background img
banner
banner

Στα… όπλα οι γιατροί για την απόφαση επίταξης

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – «ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ» ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ

Εξοργισμένοι παρουσιάζονται οι γιατροί της Αιγιάλειας εξαιτίας της ρύθμισης του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιουλίου ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, στα γραφεία του Συλλόγου, έκαναν γνωστή την ομόφωνη απόφασή στήριξης των κινητοποιήσεων του Π.Ι.Σ.

Οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν αποχή ως σήμερα Δευτέρα 29 Ιουλίου από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ (με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τους ανθρώπους με αναπηρία), συμμετοχή στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα και ενημέρωση της κοινωνίας για την επαίσχυντη –όπως τη χαρακτήρισαν – νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την επίταξη ιδιωτών ιατρών για να καλύψει χρόνιες ελλείψεις στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Οι γιατροί ξεκαθάρισαν πως ΄΄οι ελλείψεις προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα΄΄. Τόνισαν ακόμη πως αντιστέκονται στην απαράδεκτη για το Ιατρικό Λειτούργημα προωθούμενη Νομοθετική Ρύθμιση του Υπ. Υγείας σχετικά με την επίταξη των Ιδιωτών Ιατρών και απαιτούν την απόσυρση αυτής.

Γ. Αγγελόπουλος: ΄΄Το ΕΣΥ κινείται στο χείλος της καταστροφής΄΄

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στην κρίσιμη αυτή καμπή για τη δημόσια υγεία και την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Μίλησε για χρόνια προβλήματα τα οποία όμως, όπως είπε, έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι το ξεχαρβάλωμα του δημόσιου συστήματος υγείας. Είπε πως τα απογευματινά ιατρεία εφαρμόστηκαν σε ένα σύστημα υγείας υποστελεχωμένο, με γιατρούς «κουρασμένους» που έχουν βάλει το 200% της δύναμής τους και έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Αναφέρθηκε ακόμη στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών, τονίζοντας πως θα δημιουργήσει μείωση των γιατρών καθώς δεν θα πηγαίνουν σε απομακρυσμένα νοσοκομεία, ενώ θα μειωθούν οι νέοι γιατροί σε ειδικότητες αιχμής και θα λείπουν και οι γιατροί που δεν θα μπαίνουν στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. στηλίτευσε ακόμη την απόφαση για αφαίρεση του δικαιώματος διαμαρτυρίας στους εργαστηριακούς γιατρούς που κάνουν αυτόματη επιστροφή δαπάνης «Clowback» κόβοντάς τους τη σύμβαση.

΄΄Αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα, βαλλόμεθα από πολλούς νόμους και βρισκόμαστε σε αναστολή της συνταγογράφησης, γιατί είμαστε αντίθετοι στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, αντίθετοι στο άρθρο 65 το οποίο αναφέρει ότι εάν δεν καλύψουμε κενά στο σύστημα υγείας, μας αφαιρείται άμεσα το δικαίωμα στη συνταγογράφηση. Όλοι μας βλέποντας αυτό το άρθρο 65 σκεφτόμαστε ότι απευθύνεται κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Αυτό δεν ισχύει όμως, διότι έχει μία παράγραφο που αναφέρει ότι εάν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας υπάρχει έλλειμμα σε γιατρό του ΕΣΥ θα καλύπτεται από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και την οικεία ιατρική δομή Το ΕΣΥ κινείται στο χείλος της καταστροφής και δεν υπάρχει στελέχωση των νοσοκομείων. Ζητούν να πάνε γιατροί σε άγονες γραμμές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κίνητρα μέσω ενός «πακέτου» για τους αυτούς τους γιατρούς, όμως μετά από δύο χρόνια να μπορέσουν να τους απορροφήσουν σε μεγάλα νοσοκομεία, ενώ όλο αυτό το διάστημα δεν θα υπάρχει και εξέλιξη επιστημονική για όσο διάστημα παραμείνουν στις άγονες γραμμές΄΄, επισήμανε. Ακόμη, μίλησε για τις επιπτώσεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθώς οι ασθενείς θα πηγαίνουν από ιατρείο σε ιατρείο για μία συνταγογράφηση ή θα πηγαίνουν στις δημόσιες δομές που υπάρχει πρόβλημα. ΄΄Ζητάμε συγνώμη από την κοινωνία και τους ασθενείς. Βάλαμε πλάτη στην πανδημία, οι νοσοκομειακοί έγιναν «μπαλάκι» στα όρια της ΥΠΕ με τις μετακινήσεις, πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Αγγελόπουλος, μιλώντας και για προσβλητική συμπεριφορά στο ιατρικό σώμα από τον υπουργό Υγείας ο οποίος είπε πως «το ελληνικό κράτος σπούδασε τσάμπα τους γιατρούς».

Κ. Μώρος: ΄΄Ο κόσμος συχνά στοχοποιεί τους γιατρούς και γι’ αυτό φταίνε οι κυβερνώντες΄΄

Ο ταμίας του Συλλόγου Κωνσταντίνος Μώρος, μεταξύ άλλων, έθιξε το θέμα της μετανάστευσης των γιατρών, λέγοντας πως στην Ελλάδα έχουμε 70.000 γιατρούς περίπου. Οι 25.000 από αυτούς βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω. 6.000 είναι οι ελλείψεις ιατρών στην Ελλάδα. Δηλαδή με σωστή πολιτική θα επέστρεφαν και θα καλυπτόταν το ΕΣΥ. ΄΄Ο κόσμος συχνά στοχοποιεί τους γιατρούς και γι’ αυτό φταίνε οι κυβερνώντες. Στα περιφερειακά νοσοκομεία έχουμε ΤΕΠ χωρίς υλικό. Έχουμε αδυναμία ρεπό για τους γιατρούς, αν ζητήσει ξεκούραση η απάντηση θα είναι «εντέλλεσθε». Έχουμε ανυπαρξία των ελάχιστων συνθηκών ασφαλείας, τους αρκεί μία… λευκή μπλούζα και… πάμε όπου πάει, όπως με τα Τέμπη. Έχουμε μη ένταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά, μη υπολογισμό των εφημεριών ως εργάσιμες ώρες, αδυναμία εξέλιξης κ.λπ.΄΄, σημείωσε.

Αρ. Κοκορές: ΄΄Οι γιατροί φεύγουν εξαιτίας των συνθηκών του… Εθνικού Μπάχαλου Υγείας΄΄

Ο αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Α. Αριστείδης Κοκορές είπε πως συνεχώς διοικούν την υγεία άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή αλλά έχουν κομματική ταυτότητα. ΄΄Δεν ασχολείται ποτέ κανείς να εφαρμοστούν λύσεις. Η κυβέρνηση είχε στόχο από την αρχή την ιδιωτικοποίηση και τώρα που εφαρμόζεται αυτό, βλέπουμε πως υπάρχουν προβλήματα. Επίταξη έχουμε στα νοσοκομεία εδώ και χρόνια με το «εντέλλεσθε». Τόνισε ακόμη πως ο λόγος που φεύγουν οι γιατροί ο πρώτος λόγος δεν είναι το μισθολογικό όσο οι συνθήκες εργασίας και η αξιοπρέπεια που δεν υπάρχει στο ΕΣΥ. Στις νοσηλευτικές μονάδες του εξωτερικού υπάρχει και λειτουργεί σύστημα. Το δικό μας ΕΣΥ όμως, από Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μετονομαστεί σε… Εθνικό Μπάχαλο Υγείας΄΄…

Δ. Κουσουρής: ΄΄Το κράτος τόσα χρόνια «κουκουλώνει» το πρόβλημα΄΄

Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Κουσουρής είπε πως ΄΄η έλλειψη γιατρών στα νοσοκομεία δεν είναι ευθύνη των γιατρών αλλά του κράτους το οποίο τόσα χρόνια δεν προκήρυξε τις θέσεις ή εάν το έκανε ήταν για συμβασιούχους ενός έτους, άρα δεν έδωσε κίνητρα. Το κράτος τόσα χρόνια «κουκουλώνει» το πρόβλημα. Όταν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν διορισμούς, οι διοικητές και οι υπουργοί λένε ότι όλα είναι καλά. Και ξαφνικά λένε ότι «δεν έχουμε γιατρούς, ελάτε εσείς οι ιδιώτες»΄΄.

Απαραίτητο το αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για το Νοσοκομείο Αιγίου

Απαντώντας στο ερώτημα για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Αιγίου, ο κ. Κοκορές είπε πως ΄΄είναι αυτές που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια, τονίζοντας πως αυτά που θίγονται είναι κατά το 80% τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Το πρόβλημα είναι η εφημερία κυρίως ως προς την υποδοχή των ασθενών. Διότι υπάρχει μία χρόνια παθογένεια στα ελληνικά νοσοκομεία που την πρώτη αντιμετώπιση του ασθενή την έκαναν οι ειδικευόμενοι. Όταν μειώθηκαν κατά τεράστιο βαθμό, προέκυψε πρόβλημα, όπως συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Αιγίου όπου έχουμε πρόβλημα στο ποιος θα καλύψει τα επείγοντα. Τα καλύπτουμε… πάνω κάτω. Δυστυχώς οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό είναι άσχετοι. Υπάρχει ένας νόμος που προβλέπει ότι για να έχουμε αυτόματο τμήμα ΤΕΠ (δηλαδή να μπορεί να βγει θέση επικουρικού μόνο για το ΤΕΠ ή να προσληφθούν άνθρωποι γι’ αυτό και να λειτουργεί με δικό του προσωπικό) πρέπει το νοσοκομείο να μην έχει λιγότερες από 150 κλίνες. Όμως τα νοσοκομεία που έχουν πάνω από 150 κλίνες στην Ελλάδα είναι 15. Αυτά είναι τα μόνα που δεν χρειάζονται αυτόνομο τμήμα ΤΕΠ διότι έχουν πληθώρα γιατρών. Αντιθέτως τα μικρότερα νοσοκομεία χρειαζόμαστε αυτόνομο τμήμα ΤΕΠ. Είναι ένας νόμος που σέρνεται δεκαπέντε χρόνια και δεν ασχολείται κανείς μολονότι έχει γίνει πρόταση να αλλάξει και να μπορέσουν οι μηχανισμοί των νοσοκομείων να ξεκλειδώσουν. Έρχονται τώρα και περνούν νόμους που καταστρατηγούν δικαιώματα΄΄.

Οι γιατροί και της Αιγιάλειας, απαιτούν την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης, ξεκαθαρίζουν πως δεν φοβούνται τις απειλές, και πως θα διαφυλάξουν την δημόσια υγεία και τα συμφέροντα των ασθενών, των ιατρών και της κοινωνίας.

Για ποιους λόγους αντιδρούν οι γιατροί

  1. Γιατί τα κενά στο Ε.Σ.Υ. είναι ένα πρόβλημα χρόνων, που δεν τα δημιούργησαν οι γιατροί, αλλά οι εκάστοτε υπουργοί, που από δεκαετίες προκηρύσσουν ελάχιστες θέσεις μόνιμων ιατρών, με τεράστιες καθυστερήσεις και αδικαιολόγητες μετακινήσεις ιατρών με ρουσφετολογικά κριτήρια.
  2. Γιατί απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, χωρίς εξοντωτικά ωράρια, χωρίς «εντέλλεσθε», με συγκεκριμένες ευθύνες και συγκεκριμένη οργάνωση, κι όχι «πάμε κι όπου βγει».
  3. Γιατί πρέπει οι χιλιάδες κενές θέσεις που υπάρχουν, να καλυφθούν από μόνιμο προσωπικό, κι όχι απλώς να υπάρχει κάποιος διαθέσιμος «με λευκή ποδιά».
  4. Γιατί δεν είναι εφικτό κάποιος γιατρός που έχει δεκαετίες να δουλέψει σε νοσοκομειακό περιβάλλον, να επιφορτιστεί με την ευθύνη νοσηλείας δεκάδων ασθενών που δεν τους έχει δει ποτέ, σε έναν χώρο που δεν έχει δουλέψει ποτέ, με παραϊατρικό προσωπικό που δεν γνωρίζει, και παράλληλα να είναι υπεύθυνος και για το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
  5. Γιατί δεν είναι δυνατόν σε περίοδο ειρήνης και χωρίς να υφίσταται πανδημία, να επιτάσσονται επιστήμονες να εργαστούν παρά την θέλησή τους στο προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας.
  6. Γιατί δεν ανεχόμαστε να προσβάλλει και να ευτελίζει ο υπουργός υγείας έναν ολόκληρο κλάδο, που έχει προσφέρει πολλά στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, καλύπτοντας την ανυπαρξία της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
  7. Γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας προσιδιάζουν σε ολοκληρωτικά και επ’ ουδενί σε δημοκρατικά καθεστώτα.
  8. Γιατί από την υπερπληθώρα γιατρών που υπήρχε προ 20ετίας στην Ελλάδα, έχουμε καταλήξει σε έλλειψη γιατρών, αφού με ευθύνη της πολιτείας χιλιάδες γιατροί μεταναστεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό, αναζητώντας αξιοπρέπεια, καλύτερη οργάνωση, καλύτερες συνθήκες εργασίας.

΄΄Ζητάμε συγγνώμη από τους ασθενείς μας για την προσωρινή ταλαιπωρία, αλλά «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», δεν πάει άλλο! Έχουμε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, να μην αφήσουμε να παγιωθεί μία προβληματική κατάσταση, που μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, με επιτάξεις και καταναγκαστική εργασία!΄΄, καταλήγει η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr