background img
banner
banner

Τον κώδωνα του κινδύνου για το νερό έκρουσε ο Κώστας Σπηλιόπουλος

ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ενημέρωση σχετικά με τις κινήσεις της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για την εξασφάλιση ύδατος δεδομένης της μείωσης των αποθεμάτων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε στην ειδική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.

Το ζήτημα έθεσε ο Κώστας Σπηλιόπουλος ενώ απαντήσεις δόθηκαν από τον δήμαρχο και για το έργο του διυλιστηρίου, εκτιμώντας ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα υπογραφεί σύμβαση πριν τα Χριστούγεννα.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Σπηλιόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, ως εξής: ΄΄Ένα από τα μεγάλα θέματα που προκύπτουν από αυτή την κρίση είναι το νερό. Για την ύδρευση και για την ύδρευση έχει αρχίσει και δημιουργείται ένα μεγάλο θέμα για την επάρκεια και τα αποθέματα που υπάρχουν. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε δημοσιεύματα να αναφέρονται στα προβλήματα της λειψυδρίας και σε αυτά που θα αντιμετωπίσουμε ως τη λήξη του καλοκαιριού. Η λειψυδρία είναι προ των πυλών, πρέπει ο Δήμος που έχει την αρμοδιότητα να έχει σχεδιάσει ένα πλάνο του πώς θα αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα.

Ο δήμος Αιγιαλείας είναι ίσως από τους λιγότερο προβληματικούς δήμους λόγω των πολλών επιφανειακών υδάτων που υπάρχουν, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Είδαμε ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΑ που κυρίως περιστρέφονται γύρω από την αύξηση των προστίμων που είναι κι αυτό ένα μέτρο για όσους κλέβουν ή υδροδοτούνται παράνομα.

Δεν είναι κακή αυτή η διάταξη, υπάρχει όμως και ένα άλλο συναφές θέμα. Είναι η μη πληρωμή των λογαριασμών. Το ερώτημα που τίθεται είναι πού βρισκόμαστε από άποψη εξόφλησης λογαριασμών, σε τι πόσο ανέρχονται οι λογαριασμοί που δεν είναι πληρωμένοι διότι είναι άνθρωποι που δεν έχουν δυνατότητα και πρέπει να υπάρχει μία ευελιξία αλλά υπάρχουν και κάποιοι που έχουν σταθερή θέση και δεν πληρώνουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι. Αυτό σχετίζεται και με την κατανάλωση γιατί αυτοί που δεν πληρώνουν δεν θα σκοπεύουν να κάνουν οικονομία΄΄.

Υπενθύμισε ότι έχουμε ακόμη τρεις μήνες καλοκαιριού οι οποίοι είναι πολύ κρίσιμοι τονίζοντας πως ΄΄ήδη η εικόνα των υδροφορέων, των πηγών και των γεωτρήσεων δεν είναι καλή.
Ως προς την κατανάλωση είπε πως πρέπει να υπάρξει καμπάνια, τονίζοντας πως οι διακοπές στην υδροδότηση δεν είναι η καλύτερη λύση προτείνοντας να υπάρξει προετοιμασία και εναλλακτικές λύσεις. ΄΄Εάν έχουμε σχέδιο θα ξέρουμε ποια χωριά κινδυνεύουν άρα θα πρέπει να προνοήσουμε. Φοβάμαι μήπως ξαναδούμε υδροφόρες σε ορισμένες περιοχές΄΄, τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος

Γ. Ντίνος: Εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ως το τέλος του καλοκαιριού

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, μεταξύ άλλων είπε πως η έλλειψη νερού είναι πρόβλημα αλλά είναι πολύ σημαντική και η αλόγιστη χρήση που γίνεται υπεραμυνόμενος της αποτελεσματικότητας των προστίμων, όπως συνέβη και με τα ακαθάριστα οικόπεδα. Ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα απευθύνονται σε αυτούς που κλέβουν νερό και όχι σε αυτούς που κάνουν μεγάλη κατανάλωση.

Ως προς την ελάχιστη κατανάλωση είπε πως όταν δίνεται η δυνατότητα τα καταναλώνουν, γι’ αυτό προέβησαν σε αυτή την διόρθωση καθιερώνοντας χρέωση από το πρώτο κυβικό και εναρμονίζοντας την τιμολογιακή πολιτική όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα χωριά της Αιγιάλειας. Ο κ. Ντίνος έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες μόνο μέρες έχουν βρεθεί 15 περιπτώσεις πολιτών να κλέβουν νερό ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτούς δεν θα χαριστούν και ότι η ΔΕΥΑΑ θα τους επιβάλει το ανώτερο πρόστιμο.

Αναφέρθηκε ακόμη στα μέτρα σε ό,τι αφορά την άρδευση τονίζοντας πως δεν δικαιούται να ποτίσει κάποιος σε περιοχή που υπάρχει απαγόρευση και ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιβληθεί πρόστιμο. ΄΄Σε κάποιες κοινότητες η άρδευση γίνεται μόνο βράδυ γιατί την ημέρα υπάρχει κατανάλωση νερού. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑ είναι έξω και ελέγχουν άρα έχουμε περάσει σε περιορισμό της αλόγιστης χρήσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τουλάχιστον όσον αφορά την ύδρευση δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα ή θα έχουμε ελάχιστα και σε πολύ μικρές και περιορισμένες περιπτώσεις. Είμαστε σε σχετικά καλό επίπεδο στους ταμιευτήρες του νερού έχουμε πτώση των πηγών και των γεωτρήσεων αλλά ακόμη υπάρχει απόθεμα και όπου έχουν εξαντληθεί είναι από την υπεράντληση γιατί υπάρχουν γεωτρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24τράωρο΄΄.

Οι λιμνοδεξαμενές

Έκανε ακόμη γνωστό ότι δρομολογείται ο εμπλουτισμός από τις φυσικές πηγές. ΄΄Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τις γεωτρήσεις μας για να έχουμε νερό το επόμενο διάστημα΄΄, είπε, γνωστοποιώντας ότι γίνεται καλλιέργεια πηγών και επισκευή των υδρομαστεύσεων ώστε να μην υπάρχει απώλεια. Επιπλέον, ανέφερε ότι πραγματοποιείται έρευνα για το πού μπορούν να γίνουν νέες γεωτρήσεις.

Τέλος, όπως σημείωσε ο δήμαρχος: ΄΄Προχωράμε τη διαδικασία για τις λιμνοδεξαμενές ήδη έχουμε μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και άμεσα θα γίνουν οι διαδικασίες για την προγραμματική σύμβαση. Γεωλόγος έχει αξιοποιήσει παλιότερη έρευνα της νομαρχίας σχετικά με το τι δυνατότητες υπάρχουν για διασφάλιση ποσοτήτων νερού και έχει προτείνει την πρώτη θέση στο Περιθώρι και μία δευτερεύουσα στο Λόπεσι΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr