background img
banner
banner

Oλοταχώς στο δήμο…

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΟΥ ΟΣΕ ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΑΙΓΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΝΙΚΟΣ ΤΑΧΙΑΟΣ

Την θετική έκβαση μιας σειράς επαφών με το δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου και στελέχη της Δημοτικής αρχής της Αιγιάλειας οι οποίες φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν τελευταία στο θέμα της παραχώρησης της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Διακοπτό – Αίγιο επιβεβαίωσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος μιλώντας στο Protionline.gr στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της κατασκευαστικής κοινοπραξίας στο Ρίο για την πρόοδο του έργου του νέου Αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου.

Την περασμένη Τρίτη έγινε συνάντηση του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου με τον κ. Ταχιάο στην Αθήνα η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στο έργο της παράκαμψης της Ολυμπίας οδού στην δυτική έξοδο του Αιγίου με στόχο την απευθείας διασύνδεση με το νέο Λιμάνι του Αιγίου.

Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εξακολουθεί να παρουσιάζει ανυπέρβλητα εμπόδια για τη χρηματοδότησή του μέσα από το νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΠΑ) δεν εμπόδισε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η παραχώρηση, αποκλειστικά στο δήμο, των 14 χλμ. της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής από το Αίγιο και μέχρι το Διακοπτό.

Το Υπουργείο Υποδομών δεσμεύθηκε ότι πλέον ο δήμος θα είναι ο μοναδικός συνομιλητής για το θέμα ενώ εξουσιοδοτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, μέσω της «ΓΑΙΑΟΣΕ».

 

«Παράθυρο» για την διασύνδεση του λιμανιού

«Και για τα δύο θέματα υπάρχουν θετικές εξελίξεις…» ανέφερε ο κ. Ταχιάος ο οποίος ξεκίνησε τις πρώτες επαφές με το δήμο Αιγιαλείας παρουσία και του Υπουργού κ. Σταϊκούρα από τη Μ. Δευτέρα και φαίνεται να διατηρεί τις ελπίδες του και για το θέμα της σύνδεσης με το νέο Λιμάνι του Αιγίου.

Χθες υπήρξε επαφή του κ. Ταχιάου με τον Αναπλ. Περιφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο καθώς, εκτός από το «κενό» των 2,5 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων για τη κατασκευή της παράκαμψης, έθεσε το ζήτημα τα έργα της Περιφέρειας που βρίσκονται σε «στάση πληρωμών» από την περασμένη άνοιξη σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τον αποχαρακτηρισμό της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής με στόχο να διατηρηθεί στα σημεία που έχει μείνει ακόμη ανέπαφη. Ο ΟΣΕ από τη δική του πλευρά σχεδιάζει και την αξιοποίηση-αναβάθμιση των παλαιών σταθμών που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής και αποτελούν διατηρητέα οικήματα. Ο Υφυπουργός κρίνει αναγκαίο να κλείσει άμεσα το κεφάλαιο με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού της γραμμής από το ενεργό δίκτυο και παραχώρησή της στο δήμο, προκρίνοντας την ολοκλήρωση των επαφών με την ΓΑΙΑΟΣΕ και τον ΟΣΕ ως πρώην διαχειριστή και ορίζοντας ως υπεύθυνο τον κ. Τερεζάκη για να κλείσει τις εκκρεμότητες προ της παραχώρησης.

Για Πατρών Πύργου

Σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του νέου Αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, στη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης που έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο Ρίο, εκτός από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών -του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Νίκου Ταχιάου, παρόντες ήταν η βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου αλλά και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Μπονάνος.

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει, παρά την αποχώρησή της από το Υπουργείο ενώ αναγνωρίστηκε και η προσπάθειά της για την πρόοδο του έργου που, μέσα σ έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2023 έως σήμερα, από το 20% έχει φτάσει στο 52% της προόδου.

Όπως ανακοίνωσαν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Ταχιάος, ο έργο θα έχει πρόοδο στο 75% μέσα στο 2024 και παραδίδεται προς χρήση σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα!

Πέρασε νέα εργολαβία

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι πέρασε στο πρόγραμμα Connecting Europe Facilities (CEF) της Ε.Ε. το νέο σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης (ETCS) ΣΚΑ-Κιάτο με προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ. Στόχος του έργου να αποκατασταθεί το κενό που έχει προκληθεί με τις καταστροφές και δολιοφθορές στο σύστημα ETCS και τις ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις στις σήραγγες στην Κακιά Σκάλα και να «κουμπώσει» με την εργολαβία ΜΕΤΚΑ – ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης στο τμήμα της νέας διπλής γραμμή, μήκους 70,6 χλμ., από Κιάτο σε Ροδοδάφνη.

Άμεση αποκατάσταση

Στο μεταξύ, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου ο ΟΣΕ, πριν τις 10.00 πμ. αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του τρένου στο τμήμα μεταξύ Ακράτας – Αιγίου που είχε διακοπεί νωρίτερα το πρωί.

Η κυκλοφορία σταμάτησε, για λόγους ασφαλείας λόγω διακοπής ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί εκτός, τα συστήματα ασφαλείας, αερισμού των σηράγγων Πλατάνου και Τράπεζας. Συνεργεία μετέβησαν στις σήραγγες για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr