοσηλείας΄΄.

Παράλληλα, ο παιδίατρος είπε πως υπάρχουν και ορισμένοι μύθοι ότι τα σκουρόχρωμα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στη θερμοκρασία και τη θερμική ακτινοβολία όμως αυτό δεν ισχύει. Όπως είπε, ΄΄οι ακτίνες Α (UVA) και Β (UVB) είναι ακτινοβολίες που περνούν σε όλους απλώς τα ανοιχτόχρωμα άτομα είναι λίγο πιο εκτεθειμένα για να κάνουν τοπικές αντιδράσεις΄΄.

Στο ερώτημα εάν σε σκιά και κάτω από την ομπρέλα προστατεύονται, η απάντηση του κ. Ψαρρά είναι επίσης αρνητική, διότι – όπως είπε – αυτός είναι αόρατος ήλιος καθώς η ακτινοβολία εξακολουθεί να υπάρχει. Τόνισε ακόμη πως τα παιδιά πρέπει να φορούν και γυαλιά ηλίου.

Παρουσίασε ακόμη και τον κίνδυνο που υπάρχει όταν τα παιδιά παίζουν ανέμελα στα βότσαλα στη θάλασσα ωστόσο και σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν υπάρξει περιστατικά πνιγμών. ΄΄Οι γονείς οφείλουν να τα ελέγχουν συνεχώς. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί μέσα σε μία κουταλιά νερό και επειδή ακριβώς δεν αντιδρούν όπως ένας ενήλικας που θα σηκώσει τα χέρια, μπορεί να το δούμε να επιπλέον. Αλλά και ο παρ’ ολίγον πνιγμός θέλει προσοχή. Όταν ένα παιδί πιει νερό στη θάλασσα το χτυπήσουμε στην πλάτη και διαπιστώσουμε ότι σώθηκε, χρειάζεται πολύ μεγάλη παρακολούθηση καθώς την επόμενη μέρα μπορεί να φύγει από δευτερογενή πνιγμό΄΄, τόνισε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr