background img
banner
banner

Σε δεκαέξι μήνες τίθεται σε λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ – ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ- ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΑΙΣΘΗΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Την ιδιαιτέρως αισιόδοξη προοπτική που προδιαγράφεται αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια, παρουσίασε χθες ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκος Καραΐσκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου. Συμπερασματικά, με βάση τα λεγόμενά του, ο όγκος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας που θα μεταφέρεται σε εγκεκριμένους χώρους, θα συρρικνωθεί λόγω της λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, της αύξησης της ανακύκλωσης, της επέκτασής της και σε άλλα υλικά αλλά και της δυνατότητας ένταξης του δήμου στο εργοστάσιο απορριμμάτων Φλόκα. Ο αντιδήμαρχος παρείχε ενημέρωση για το έργο κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, η οποία είναι η πρώτη που κατασκευάζεται σε επίπεδο Πελοποννήσου.

Αφορά τα υπολείμματα τροφών τα οποία μετά τη λειτουργία της, δηλαδή σε περίπου 16 μήνες, θα απαλλάξουν τους όγκους των απορριμμάτων που μεταφέρονται. Ο αντιδήμαρχος προανήγγειλε την έναρξη των εργασιών άμεσα, λέγοντας: Το έργο έχει ξεκινήσει, βρισκόμαστε στην πρώτη φάση και έχει εγκατασταθεί το εργοτάξιο. Πιστεύω ότι σε λίγες ημέρες από τώρα θα έχουν τακτοποιηθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Πριν περίπου 10 ημέρες ήρθε και το πρώτο μηχάνημα της Μονάδας, ένας υπερσύγχρονος τεράστιος καταστροφέας ο οποίος μπορεί να πολτοποιεί.

Σε λίγες ημέρες καταφθάνουν και δύο ειδικές ταινίες του συγκεκριμένου μηχανήματος και έτσι θα αποκτήσουμε συγκεκριμένη ροή παραγωγής. ΄΄Ο δήμος Αιγιάλειας έχει σαν στόχο να γίνει ο ίδιος ένας μικρός παραγωγός, δηλαδή να μπορούμε να διαχειριστούμε εμείς οι ίδιοι τα υλικά μας΄΄, είπε ακόμη ο κ. Καραΐσκος αναφέροντας ότι ο δήμος παράγει 17.000 τόνους περίπου αστικά απόβλητα (απορρίμματα των κάδων) και γίνονται 19.000 περίπου μαζί με την ανακύκλωση. ΄΄Το υλικό αυτό που θα μπορούμε να παράγουμε από τη μονάδα βιοαποβλήτων θα γυρίζει στην κοινωνία, θα επωφελείται δηλαδή ο δημότης. Πρόκειται για ένα πρώτης τάξεως υλικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης ήδη ξέρουμε πού θα γίνουν οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις και έτσι ο χώρος θα μπορεί να λειτουργεί με τακτικότητα και αποδοτικότητα, στο εξής΄΄, σημείωσε.

Μελέτη για την κατασκευή σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης

Ως προς τον χώρο, ο αντιδήμαρχος είπε πως ΄΄το διάστημα αυτό, οχήματα και εξοπλισμός μεταφέρονται στον καινούριο χώρο στέγασης (στο πρώην εργοστάσιο Ορφανίδη) και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχουν μεταφερθεί όλα τα μηχανήματα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό”, ενώ τόνισε ότι ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η μελέτη για την κατασκευή του σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης και πως έχει δρομολογηθεί μία χρηματοδότηση προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την ολοκλήρωση του έργου. ΄΄Σε σχέση με άλλους δήμους έχουμε καταφέρει σε πολύ σύντομο χρόνο, να κάνουμε τις καλύτερες υποδομές και χαιρόμαστε πάρα πολύ για αυτό. Σύντομα θα έχουμε εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκά πρότυπα και με κάθε τεχνολογική υποστήριξη νέας γενιάς. Είμαστε υπερήφανοι για την δουλειά που έχουμε επιτύχει και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν πολύ σύντομα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή. Είμαι σίγουρος και αυτό!΄΄, επισήμανε.

Εφικτός ο στόχος ένταξης του δήμου στο εργοστάσιο του νομού

Ο κ. Καραΐσκος μίλησε και ως αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας λέγοντας ότι το εργοστάσιο στου Φλόκα αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια των δήμων της Αχαΐας με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων προς όφελος της ποιότητας διαβίωσης της καθημερινότητας των δημοτών. Τόνισε δε, ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε το εργοστάσιο να είναι λειτουργικό ενώ είπε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την απόκτηση εξελιγμένων μηχανημάτων. Ανέφερε πως προχωρά ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, θεωρώντας εφικτό να συμπεριληφθεί η Αιγιάλεια στο νέο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων του νομού Αχαΐας αφού και οι δικοί της τόνοι απορριμμάτων θα έχουν μειωθεί αισθητά, αλλά και τον άλλων δήμων, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να δεχθεί και απορρίμματα από την Αιγιάλεια.

Ανανέωση στόλου

Αναφορικά με τον στόλο της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου, είπε πως ΄΄πριν τρεις μήνες περίπου ήρθε ένα νέο μικρού τύπου απορριμματοφόρο ενώ μέχρι τις 25 Ιουλίου αναμένεται μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» και ένα πιο μεγάλο όχημα το οποίο έχει δυνατότητα όγκου 8 τόνων. Επίσης έχουμε αποκτήσει αρκετή εμπειρία και η δουλειά που παρέχουμε σε κάθε βάση, όχι μόνο αποδίδει αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει σε επίπεδο δήμου΄΄.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε τα πλεονεκτήματα που έχουν οι παραλιακές περιοχές στην εναπόθεση απορριμμάτων από τα καταστήματα, με τις σύγχρονες πρέσες – κοντέινερ που τοποθετήθηκαν πρόσφατα, οι οποίες ήδη εξυπηρετούν 4 περιοχές, Σελιανίτικα, Άβυθο, Ελαιώνα και την παραλία Συλιβαινιωτίκων. Όπως είπε, ΄΄οι πρώτες τρεις εβδομάδες ήταν εξαιρετικά αποδοτικές, είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων συνεργάστηκαν άψογα και μας βοήθησαν να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το σύστημα αυτό και πόσο σημαντικό είναι για κάθε περιοχή να υπάρχει ασφάλεια τέτοιου είδους. Δεν υπάρχουν μυρωδιές, είναι ένα πολύ σύγχρονο trick, εύκολο στην χρήση του και επιπλέον όλα ελέγχονται με ψηφιοποιημένη κάρτα που ο εκάστοτε καταστηματάρχης χρησιμοποιεί για να εναποθέσει τα απορρίμματα από το κατάστημά του΄΄.

Πλύσιμο κάδων

΄΄Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων κατά καιρούς, ότι υπάρχουν κάδοι που σπάνια πλένονται΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος, τονίζοντας τα εξής: ΄΄Η αλήθεια είναι ότι όντως στον τομέα αυτό, αντιμετωπίζουμε μία τεράστια δυσκολία καθώς το τελευταίο τρίμηνο έχουμε έλλειψη προσωπικού για την αποκομιδή, καθώς όσοι εργάζονται είναι μέσω ΑΣΕΠ και η απίστευτη γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα καθυστέρησε… μοιραία την πρόσληψη ατόμων. Έχουμε προσλάβει πλέον το κατάλληλο προσωπικό, τα άτομα που είχαμε δεν επαρκούσαν. Τώρα αυτό έχει αλλάξει και οι νέοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας είναι ήδη στις θέσεις τους από τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής οι κάδοι απορριμμάτων θα πλένονται όλοι, με τη σειρά προτεραιότητας που έχει βάλει η αντιδημαρχία. Σύντομα η Αιγιάλεια θα έχει πλυμένους κάδους παντού. 12.000 κάδοι είναι στην κατοχή μας και με υπομονή και προγραμματισμό θα πλυθούν όλοι ανεξαιρέτως. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία από την Καλλιθέα και συστηματικά θα καθαριστούν όλες οι περιοχές και στον αστικό ιστό αλλά και σε όλες τις κοινότητες του δήμου, ακόμα και στις πολύ μακρινές. ΄΄.

Νέοι κάδοι ανακύκλωσης σε διάφορα σημεία

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι η ανακύκλωση είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και ότι υπάρχει καλή απόδοση, ενώ, όπως διαπίστωσε, έχει αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών. Ειδικότερα, τόνισε: ΄΄Κατά την περσινή περίοδο είχαμε παράξει 1.811 τόνους και εκτιμάμε ότι φέτος θα ξεπεράσουμε περί τους 2.100 τόνους και αυτό θα είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς. Σκοπός μας είναι να αγγίξουμε το 150% του αποτελέσματος ανακύκλωσης από την προηγούμενη θητεία μας και στόχος της ανταδημαρχίας είναι να γίνουν ακόμα περισσότερα. Όπως παραδείγματος χάριν, οι 70 τόνοι που έχουμε εξασφαλίσει από τα ρούχα που συλλέγονται στους μωβ κάδους που θέλουμε να αυξηθούν. Είναι μία πρωτοβουλία που αποδίδει και προτιμάται, επίσης σε καλά επίπεδα λειτουργούν οι ειδικοί κάδοι για τα οικιακά τηγανέλαια και τα λάδια. Υπάρχει ήδη μεγάλη εξοικονόμηση ποσότητας΄΄.

Καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κ. Καραΐσκος, ΄΄εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει το πλύσιμο των κοινόχρηστων χώρων, όμως οι μεγάλες θερμοκρασίες και η λειψυδρία είναι οι κύριοι λόγοι που δεν έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη δραστηριότητα αυτή. Χθες (προχθές) Δευτέρα πλύθηκε η Τρίγωνη Πλατεία, η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων της δεν είναι ζήτημα του δήμου αλλά το εργολάβου του έργου, αλλά όταν μπορούμε και όπου μπορούμε, βοηθούμε επικουρικά όπως έχει πολλές φορές συμβεί στο παρελθόν΄΄.

΄΄Βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και υπάρχουν θέματα, χρειάζεται οι καταστηματάρχες να κατανοήσουν ότι οι σακούλες απορριμμάτων όταν σέρνονται αφήνουν ζουμιά και λεκέδες στα μάρμαρα και το οδόστρωμα, άρα επιδεινώνεται η εικόνα σε ορισμένα σημεία. Κάποιοι οδηγούν παράνομα και ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια και στα μαρμάρινα σημεία αφήνοντας αποτυπώματα με τις ρόδες τους ενώ ταυτόχρονα προκαλούν τεράστιες φθορές στα υλικά΄΄, παρατήρησε ακόμη.

Ο κ. Καραϊσκος πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει στην κατοχή του μία ειδική σκούπα που θα καθαρίζει επί καθημερινής βάσης την κεντρική πλατεία, ενώ αρχίζει από τον Οκτώβριο το μεγάλο «στοίχημα» του να καθαρίζονται όλοι οι δρόμοι του αστικού ιστού και οι κεντρικές αρτηρίες με τακτικότητα καθημερινότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr