background img
banner
banner

«Τριγμοί» στην Ανδ. Λόντου

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ– Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ένα περιστατικό στάθηκε η αφορμή να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας και της Δημοτικής Αρχής. Ο Σύλλογος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση έκτακτης κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δ.Σ. του, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι επενδύει στην τρομοκράτηση και στον φόβο των δημοτικών υπαλλήλων, καθώς εγκάλεσε με ειδοποίηση από το Αστυνομικό Τμήμα, εργαζόμενο που δεν προσήλθε στην εργασία του. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για αυθαίρετη απουσία του υπαλλήλου που λειτουργεί εις βάρος των συναδέλφων του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στην ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την 23η Ιουλίου (ημέρα που έγινε το συμβάν) ως «μαύρη ημέρα για τον δήμο Αιγιαλείας, τονίζοντας πως «η κατρακύλα της Δημοτικής Αρχής δεν έχει όρια», ενώ απευθυνόμενο στη Δ.Α. σημειώνει: «Φτάνει πια, όλα πρέπει να έχουν όρια, ακόμη και η συμπεριφορά σας!!!».

Βεβαίως, όπως φαίνεται, το συμβάν με τον εν λόγω εργαζόμενο ήταν η αφορμή. Η αιτία της ανακοίνωσης είναι μία διαφορετική νοοτροπία που διχάζει δημοτική αρχή και εργαζόμενους καθώς, στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: ΄΄Ήταν εμφανές εδώ και αρκετό καιρό το πού θα κατέληγε η αλαζονική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής και αποκαλύφθηκε, σε όλο της το μεγαλείο. Προχθές, 23 Ιουλίου, συνάδελφος μας, μέλος του Συλλόγου μας και του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν προσήλθε την προκαθορισμένη ώρα στην εργασία του. Ήταν τέτοια η ανυπομονησία της Δημοτικής Αρχής να δείξει την πυγμή της που από τις 9:00 – 9:30 το πρωί, και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, ΑΚΟΥΣΟΝ – ΑΚΟΥΣΟΝ κάλεσε την Ελληνική Αστυνομία να «ανακαλύψει» και να «συλλάβει» τον «εγκληματία», επιδίδοντάς του και σχετικό έγγραφο!!! Το μεγαλύτερο ευτράπελο βέβαια είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του κ. Δημάρχου και έσπευσε στις 10:30 το πρωί να παραλάβει το σχετικό φάκελο και να τον παραδώσει στο «δράστη»΄΄.

Το ερώτημα προς Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος και Δήμαρχο

Απευθυνόμενη στον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος αλλά και στον Δήμαρχο, η διοίκηση του Συλλόγου, επισημαίνει: ΄΄Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, αν αυτή η διαδικασία εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, και αν ναι, σε ποιες;΄΄. Και προσθέτει: ΄΄Στο σημείο αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τόσο τον κ. Διοικητή όσο και τον κ. Δήμαρχο ότι ο Δήμος Αιγιαλείας διαθέτει αρμόδιους υπαλλήλους (κλητήρες) για την επίδοση υπηρεσιακών σημειωμάτων καθώς και Δημοτική Αστυνομία. Επιπρόσθετα δε, αναρωτιόμαστε, με ποια αξιολογικά κριτήρια προκρίθηκε από τον κ. Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος η συγκριμένη περίπτωση ως κατεπείγουσα, όταν, κατά δήλωσή του, λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε πραγματικά επείγουσες κλήσεις πολιτών για την προστασία της περιουσίας τους αλλά και της ανθρώπινης ζωής τους΄΄.

Καταγγελία για εξύβριση υπαλλήλου από αντιδήμαρχο

Επισημαίνει ακόμη ότι ΄΄από τη Δημοτική Αρχή είχαμε προειδοποιητικές βολές όταν την 1η του Μάη 2024, (Μεγάλη Τετάρτη), για «ασήμαντο αφορμή» Αντιδήμαρχος, εξύβρισε συναδέλφους, με ακατανόμαστες εκφράσεις και τους πέταξε στην κυριολεξία έξω από το γραφείο του, φωνάζοντας πως όλα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις «επιθυμίες» της Δημοτικής Αρχής (ποιος νοιάζεται άλλωστε για τη νομιμότητα;)΄΄ και συμπεραίνει τα εξής: ΄΄Είναι πλέον φανερό ότι η Δημοτική Αρχή για να πετύχει τους σκοπούς της επενδύει στην τρομοκράτηση και στο φόβο των συναδέλφων, προσβάλοντας την προσωπικότητά μας και την αξιοπρέπεια μας. Οι υπάλληλοι είναι πάντα ο εύκολος στόχος για κάθε Δημοτική Αρχή, μα ιδιαίτερα για τη σημερινή, που με κάθε ευκαιρία υποβαθμίζει το έργο μας, κάνοντας συνεχώς απαξιωτικά σχόλια για όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, λες και εμείς δεν είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας, λες και πολλοί από τους αιρετούς δεν ήταν ή είναι Δημόσιοι υπάλληλοι. Εμείς πάντως δεν ντρεπόμαστε που είμαστε Δημοτικοί υπάλληλοι και παλεύουμε κάθε μέρα για το καλό των συνδημοτών μας και της κοινωνίας γενικότερα΄΄.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο παρόμοιο συμβάν

Κλείνοντας την ανακοίνωση, καλεί τη Δημοτική Αρχή να αρχίσει να τους βλέπει ως συνεργάτες, να σταματήσει να τους απαξιώνει, να σταματήσει να τους προσβάλει και να σταματήσει να τους συκοφαντεί, προειδοποιώντας πως θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια, υπερασπιζόμενοι την εργασιακή τους θέση και την προσωπικότητά τους.

΄΄Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το χθεσινό συμβάν, να ψάχνει η Ελληνική Αστυνομία υπάλληλο, δεν έχει προηγούμενο και αν έχει, μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω κ. Δήμαρχε. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει τα πάντα κ. Δήμαρχε, εάν κάποιος απουσιάζει αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του, υπάρχουν διαδικασίες που τόσο η εκάστοτε Δημοτική Αρχή, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν. Η τακτική να στέλνουμε την Ελληνική Αστυνομία να χτυπά πόρτες και να αναστατώνει ενδεχομένως ανήλικα παιδιά ή υπέργηρους γονείς, προσβάλει την αξιοπρέπειά μας΄΄, προσθέτει και καταλήγει: ΄΄Ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια και η τήρηση των κανόνων σε μια ευνομούμενη κοινωνία είναι δείγμα πολιτικού ήθους και εντέλει πολιτισμού. Δεν θα ανεχτούμε άλλο παρόμοιο συμβάν, δεν θα ανεχτούμε άλλη υβριστική και προσβλητική συμπεριφορά από κανέναν, δεν θα ανεχτούμε να τίθεται σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική μας υγεία, δεν θα ανεχτούμε άλλες προσβολές της προσωπικότητάς μας και της αξιοπρέπειας μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ΄΄.

«Οι αδειούχοι “από τη σημαία” δεν μπορούν να βρουν υπερασπιστές ανάμεσα στους υπαλλήλους που σέβονται την εργασιακή τους σχέση», αναφέρει η Δημοτική Αρχή

Λίγες ώρες μετά την έκδοση του δελτίου Τύπου, από το Γραφείο Αντιδημαρχίας Διοίκησης – Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας Κληροδοτημάτων και Οικονομικών, εξεδόθη ανακοίνωση- απάντηση, στην οποία τονίζονται τα εξής: ΄΄Η Δημοτική Αρχή υπερασπίζεται το δικαίωμα των υπαλλήλων που επιθυμούν να εργάζονται για το καλό των συνδημοτών. Οι αδειούχοι “από τη σημαία” δεν μπορούν να βρουν υπερασπιστές ανάμεσα στους υπαλλήλους που σέβονται την εργασιακή τους σχέση και προσωπικότητα, που με το έργο τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας και μοχθούν για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Ο συνδικαλιστής που δεν προσέρχεται στην εργασία του αυθαιρέτως, δεν έχει δικαίωμα να πληρώνεται και να αξιώνει έτσι ιδιαίτερη μεταχείριση εναντίον των λοιπών συναδέλφων του΄΄.

Ειδικότερα, σχετικά με το δελτίο Τύπου του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων, η Αντιδημαρχία Διοίκησης, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων ομολογείται ότι ο υπάλληλος, μέλος μάλιστα του Διοικητικού Συμβουλίου, απουσίαζε από την εργασία του-και μάλιστα όχι για πρώτη φορά- αυθαιρέτως. Ομολογείται επίσης ότι το ανήκουστο περιστατικό αντιμετωπίστηκε κατόπιν επίπονης υπηρεσιακής διαδικασίας και μετά την αλαζονική και ξεκάθαρη απάντηση του υπαλλήλου, σε σχετική ερώτηση του προϊσταμένου του, ότι δεν είχε υποχρέωση ενημέρωσης για την απουσία του.

Η προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας και η ανάδειξη του τρόπου επίδοσης, χάριν εντυπωσιασμού και συγκάλυψης, κρίνεται αβιάστως παντελώς αποτυχημένη. Η διαπίστωση ανάγκης επείγοντος χαρακτήρα, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο προς την Αστυνομία, -της οποίας ο ίδιος ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή,- καθορίζει τον τρόπο διαχείρισης και τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί έναντι των προσβλητικών και αναξιοπρεπών συμπεριφορών, που συνιστούν πειθαρχικό αδίκημα.

Η συγκεκριμένη απαξιωτική συμπεριφορά, βάλλει πρωτίστως κατά των συναδέλφων, δημοτικών υπαλλήλων, που τιμώντας τον όρκο τους και το Σύνταγμα βρίσκονταν εν υπηρεσία, την καλή εκτέλεση της οποίας εμπόδισε η αυθαίρετη απουσία του συναδέλφου τους».

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…

Ξεκαθαρίζει τέλος τα εξής: «Τέτοιες συμπεριφορές, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, ως ελάχιστη υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να προστατεύει τους υπαλλήλους που σέβονται την προσωπικότητά τους και εργάζονται αμειβόμενοι γι’ αυτό. Ο Νομοθέτης έχει προβλέψει ο υπάλληλος που εργάζεται να πληρώνεται. Ο Νομοθέτης έχει προβλέψει ο υπάλληλος που απουσιάζει αυθαίρετα να δέχεται τις συνέπειες των πράξεών του, ιδίως όταν η απουσία του αυτή θέτει σοβαρά προσκόμματα στην εργασία των λοιπών ευσυνείδητων συναδέλφων του. Έχοντας όλοι μας την υποχρέωση να υπερασπίζουμε το κοινό συμφέρον και καλό δεν θα ανεχτούμε να μην πηγαίνει κάποιος για δουλειά και να πληρώνεται. Ή μήπως όχι, το εύλογο ερώτημα που θέτει η Κοινωνία που υπηρετούμε!».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr