background img
banner
banner

Συνεχίζονται οι εργασίες στα δίκτυα αποχέτευσης

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ INTRAKAT ΣΤΑ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ – ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Το θέμα της διακοπής εργασιών στο έργο των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης όπως μεταφέρθηκε από τη δημοτική αρχή στα δυο τελευταία δημοτικά συμβούλια αναστάτωσε την τοπική κοινωνία που αποζητά την ολοκλήρωση των εργασιών το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα στο συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Γιώργος Ντίνος ο οποίος ενημέρωσε το σώμα λέγοντας: «Εχουμε μπροστά μας το γεγονός ότι το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να πληρώσει, δηλώνει στάση πληρωμών. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει μόνο για την Αιγιάλεια, ισχύει για όλη την χώρα και κάθε δήμο. Έτσι υπάρχει διακοπή εργασιών λόγω μη κατάθεσης των χρημάτων από το κράτος, στις εκάστοτε εταιρείες. Από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ έκαναν λοιπόν χρήση αυτού του δικαιώματος και κάνουν πλέον στάση, μέχρι να λάβουν τα χρήματά τους΄΄. Όπως ενημέρωσε τo Protionline.gr ο διευθυντής του εργοταξίου της κατασκευάστριας εταιρίας Intrakat Γιώργος Νταούλας πρόκειται για μερική διακοπή του έργου με δυο συνεργεία να σταματούν στην Αιγείρα και σε σημείο του Διακοπτού ενώ συνεχίζουν τις εργασίες τους κανονικά τα άλλα δυο σε Σελιανίτικα και Διακοπτό, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο αντλιοστάσιο του Πανοράματος.

1,2 εκ. ευρώ απλήρωτες εργασίες – Εγκρίθηκε η δαπάνη

Ο κ. Νταούλας ήταν καθησυχαστικός για την ολοκλήρωση του έργου που έχει πάρει 22 μήνες παράτασεις (10+12) και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί σε 22 μήνες όπως προβλέπει η συμβατική υποχρέωση. Το ΕΠΕΡΡΑΑ χρωστά 1,2 εκ € στην Intrakat (τιμολόγηση 8 Μαρτίου του 2024) για εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί και αυτό στάθηκε αφορμή για τη μερική διακοπή εργασιών από την εταιρεία ως μέσο πίεσης προκειμένου να προχωρήσουν γρηγορότερα οι χρηματοδοτήσεις.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου μάλιστα ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημ. Καλογερόπουλος είχε συνάντηση με τον διευθυντή του ΕΠΕΡΡΑΑ Νίκο Μαμαλούγκα προκειμένου να ασκήσει πίεση να προχωρήσει ομαλά η χρηματοδότηση του εμβληματικού έργου για την Αιγιάλεια, που ενώνει τις παραλιακές κοινότητες του δήμου στο ενιαίο αποχετευτικό δίκτυο με κατεύθυνση τον Βιολογικό Καθαρισμό.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση των 1,2 εκ. ευρώ, έτσι πρόκειται να πάρουν μπροστά και τα άλλα δύο συνεργεία της Intrakat μετά τις 15 Αυγούστου.

Ο «σκόπελος» στην Αιγείρα για την αποχέτευση

Ο κ. Ντίνος στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Αιγείρας με το γνωστό πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, λέγοντας: ΄΄Η ΔΕΥΑΑ συζήτησε το θέμα με την κατασκευάστρια εταιρεία, προτάθηκαν κάποιες λύσεις, μάλιστα ορισμένες από αυτές είχαν και υψηλό κόστος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βρούμε μία νέα χρηματοδότηση και μάλιστα “γενναία”. Η ΔΕΥΑΑ αποφάσισε να συντάξει η ίδια μία μελέτη, η οποία κόστισε 8.000 ευρώ και ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης στην Αιγείρα.

Η απορροή των λυμάτων, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής, γίνεται μέσω του παραλιακού αγωγού, μήκους περίπου 800 μέτρων. Η μεγάλη διάβρωση του δρόμου αυτού είναι στη μέση περίπου, που σημαίνει ότι ακυρώνει τον παραλιακό αγωγό. Για τη σύνταξη της μελέτης πραγματοποιήθηκαν δοκιμαστικές τομές, νέα υδραυλική μελέτη και προτείνεται γεωτεχνική λύση με ατσάλινες πασαλοσανίδες που έχουν ύψος 13 μέτρα, βυθίζονται περίπου 11 μέτρα μέσα στη γη και προστατεύουν τον αγωγό που είναι πάνω από αυτές. Λόγω της διάβρωσης δεν θα πάμε στο ύψος των τριάμισι μέτρων όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη, αλλά αυτό μετατρέπεται σε ένα βάθος 1,80 περίπου χρησιμοποιώντας και δεύτερο αντλιοστάσιο. Λόγω της διαφοράς του βάθους αλλά και των υλικών, έχουμε περιορισμό του κόστους. Το μόνο που θα απομένει πλέον και θα μας στοιχίσει είναι η τοποθέτηση των πασαλοσανίδων για την προστασία του έργου, δηλαδή ένα κόστος βατό για να αποπληρωθεί΄΄, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr