background img
banner
banner

Στρατηγική ανάπτυξης με δράσεις 14,1 εκατ. ευρώ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ -ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Αναπλάσεις, αποκαταστάσεις και αναβάθμιση υποδομών με άξονα τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού αποτελούν, η πλειοψηφία των οποίων αποκτά διαδημοτικό χαρακτήρα συνεργασίας με τα Καλάβρυτα αλλά και τον Ερύμανθο, περιλαμβάνει ο φάκελος με τις τελικές δράσεις της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των Δήμων Αιγιαλείας Καλαβρύτων και Ερυμάνθου «Ορεινή Ανθεκτικότητα» προϋπολογισμού 14,1 εκατ. ευρώ.

Τι εντάσσεται στην ΟΧΕ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΧΕ που αποτελεί την πρώτη αστική ανάπλαση εκτός των μεγάλων πόλεων που είναι και πρωτεύουσες νομών της Δυτικής Ελλάδος που μπαίνει στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027, εντάσσονται:

1. Ως αυτόνομα έργα του Δήμου Αιγιαλείας το «Επιχειρηματικό Κέντρο Αιγιαλείας», η «Προμήθεια Ηλεκτρικών Οχημάτων» του Δήμου Αιγιαλείας, η «Ενεργειακή Αναβάθμιση Κολυμβητηρίου – Κλειστού Γυμναστηρίου Αιγιαλείας», η «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Ανακαίνιση του παλαιού Λιμεναρχείου Αιγιαλείας», η «Διαμόρφωση και ανάδειξη του ιερού αρχαϊκών ετών στα Νικολέικα».

2. Ως διαδημοτικά έργα η «Σύνδεση και προβολή γεγονότων της νεότερης ιστορίας των δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου», το «Πρόγραμμα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ορεινή ζώνη», η «Ανάπλαση – αναβάθμιση πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών», η συνεργασία «Mountain and see inclusive area» Χελμού, Βουραϊκού, Ερυμάνθου – παράλια Αιγιαλείας, «δράσεις Πολιτικής Προστασίας» και στους τρεις δήμου» καθώς, η «Αντιπλημμυρική διαχείριση», η «Βελτίωση δημοτικών και περιφερειακών οδών», νέες «Λιμνοδεξαμενές και Άρδευση», η «Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων», τα «Κέντρα Συντονισμού Επιχειρηματικότητας» με συντονισμό στα Καλάβρυτα και τα «Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων».

3. Ειδικότερα για Αίγιο και Καλάβρυτα έχουμε την «Επικαιροποίηση μελετών για άρση επικινδυνότητας της επ. οδού Πούντα – Καλάβρυτα».
Βασικό ζητούμενο της ΟΧΕ «Ορεινή ανθεκτικότητα», είναι να αξιοποιήσει τα φυσικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αχαΐας μέσα από μια συνεκτική πολιτική με κυρίαρχο ζητούμενο την δημιουργία συνθηκών ώστε οι πόροι που θα επενδυθούν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός μοχλός για την ευρύτερη χωρική ενότητα.

Θαν. Παπαδόπουλος: «Έμφαση στον τουριστικό κλάδο»

«Η ΟΧΕ στοχεύει στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδιασμού σε ένα χωρικό σύνολο με ιδιαίτερες δυνατότητες και ανάγκες και προϋποθέτει την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αρνητικών τάσεων που εμφανίζει σειρά κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στην περιοχή» αναφέρει ο συντονιστής της δράσης και δήμαρχος Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας στόχους όπως η αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης στα ορεινά.

«Η αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος ειδικά στην περιοχή των Καλαβρύτων και της παραλιακής ζώνης Αιγιαλείας θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, ώστε ο τουρισμός που στηρίζεται στον πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής να αποτελέσει την ατμομηχανή για την αναστροφή των αρνητικών τάσεων και τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή» αναφέρει ο δήμαρχος Καλαβρύτων.

Το ενδιαφέρον για την ορεινή Αχαΐα με ανάπτυξης μορφών τουρισμού που υπερβαίνουν το παραδοσιακό τουριστικό πρότυπο, η βελτίωση της προσβασιμότητας της περιοχής και αναζωογόνηση κοινοτήτων, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας για την βιώσιμη ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι βασικοί άξονες της ΟΧΕ που συνδέονται και με τη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα της «έξυπνης εξειδίκευσης».

«Οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας» καταλήγει ο συντονιστής της ΟΧΕ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr