background img
banner
banner

Τίμησαν με λαμπρότητα την επέτειο της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου | ΦΩΤΟ

ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Mε λαμπρότητα εορτάστηκε, την Κυριακή 7 Ιουλίου, η επέτειος της νικηφόρου μάχης εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ (24 Ιουνίου 1827), η οποία έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων και οδήγησε στην απελευθέρωση της Πελοποννήσου και στην Εθνική Παλιγγενεσία.

Το πρωί, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ανακαινισμένο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής, προεξάρχοντος του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, συνιερουργούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, και συμπροσευχομένου του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου.

Στην ιδιαίτερη σημασία της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου αναφέρθηκε ο κ. Ιερώνυμος

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος στην προσλαλιά του, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου για την απελευθέρωση του Γένους από τον τουρκικό ζυγό, τονίζοντας ότι “οι ιερωμένοι και οι μοναχοί, τους οποίους σήμερα το σύστημα του σύγχρονου και δήθεν προοδευτικού κόσμου επιθυμεί να περιθωριοποιήσει και να υποβαθμίσει, είναι εκείνοι που αγωνίστηκαν θυσιάζοντας τη ζωή τους και αγιάζοντας με το τίμιο αίμα τους τα χώματα αυτά μαζί με τους γενναίους οπλαρχηγούς μας, διά του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Είναι εκείνοι που λαμβάνοντας κουράγιο και δύναμη από την Παναγία την Μεγαλοσπηλαιώτισσα, όρθωσαν το ανάστημά τους και κατατρόπωσαν τον πανίσχυρο Ιμπραήμ. Η Εκκλησία μας ορθώθηκε ως υπερασπιστικό τείχος εναντίον των εχθρών της πατρίδος, προβάλλοντας τη σημαία με το σύμβολο του Τιμίου Σταυρού, διακρατώντας τους Έλληνες κατ’ ουσίαν πνευματικά ελεύθερους, αναζωογονώντας την παράδοση και ενισχύοντας το εθνικό όραμα”.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμά τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως να προστεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις της σπουδαίας αυτής επετείου, ενώ ο Επίσκοπος εξέφρασε με τη σειρά του τις ευχαριστίες του προς τον Ποιμενάρχη για την τιμητική πρόσκληση και αναφέρθηκε στο ηρωικό σθένος και τη γενναιότητα του κλήρου και του λαού, που ενωμένοι αντιμετώπισαν τον κατακτητή.

Στην εορταστική εκδήλωση που ακολούθησε απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Δημἠτριος Βαρβιτσιώτης.

Αναδρομή σε κρίσιμα ιστορικά γεγονότα από τον Πρύτανη Χρ. Μπούρα

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε εντός του Καθολικού ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Αρετή της Ενότητας παραμένει πάντα επίκαιρη», κάνοντας μία αναδρομή σε κρίσιμα ιστορικά γεγονότα, κατά τα οποία η ενότητα του λαού απετέλεσε το σπουδαιότερο πνευματικό όπλο για την επιτυχή έκβαση και αντιμετώπισή τους.

Οι αντιλήψεις των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας

Η εόρτια εκδήλωση συνεχίστηκε στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής με την ομιλία του Ελλογιμωτάτου Καθηγητού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεωργίου Πιτσινέλη, με θέμα: «Ευλογώντας η Εκκλησία τα όπλα των Αγωνιστών». Ο κ. Πιτσινέλης εστίασε στις αντιλήψεις των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και έπειτα, σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου υπό την αυστηρή προϋπόθεση της υπεράσπισης «της σωφροσύνης (δικαίου) και της ευσεβείας (πίστεως)».

Ευχαριστίες από τον Μητροπολίτη

Κατόπιν, ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε θερμά τους εκλεκτούς ομιλητές, ενώ στη συνέχεια τίμησε το ζεύγος Ιωάννη και Αικατερίνης Αναγνωστοπούλου, το ζεύγος Πέτρου και Χριστίνας Αναγνωστάκη και το ζεύγος Παναγιώτη και Θεοδώρας Τόλλια, για την πολυετή πολύτιμη προσφορά τους στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την ενίσχυση των Ιδρυμάτων της, καθώς και τον Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο, για το χριστιανικό του ήθος, τη θυσιαστική του αφοσίωση στην Εκκλησία και τα ιδανικά της πατρίδος μας, και την ευσυνείδητη επιτέλεση των καθηκόντων του. Και κάλεσε τον Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, τον Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, τον Υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα να επιδώσουν ως ευλογία μια εικόνα της Παναγίας Μεγαλαιοσπηλαιωτίσης στους τιμώμενους  ενώ ο ίδιος επέδωσε την ιερά Εικόνα στον Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Γεώργιο Μιχαλόπουλο.

Βράβευση και αναπαράσταση

Επιπροσθέτως, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων βράβευσε τον άξιο διδάσκαλο παραδοσιακών χορών Χρήστο Γιαννόπουλο, για το έργο του και την ανάδειξη της ιστορίας και της λαογραφίας των Καλαβρύτων.

Ακολούθησε η αναπαράσταση της μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου από τη Διασυλλογική Ομάδα Θεάτρου της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως σε σκηνοθεσία Χρήστου Κοντογιάννη, η παρέλαση οργανωμένων τμημάτων με παραδοσιακές ενδυμασίες και παραδοσιακοί χοροί.

Κατά το πέρας της εκδηλώσεως, ο Μητροπολίτης συνεχάρη εγκαρδίως τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Βαρβιτσιώτη και όλους τους συντελεστές και τους μετέχοντες στην άψογη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr