background img
banner
banner

Χέρι-χέρι το αίτημα για να επισπεύσουν την παραχώρηση

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΧΙΑΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΟΣΕ

Άμεσα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του δήμου Αιγιαλείας στο… νεύμα του Υπουργείου Υποδομών που εκδήλωσε τη διάθεσή του να προχωρήσει προς την οριστική παραχώρηση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτό – Αίγιο για την αξιοποίησή της με στόχο να βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε μια σειρά από οικισμούς αλλά και για να υλοποιηθούν σχέδια που έχει ο δήμος για αξιοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται με την βιώσιμη αστική κινητικότητα και τις σύγχρονες μεταφορές στην πόλη.

Μια εβδομάδα μετά την επαφή του Δημήτρη Καλογερόπουλου την Τρίτη 16 Ιουλίου, στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Ταχιάο, την Τρίτη 23 του μηνός, ο Πέτρος Δαδιώτης ως άμισθος Σύμβουλος του δημάρχου επανήλθε και μετέφερε την επιστολή με το αίτημα του δήμου προς τον ΟΣΕ. Ο κ. Δαδιώτης έχοντας ήδη το «πράσινο φως» και την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για το θέμα, έκλεισε το ραντεβού και μετέφερε προσωπικά στον κ. Ταχιάο την σχετική επιστολή.

Πρόκειται ουσιαστικά για το αίτημα που είχε κοινοποιήσει ο δήμαρχος από τον περασμένο Μάρτιο στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη για την παραχώρηση της παλαιάς χάραξης της γραμμής του ΟΣΕ που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Αιγιάλειας για την μετατροπή του σε ποδηλατόδρομο και ήπια αθλητική δραστηριότητα (περπάτημα-τρέξιμο).

Στο ορίζοντα η σύνταξη του συμφωνητικού, σύμφωνα με τον κ. Δαδιώτη

Το σχέδιο αφορά κατά βάση τα 14 χλμ. της παλαιάς γραμμής από Διακοπτό – Αίγιο με το δήμο να σχεδιάζει γενικότερα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ κατά μήκος της Αιγιάλειας για να άρει και τον οδικό αποκλεισμό περιοχών που λειτουργούν εκατέρωθεν ενός περίκλειστου αλλά αποχαρακτηρισμένου πλέον δικτύου καθώς ήδη έχουμε σε λειτουργία κατά μεγάλο μέρος, της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Κιάτο – Ροδοδάφνη…

Την θετική έκβαση μιας σειράς επαφών με το δήμαρχο και στελέχη της Δημοτικής αρχής της Αιγιάλειας στο θέμα της παραχώρησης της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτό – Αίγιο επιβεβαίωσε στο Protionline.gr ο Υφυπουργός Υποδομών στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της κατασκευαστικής κοινοπραξίας στο Ρίο την Τετάρτη που μας πέρασε 19 Ιουλίου και αφορούσε την πρόοδο του έργου του νέου Αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου.

Οι επαφές έχουν ξεκινήσει προ τριμήνου και το θέμα της παραχώρησης της γραμμής αποτελεί ξεκάθαρη βούληση και του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα από τον οποίο υπάρχουν σχετικές διαβεβαιώσεις στο δήμο μέσω και του κ. Διαδιώτη. Με βάση τις επαφές που έχουν προηγηθεί, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με τον αποχαρακτηρισμό από το ενεργό δίκτυο της γραμμής του ΟΣΕ ενώ στις διαβουλεύσεις του δήμου με τον κ. Ταχιάο έχουν μεσολαβήσει και επαφές με τον κ. Τερεζάκη και τη διοίκηση του ΟΣΕ.

Μετά την ολοκλήρωση του σχετικού συμφωνητικού για την παραχώρηση, που πλέον μπορεί να αποκτήσει και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα όπως εκτιμά ο κ. Δαδιώτης, ο δήμος θα… ξεδιπλώσει το σχέδιο που φαίνεται κινείται σε 4 άξονες:

Βελτίωση προσβασιμότητας κατά μήκος των οικισμών που τέμνει το παλαιό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Αξιοποίηση διαδρόμου ως ποδηλατοδρόμου και πεζοδρόμου.

Αξιοποίηση της εναπομείνασας παλαιάς μετρικής γραμμής για την κυκλοφορία «πράσινου» μέσου σταθερής τροχιάς (ΠΧ. ηλεκτροκίνητοι συρμοί).

Αξιοποίηση των παλαιών διατηρητέων οικημάτων του ΟΣΕ σε συνεργασία με συλλόγους αλλά και ιδιώτες για την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστικής δραστηριότητας


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr