background img
banner
banner

«Xτύπησε την πόρτα» της «ΑΝΤΑΙΟΣ»

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ Ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ

Στο επόμενο «βήμα» για την εξεύρεση της τεχνικής εταιρείας που θα κατασκευάσει το έργο της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως, από το ύψος του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου ως την οδό Σολωμού, προχωρά η δημοτική αρχή, ειδοποιώντας την αμέσως επόμενη εταιρεία που είχε μειοδοτήσει στον αρχικό διαγωνισμό.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να διαχειριστεί τους… ανοιχτούς λογαριασμούς με τον αρχικό ανάδοχο του έργου, ο οποίος έχει διαλύσει τη σύμβαση, κατηγορώντας τον δήμο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση και κωλυσιεργία.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση με την εταιρεία ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ που είχε καταθέσει την πιο συμφέρουσα προφορά στον διαγωνισμό, είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2023, ωστόσο τον Ιανουάριο του 2024 ο εργολάβος ζήτησε διάλυση της σύμβασης, καταλογίζοντας ευθύνες στην αναθέτουσα αρχή για καθυστερήσεις στη διαδικασία εκκίνησης της εργολαβίας, αίτηση που έγινε αποδεκτή από την Τεχνική Υπηρεσία. Έκτοτε, δεν είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις της δημοτικής αρχής και το εάν προτίθεται να προχωρήσει σε κλήση του επόμενου μειοδότη ή επαναπροκήρυξη του έργου, με τη δεύτερη λύση να είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα. Βεβαίως, υπάρχει και η λύση της διαπραγμάτευσης, όπως έγινε και με το έργο ανάπλασης των πλατειών Αγ. Λαύρας και Βάλφουρ. Πλην όμως απαιτούνται δύο άγονοι διαγωνισμοί για να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατόν

Την περασμένη Παρασκευή 26 Ιουλίου, η αναθέτουσα αρχή απέστειλε ειδοποίηση προς τη δεύτερη κατά σειρά επιλογής εταιρεία που είχε καταθέσει προσφορά, την ΑΝΤΑΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, δίνοντάς της το περιθώριο δεκαπέντε ημερών για να απαντήσει εάν θα ανανεώσει την οικονομική προσφορά της ανεπιφύλακτα ή όχι, με τους ανθρώπους της εταιρείας να μεταφέρουν στο Protionline.gr τη βούλησή τους να απαντήσουν το συντομότερο δυνατό ώστε να διευκολύνουν τις διαδικασίες για την έναρξη του έργου.

Η ΑΚΡΟΣ προσέβαλλε το πρωτόκολλο παραλαβής

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ ζητά αποζημίωση θεωρώντας κύριο υπεύθυνο για τη μη εκτέλεση του έργου, τον δήμο Αιγιαλείας. Ειδικότερα, αξιώνει ως άμεση αποζημίωση 45.000 ευρώ όπως προβλέπεται από τον νόμο καθώς και 25.000 ευρώ για θετικές ζημιές που ισχυρίζεται ότι προέκυψαν από την υπερημερία του έργου από τη μη κατασκευή της εργολαβίας. Επιπλέον, βήμα – βήμα θα εξεταστούν κι άλλα οικονομικά θέματα.

Η δημοτική αρχή προχώρησε σε πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής όπως προβλέπεται, το οποίο εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή, πλην όμως θεωρήθηκε από την ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ ότι «πάσχει» σε θέματα νομιμότητας και δεν έχει υπογραφεί. Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε σε ένσταση επ’ αυτού, η οποία θα εξεταστεί από το Τεχνικό Συμβούλιο. Στη δε συνεδρίασή της η Δημοτική Επιτροπή καλείται να εγκρίνει την ανάθεση στον Δικηγόρο Αθηνών, Σταμάτη Σ. Σταμόπουλο να εκπροσωπήσει τον δήμο ενώπιον : α)του κου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, όπου συζητείται η από 22/07/2024 ένσταση της «ΑΚΡΟΣ», β)του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων Αχαΐας στην Πάτρα και να επιμεληθεί των έγγραφων απόψεων του Δήμου και γ)να αντικρούσει την με αριθ. πρωτ. 29447/23.07.2024 αίτηση με θέμα «Αίτηση καταβολής αποζημίωσης για τις θετικές ζημιές λόγω υπερημερίας του κυρίου του έργου «Ανάπλαση εμπορικού κέντρου Αιγίου: Ενότητα 1: Οδός Μητροπόλεως» της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος της ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ Φάνης Καπετσώνης, σε επικοινωνία του με τo Protionline.gr επισήμανε πως δεν ισχύει ότι η εταιρεία εγκατέλειψε το έργο και σημείωσε: ΄΄Αυτό που ισχυρίζεται ο αντιδήμαρχος Έργων ότι «ο εργολάβος άφησε το έργο» δεν ισχύει. Η δημοτική αρχή στην ουσία, είναι αυτή που άφησε το έργο. Είναι απολύτως υπεύθυνη για τη μη εκτέλεση του έργου και η εταιρεία μας δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη. Τους παρακαλέσαμε εγγράφως και προφορικώς επί μακρόν να τρέξουν τις διαδικασίες, όμως κωλυσιεργούσαν, με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο με ευθύνη δική τους. Η όλη εξέλιξη και η διάλυση της σύμβασης είναι καθαρά απόρροια της κωλυσιεργίας και των πλημμελών ενεργειών της δημοτικής αρχής κι αυτό αποδεικνύεται από όλη τη σχετική αλληλογραφία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr