background img
banner
banner

Στο φάσμα της οριστικής εγκατάλειψης…

ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Στα 17 και πλέον εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές που έχει το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας (από προγράμματα ΕΣΠΑ) σε κατασκευαστικές επιχειρήσεις λόγω της καθυστέρησης στις πληρωμές του δημοσίου. Εδώ και ένα τρίμηνο, από τις αρχές Απριλίου, η κεντρική κυβέρνηση έχει “παγώσει” τις πληρωμές με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση, σε όλη τη χώρα, να έχει κηρύξει σχεδόν “στάση πληρωμών” κυρίως προς τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα, έως και τα τέλη Αυγούστου, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Αν δεν αλλάξει άρδην η κατάσταση με τους λογαριασμούς… κίνησης των έργων του ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι πιθανό να προχωρήσει σε απεντάξεις δράσεων από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου (Π.Π. 2021-2027).Υπενθυμίζεται ότι μέσα σ ένα χρόνο, λόγω της καθυστέρησης με τις εκταμιεύσεις, έχει διπλασιαστεί σχεδόν το ποσό που οφείλει η Π.Δ.Ε. σε εργολήπτες.

Βγαίνουν εκτός

Τα έργα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτά που έρχονται ως “γέφυρα” από την Π.Π. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και πρέπει να περάσουν στο νέο Π.Ε.Π. για να μη μείνουν ημιτελή ή για να μην βγουν οριστικά από τα πλάνα τους, τουλάχιστον για μια τριετία ακόμη! Τα περισσότερα έργα που είναι σε σοβαρή καθυστέρηση αφορούν την προσβασιμότητα στους ορεινούς οικισμούς (αποκαταστάσεις επαρχιακού οδικού δικτύου στις Π.Ε. Αχαϊας, Ηλείας και Αιτ/νιας0 με έμφαση στις αποκαταστάσεις φθορών σε διασταυρώσεις και περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα που οφείλονται στις μεγάλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε περασμένες καλοκαιρινές περιόδους.

Έργα συντήρησης της πρόσβασης μέσω των επαρχιακών οδών προς τα ορεινά καο ημιορεινά σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα αλλά και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την διευθέτηση ποταμών και χειμάρρων στην Αιγιάλεια είναι δράσεις που “χωλαίνουν” πλέον εξαιρετικά στην ευρύτερη περιοχή, μετά το “πάγωμα” με τις πληρωμές.

“Τρέχει” κανονικά το ΥΠ.ΕΣ.

“Αποκούμπι” για τους δήμους της Αχαΐας αποτελούν τα έργα του προγράμματος ‘Φιλόδημος’ (‘1’ κ’ ‘2’) και του προγράμματος ‘Αντ. Τρίτσης’ του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ) που “τρέχουν” κανονικά με τις πληρωμές τους. Παράλληλα κανονικά “τρέχουν” οι χρηματοδοτήσεις και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης (“Ελλάδα 2.0”) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με πηγές της Περιφέρειας και πληροφορίες από κατασκευαστικές, υπάρχει αυτή την ώρα μια δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε το “ξεπάγωμα” των λογαριασμών και μια προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην… κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση το εναλλακτικό σενάριο είναι να “κοπούν” από το ΕΣΠΑ όλα τα έργα γέφυρες της Π.Π. 2Ο14-2020 στα οποία περιλαμβάνοται πολλές αστικές αναπλάσεις.

Μέτωπα παντού…

Εκτός από τα έργα των δήμων της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πολλές κατασκευαστικές της περιοχής έχουν σοβαρά “ανοικτά μέτωπα” και σε άλλες περιοχές και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

Μεσαίου μεγέθους κατασκευαστική με πανελλαδική εμβέλεια που εκτελεί έργα στο δήμο Αιγιαλείας έχει ανεκτέλεστο υπόλοιπο πάνω από 20 εκατ. ευρώ από έργα τα οποία καθυστεριούν στις πληρωμές τους ενώ οφειλές από δήμους που ξεκινούν, ανά περίπτωση, από 150 χιλ. ευρώ και, απο περιφέρειες, που ανέρχονται έως και 1,25 εκατ. ευρώ, έχει μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία της Πάτρας.

Την Τρίτη 2 Ιουλίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.) απεύθυνε επείγουσα επιστολή της προς τους Νίκο Παπαθανάση, Αναπλ.Υπουργό Εθν. Οικονομίας Οικονομικών κα Δημήτρη Σκάλκο, γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, μιλώντας για την απειλή μιας οριστικής διακοπή εργασιών σε έργα δήμων και περιφερειών ανά τη χώρα.

“Μεγάλη είναι η αναστάτωση των εργοληπτικών εταιρειών που ενώ έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι σε έργα που ανέμεναν να συμβασιοποιηθούν, πληροφορούνται ότι αίρεται η δυνατότητα χρηματοδότησής τους με πιθανή απένταξη αυτών από το ΕΣΠΑ” αναφέρει στην επιστολή η οποία καταλήγει: “Τεχνικές Εταιρείες βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και συνεργατών τους καθώς και τις αμοιβές των προμηθευτών, διακινδυνεύοντας τόσο την ομαλή ροή κατασκευής των έργων”.

Συντονίζουν τη δράση τους

Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) και το παράρτημα Πάτρας, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έγιναν επαφές τόσο με τον ΣΑΤΕ όσο και με τον ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων) προκειμένου να βρεθεί λύση στο «αγκάθι» των καθυστερήσεων στις πληρωμές του δημοσίου. Σε πρόσφατη παρέμβασή της η ΠΕΣΕΔΕ ζητησε να εφαρμοστεί η Οδηγία 2011/7/2011 της ΕΕ περί έγκαιρης πληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου που απορρέουν από την εκτέλεση των έργων, επισημαίνοντας ότι “είναι αδύνατο να ολοκληρωθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να υπάρχει τάξη και συνέπεια στις πληρωμές τους”.

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ευρώπη ως προς τις έγκαιρες πληρωμές, καθώς μόλις μία στις τέσσερις πραγματοποιείται εμπρόθεσμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr