background img
banner
banner

«Ταράζει τα νερά» στην αυτοδιοίκηση

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ “ΤΕΛΟΣ ΤΑΦΗΣ” ΚΑΙ “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ”, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

“Θερμο φθινόπωρο” στις σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης αναμένεται σύμφωνα με το “πόρισμα” της πρώτης επαφής της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών (Υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος και Υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης) με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που έγινε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην Αθήνα.

Αν και οι ειδήσεις προέκυψαν λίγο αργότερα, κατά την παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υ.ΠΕ.Ν. Μανώλη Γραφάκου, το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση προετοιμάζει άμεσα το ‘μεταρρυθμιστικό’ της πλάνο, παρουσιάζοντας τον προσεχή Νοέμβριο α) τον νέο Κώδικα για τους ΟΤΑ, β) μέσα στον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για τους ΦοΣΔΑ και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων ενώ, γ) την επόμενη εβδομάδα, παραδίδεται το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση.

Οι ΦοΔΣΑ

Το γνωστό ‘σενάριο’ συγχώνευσης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Αχαιας μέσω της σύστασης ενός ενιαίου φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας αλλάζει και, όπως προέκυψε προχθές, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι πλέον ένας ΦοΔΣΑ που θα καλύπτει Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο.

Ο νέος ΦοΔΣΑ θα έχει υπό την ευθύνη του όχι ένα αλλά περισσότερα εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ). Θα κληθεί, μόνο σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, να διαχειριστεί το εργοστάσιο (ΜΕΑ) της Ηλείας στην Τριανταφυλλιά, το έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου (ΜΕΑ) στου Φλόκα για τη Αχαϊα που βρίσκεται ήδη σε φάση προκήρυξης διαγωνισμού -μετά τον προσυμβατικό έλεγχο- και την κατασκευή του 2ου εργοστασίου (ΜΕΑ) της Αιτ/νιας στο Μονοδένδρι Αγρινίου. Θα διαχειρίζεται βέβαια και τις ΜΕΑ και ΜΕΒ και των τριών περιφερειών.
Ενδιαφέρον έχει και το θέμα της διαχείρισης της ΜΕΒ (μοναδας βιοαποβλήτων) της Αιγιάλειας τη οποία κατασκευάζει ο δήμος Αιγιαλείας με βάση το τοπικό σχέδιο Αιγιαλείας – Καλαβρύτων. Το νομοσχέδιο προανήγγειλε την Τετάρτη ο Μανώλης Γραφάκος.

Τέλος ταφής

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. και του κ. Γραφάκου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να επιστραφούν στους δήμους τα χρήματα που δεσμεύονται από 1-1-2024 για το ‘τέλος ταφής’.

«Απολύτως αυτονόητο να γυρίσουν τα χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μοχλευτούν αν παραστεί ανάγκη… θα έρθουμε με πρωτόλεια πρόταση για διάλογο με την ΚΕΔΕ, ώστε να φτάσουμε στον τρόπο επιστροφής των χρημάτων» ανακοίνωσε ο κ. Γραφάκος. Εμφανής η προσπάθειά του να πείσει τους δήμους να αποσύρουν την προσφυγή τους στο ΣτΕ καθώς η, αναδρομική, είσπραξη του τέλους για 2022-΄23 με περικοπή των ΚΑΠ, έχει “κοκκινίσει” στην κυριολεξία τα οικονομικά και των δήμων της Αχαϊας.

Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε μάλιστα ότι οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες και ζήτησε δύο επιπλέον δόσεις από τους ΚΑΠ έως το τέλος της χρονιάς…

Περιβαλλοντικό τέλος

Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση θα προχωρεί στην ενοποίηση των δύο χωριστών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα (του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΕΕΑΑ), θα καθορίζει την οριοθέτηση του συστήματος εγγυοδοσίας σε επίπεδο επικράτειας, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για την ενίσχυση μικρών δήμων για τη συλλογή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων.

Τέλος οι υπόχρεοι παραγωγοί θα αναλάβουν οι ίδιοι τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλώσιμων, χωρίς μεσολάβηση του ΕΟΑΝ και του ΕΕΑΑ.

Το νέο σύστημα εγγυοδοσίας θα προβλέπει το περιβαλλοντικό τέλος, από 5 με 15 λεπτά του ευρώ, στα μπουκαλάκια -πλαστικά και μεταλλικά- τα οποία ο πολίτης θα τα πηγαίνει στα μηχανήματα και θα παίρνει πίσω την εγγυοδοσία. Αυτό θα εφαρμοστεί πιθανά από τους δήμους στο τέλος του 2025 και μετά. Στην πλήρη του ανάπτυξη το σύστημα θα έχει 15 χιλιαδες τέτοια σημεία σε όλη τη χώρα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr