background img
banner
banner

Τέλος χρόνου για τα ακαθάριστα οικόπεδα

ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ «ΞΕΧΑΣΑΝ» ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ -ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών οικοπέδων της Αιγιάλειας συμμορφώθηκε με τη διάταξη που ήθελε να δηλωθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι καθαρίστηκαν. Χθες Δευτέρα 15 Ιουλίου έληξε και η παράταση που είχε δοθεί. Σε πανελλαδικό επίπεδο, είχαν υποβληθεί χθες πάνω από 650.000 δηλώσεις, ενώ υπολείπονταν περίπου άλλες 500.000.

Αναφορικά με τη συμμετοχή των Αιγιαλέων, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, δόθηκε η εικόνα της συμμόρφωσης σε μεγάλο βαθμό. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος έκανε γνωστό πως έχει δοθεί αναστολή εκτέλεσης για έναν χρόνο, σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα που φέρουν μέσα ακίνητο. Επίσης, σημείωσε: ΄΄Το υπουργείο, με δεύτερη εγκύκλιο έκανε γνωστό ότι θα πρέπει να δούμε τα χωριά που είναι σε ορεινή ζώνη στα οποία ο βαθμός επικινδυνότητας είναι πολύ υψηλός και πως πρέπει να τον δούμε σαν μία οντότητα και όχι μεμονωμένα. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς κινηθήκαμε, υποβάλαμε ένα τεχνικό δελτίο στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση 1.370.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χωριών που χρηματοδοτήθηκαν με 200.000 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη επικινδυνότητας που την έχει αναθέσει το ΤΑΙΠΕΔ, σε μελετητικό γραφείο, από εκεί θα έχουμε έναν οδηγό ξεκάθαρο για το ποια χωριά θα επιλέξουμε για να κάνουμε την εφαρμογή της μελέτης, με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας. Δηλαδή ποια θα καθαρίσουμε και θα δημιουργήσουμε αντιπυρικές ζώνες ούτως ώστε να απαλλάξουμε τους κατοίκους από την ταλαιπωρία της δήλωσης΄΄.

Οι καταγγελίες

Ο κ. Φιλιππάτος είπε πως υπάρχουν προβλήματα, σημειώνοντας: ΄΄Το υπουργείο Εσωτερικών μάς δηλώνει ότι από την πλατφόρμα και μόνο έχουν γίνει καταγγελίες 17 τον αριθμό, εκ των οποίων οι 12 ανώνυμες. Ελέγχονται όμως και 7 που έχουμε πάρει από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συνήθως αυτές οι καταγγελίες αφορούν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, στα οποία ή δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς από τους κληρονόμους, είτε είναι κάτοικοι εξωτερικού και τα έχουν εγκαταλείψει. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπει η Διεύθυνση Πρασίνου και θα κάνει καταμερισμό΄΄.

Κατατέθηκαν περισσότερες από 11.000 δηλώσεις από την Αιγιάλεια

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκος Καραΐσκος προχώρησε στη διαπίστωση αλλαγής των δεδομένων, τονίζοντας: ΄΄Η πίεση που ασκήθηκε πανελλαδικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα οικόπεδα, έχει οδηγήσει στο να έχουν καθαριστεί σήμερα πάνω από το 70% των οικοπέδων κι αυτό είναι πολύ βασικό. Μέχρι τώρα, πάνω από 11.000 δηλώσεις από την Αιγιάλεια έχουν κατατεθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου. Επομένως, έχει πιάσει τόπο το νομοθετικό πλαίσιο για τα οικόπεδα. Βέβαια υπάρχουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το Κτηματολόγιο, το οποίο ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα για να μπορέσουμε να βρούμε κάποια ακίνητα για τα οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τους. Δηλαδή δεν έχουν γίνει αποδεκτά από κληρονόμους, έχουν θέματα με funds κ.ά., δυσκολίες που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε΄΄.

Η διαχείριση

Καταλήγοντας, ο κ. Καραΐσκος υπενθύμισε την υποχρέωση όλων: ΄΄Ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο, γνωρίζουμε όλοι ότι διαχρονικά 1η Μαΐου ξεκινά η αντιπυρική περίοδος. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να καθαρίσουμε την περιουσία μας και ιδιαίτερα κάποια ακίνητα που για πολλά χρόνια είναι εγκαταλελειμμένα στα οποία μπορεί να γίνει και πιο εύκολα η διαχείριση των υπολειμμάτων που θα βγουν. Δυστυχώς, κάποιοι συμπολίτες μας, επιλέγουν να το κάνουν αυτό μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη διαχείριση των συγκεκριμένων υλικών. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πεδίο το οποίο δεν μπορεί να το αναλάβει ο δήμος. Ο δήμος έχει συγκεκριμένο Κανονισμό Καθαριότητας που προβλέπει πόσες ποσότητες μπορεί να πάρει. Συνεπώς είναι υποχρεωμένοι να τα διαχειριστούν. Ως τώρα, η διαχείριση είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι λύσεις είναι να τα κάψουν πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος ή να μισθώσουν κλαδοτεμαχιστές΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr