background img
banner
banner

Αύγουστος σε… κλοιό ασθενειών

ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ COVID-19 ΚΑΙ ΙΟ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο μήνας των διακοπών και της ανεμελιάς βρίσκει και την Αιγιάλεια σε κλοιό ασθενειών, με τον covid-19 να παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο δεκαήμερο και τον ιό του Δυτικού Νείλου ήδη να έχει κάνει την εμφάνισή του, με ένα κρούσμα στο Αίγιο που νοσηλεύτηκε και αποθεραπεύτηκε. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή για τον ιό της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, με τα ζώα της περιοχής ωστόσο να μην έχουν προσβληθεί.

Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αναμένεται να είναι και η κορύφωση της έξαρσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, αντιδημάρχου Υγείας Αιγιαλείας, Γιώργου Αγγελόπουλου.

Το… «flirt» Αιγιαλέων και επισκεπτών με τον covid

Κατά πόσο όμως θα πρέπει να μας τρομάζει ο κορωνοϊός. Ο κ. Αγγελόπουλος απαντά: ΄΄Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι ανεξαιρέτως, είναι ότι η νόσος του Covid-19 είναι πλέον ενδημική, δηλαδή στο εξής και κατά περιόδους θα υπάρχουν υφέσεις και εξάρσεις. Ο κορωνοϊός θα υπάρχει πάντα ως μία πιθανή αιτία νόσησης στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε και πλέον πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Υπάρχουν εισαγωγές σε νοσοκομεία αυτό το διάστημα, αλλά η κατάσταση από την ιατρική κοινότητα είναι ελεγχόμενη, καθώς ο αρχικός ιός έχει υποστεί πολλές μεταλλάξεις και αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ραγδαίος όσο αρχικά εμφανίστηκε΄΄.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ από νοσήσεις, τόνισε πως ΄΄οι θάνατοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν εμφανίζουν αύξηση, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) υπάρχουν άνθρωποι που νοσηλεύονται μεν, όμως ο συνολικός αριθμός τους δεν αποφέρει κοινωνική ανησυχία ή κατάσταση γενικής επικινδυνότητας΄΄. Ανέφερε ακόμη ότι λειτουργεί ειδική πτέρυγα για περιστατικά Covid-19 στα οποία υπάρχει πλήρης υγειονομικός έλεγχος της κατάστασης του κάθε ασθενούς. ΄΄Ο Covid-19 πλέον είναι ένας ιός όπως αυτός της γρίπης, υπάρχει… έρχεται και φεύγει. κάνοντας πότε υφέσεις και πότε εξάρσεις΄΄, πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος, καταλήγοντας ότι “επίκειται επιπλέον εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα γίνεται μαζί με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ενώ θα καλύπτει πλήρως και τα καινούρια στελέχη, δηλαδή την μετάλλαξη «flirt»΄΄.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου… επισκέφθηκε την Αιγιάλεια

Ερωτηθείς αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και αντιδήμαρχος, επισήμανε τα εξής: ΄΄Είναι ένας γνωστός εδώ και χρόνια ιός και έχει εμφανιστεί και στην περιοχή μας πολλές φορές, κατά καιρούς. Το 2022 είχαμε 286 κρούσματα και 33 θανάτους, ενώ το 2023 είχαμε 162 κρούσματα και 23 θανάτους με το ένα κρούσμα από αυτά να διαπιστώνεται στην Αιγιάλεια. Την τρέχουσα εβδομάδα και βάσει των επίσημων στοιχείων, υπάρχουν 29 συνολικά κρούσματα με 6 θανάτους πανελλαδικά, ενώ τα περισσότερα κρούσματα από αυτά έχουν σημειωθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό ήταν ένα από τα πολλά υγειονομικά θέματα που συζητήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στη σύσκεψη που έλαβα μέρος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων που έχουν πληγεί από κρούσμα, εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας καταπολέμησης των κουνουπιών αλλά και της αντιπεριφερειάρχη κ. Μαστοράκου”.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι το κρούσμα που είχε βρεθεί στην Αιγιάλεια και συγκεκριμένα στην πόλη του Αιγίου έχει ήδη αναρρώσει από τη νόσηση, ενώ τόνισε ότι πριν περίπου τρεις μήνες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τα μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν για την καταπολέμηση του ιού των κουνουπιών. Να σημειωθεί ότι ο δήμος Δυτικής Αχαΐας αυτή τη στιγμή έχει δύο κρούσματα και βρίσκεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4, ενώ η Αιγιάλεια βρίσκεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 3 γιατί έχει διαπιστωθεί μόνο μία περίπτωση.

΄΄Είναι γενικά μία ήπια νόσος, το 75% των νοσούντων είναι ασυμπτωματικοί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο ποσοστό εμφανίζει ήπια ιογενή νόσο με ήπιες κεφαλαλγίες, εξανθήματα ή διογκώσεις λεμφαδένων. Βεβαίωση έχουμε και ένα πολύ μικρό ποσοστό που μπορεί να εμφανίσει βαριά συμπτώματα όπως κεφαλίτιδες και νόσηση νευρολογικού συστήματος ενώ υπάρχει και ένα 5% που εμφανίζει ραγδαία προσβολή των περιφερειακών νεύρων, παγκρεατίτιδα, ηπατίτιδα αλλά και το σύνδρομο Γκιλαίν-Μπαρέ, μια ταχεία μυϊκή αδυναμία στο ανοσοποιητικό και καταστρέφει το νευρικό σύστημα, όπου εκεί οι καταστάσεις επιτάσσουν άμεση εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας΄΄ είπε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Λήψη μέτρων από τον δήμο

Να σημειωθεί ότι, ο ιός του Δυτικού Νείλου προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας μεν, αλλά τα περισσότερα περιστατικά είναι ανοσοκατασταλμένα άτομα άνω των 50 ετών ή παιδιά. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι πρώτες στη λίστα επικινδυνότητας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ενεργοποιηθεί πλήρως και ενημερώνει συνεχώς τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ η ίδια κινητοποίηση υπάρχει και στην τοπική κοινωνία μέσω του αντιδημάρχου κ. Αγγελόπουλου: ΄΄Ο δήμος Αιγιάλειας ενημερώνει συνεχώς τους δημότες μέσω της υπηρεσίας “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά και της αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας, ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά της υγειονομικής εικόνας που επικρατούν. Προτρέπουμε τα άτομα που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι πολύ προσεκτικοί, υπάρχει ενημέρωση και μέσω του Κέντρο Κοινότητας΄΄, ανέφερε ο αντιδήμαρχος. Επίσης τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου ενημερώνει διαρκώς με e-mail όλους τους γιατρούς μέλη του που δραστηριοποιούνται στην περιοχή για τα δεδομένα που υπάρχουν αλλά και την ανάγκη υγειονομικής επαγρύπνησης.

΄΄Υπάρχει καθαρισμός των ρεμάτων και των νεκροταφείων και καλούμε τους δημότες να μην αφήνουν λιμνάζοντα ύδατα σε διάφορες επιφάνειες. Όταν μένουν νερά σε σημεία όπως πιατάκια γλαστρών ή αυλές, είναι ένας τόπος πιθανής δραστηριοποίησης ενός αφρικανικού κουνουπιού. Έχουμε μπει στη διαδικασία να αφαιρέσουμε το νερό της λίμνης των Υψηλών Αλωνίων προληπτικά γιατί αποτελεί μία πιθανή εστία διαμονής του συγκεκριμένου κουνουπιού. Ως δήμος Αιγιάλειας ποτίζουμε τους κοινόχρηστους χώρους μόνο το πρωί και το κούρεμα του γρασιδιού πραγματοποιείται τακτικά. Καλούμε τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής να κάνουν χρήση κατάλληλων ρούχων αλλά και χρήσεις ειδικών αντικουνουπικών σπρέι, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να μπαίνει μετά το αντηλιακό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η κατάσταση ελέγχεται πλήρως και πιστεύω ότι ακολουθώντας όλοι μας τα βασικά υγειονομικά μέτρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα και κανένα κρούσμα. Η αντιδημαρχία είναι σε απόλυτη εγρήγορση και για αυτό το ζήτημα΄΄ κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει ανασταλεί η αιμοδοσία, απεναντίας πραγματοποιούνται πολλές δράσεις ως προς αυτή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr