background img
banner
banner

ΕΥΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ: «Πρέσβειρα» τέχνης, γραμμάτων και πολιτισμού!

ΤΟ «ΑΣΤΡΟ» ΤΗΣ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΙΑΠΕΡΝΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πολυτάλαντη, με διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις, η Αιγιώτισσα Εύη Φωτοπούλου συνεχίζει το πολύπλευρο έργο της βρίσκοντας πεδίο έκφρασης στη συγγραφή και στην τέχνη, ενώ έχει ενεργή παρουσία και στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Δικαίως λοιπόν χαρακτηρίζεται ως «πρέσβειρα» γραμμάτων και πολιτισμού, όχι μόνο της Αιγιάλειας αλλά και της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η κ. Φωτοπούλου είναι εικαστικός, πεζογράφος, ποιήτρια, στιχουργός και σεναριογράφος, ενώ έχει διακριθεί στη συγγραφή σεναρίου διεθνώς, αποσπώντας πλήθος βραβείων.

Διεθνής αναγνώριση και βραβεία

Μεταξύ αυτών το βραβείο στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βραβείων Σεναρίου του Λονδίνου. Συμμετέχοντας στο Grand Prix στα The Best Script Awards London 2024 Summer Season διακρίθηκε για το σενάριο μεγάλου μήκους «Roby Jones & Warriors of Hallan», που είναι βασισμένο στο 1ο βιβλίο της τριλογίας της «Τhe Golden Age on Amazon». Συνεχίζει δε με νέα υποψηφιότητα καλύτερου σεναρίου στη Νέα Υόρκη, στo New York Script Awards.

Την ίδια στιγμή, το τραγούδι «Βird of Freedom» σε στίχους δικούς της και μουσική Κίμωνα Πολλάτου, που έχει κατακτήσει διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το χάλκινο μετάλλιο στα Global Music Awards, επελέγη να ακουστεί, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, κατά την έναρξη της Ολυμπιακής Νύχτας- Μόδα στο Παρίσι, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Les Salons Des Miroirs στις 9 Αυγούστου!

Υπερήφανη ως Αιγιώτισσα!

Μιλώντας στο Protionline.gr για την Αιγιάλεια, η κ. Φωτοπούλου αναφέρει: ΄΄Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί με τις τελευταίες εκδηλώσεις υπάρχει μία εξωστρέφεια. Βρέθηκα στο πολύ σημαντικό Φεστιβάλ “Θόδωρος Αγγελόπουλος” και ευχαριστώ τον κόσμο που στήριξε και ακολουθεί το έργο μου. Είναι πολύ σημαντικό να προάγεται ο πολιτισμός της περιοχής και οι προσπάθειες που γίνονται να βρίσκουν ανταπόκριση και αναγνώριση. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που έχω γεννηθεί στο Αίγιο και που ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου το έχω περάσει σε αυτή την ευλογημένη περιοχή. Είμαι υπερήφανη που κατάγομαι από την Αιγιάλεια΄΄.

Τελειώνοντας τις βασικές σπουδές της στο Αίγιο, βρέθηκε στην Αθήνα όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα ταξίδευε μεταξύ της πρωτεύουσας και του εξωτερικού, σε επαγγελματικά – μαθησιακά ταξίδια με αντικείμενο κυρίως τον πολιτισμό και την τέχνη των εικαστικών, βρισκόμενη σε Λονδίνο, Ρώμη και Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 εκθέσεις εικαστικής τέχνης σε μουσεία και γκαλερί, ενώ αμέσως μετά δημιούργησε οικογένεια, μετακομίζοντας στα Χανιά της Κρήτης, ένα μέρος που όπως αναφέρει, διαμένει μέχρι και σήμερα και αγαπά ιδιαίτερα. ΄΄Παρ’ όλο που δημιούργησα οικογένεια, η αγάπη μου για την τέχνη δεν σταμάτησε ποτέ. Οι δύο πόλεις είναι στην καρδιά μου, και το Αίγιο και τα Χανιά δηλαδή, τα θεωρώ δύο σημαντικές ιστορικές πόλεις κομβικής σημασίας για τη ζωή μου. Μέσα μου “κουβαλάω” πολλά στοιχεία από αυτές τις τοποθεσίες. Μεγάλο κομμάτι μου για αυτό που είμαι σήμερα, οφείλεται σε αυτές τις δύο πόλεις΄΄, σημειώνει.

Η δημιουργός έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με συμμετοχή στην έκθεση του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε πάνω που 20 μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Από τι όμως εμπνέεται μία καλλιτέχνης τέτοιου βεληνεκούς; Η ίδια επισημαίνει: ΄΄Οι μεγάλες φωτιές του 2007 αποτέλεσαν μεγάλη έμπνευση για εμένα, έπρεπε να διαχειριστώ μία κατάσταση που είχε πολλά ποικίλα συναισθήματα. Είδα από κοντά τον τόπο που μεγάλωσα, ανέπνεα και ζούσα να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες. Δεν ήταν μόνο αυτό το γεγονός όμως που μου χαρακτήρισε την καλλιτεχνική μου δημιουργία. Υπήρξαν πολλά. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν κάνει ποτέ κάτι με βραχυπρόθεσμους στόχους ή για ένα Σαββατοκύριακο.
Η κάθε δημιουργία μου έχει απώτερο νόημα, έναν μεγάλο στόχο. Αυτό που επιθυμώ είναι να αφήσω ένα όμορφο αποτύπωμα ζωής, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές από εμένα να βρίσκουν στο έργο μου κάποιο κίνητρο μάθησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Θέλω να είμαι υπερήφανη απέναντι στο παιδί που μεγαλώνω και να μην ντρέπομαι για αυτά που κάνω. Κάθε δημιουργία μου, θέλω να περιέχει απαραίτητα το “φιλτράρισμα” της αλήθειας και της ομορφιάς. Καθετί που κάνω, θέλω να έχει μέσα του κοινωνικό χαρακτήρα, είναι για μένα το “κέντρο βάρους” της υπόστασής μου. Θέλω να παίρνω δύναμη και να συνεχίζω κάθε μέρα που περνάει, ακόμα πιο εντατικά, ακόμα πιο δημιουργικά΄΄.

Στην Ολυμπιακή νύχτα μόδας στο Παρίσι

Αυτή την περίοδο, η κ. Φωτοπούλου βρίσκεται στην Αθήνα, σε επαγγελματικές επαφές ενώ σε λίγες μέρες πρόκειται να μεταβεί στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας μία σειρά συναντήσεων που αφορούν την έκθεση εικαστικών που έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα. ΄΄Ήταν τιμή για μένα που ένα μέρος από το έργο μου έχει συμπεριληφθεί στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την τιμητική διάκριση΄΄, είπε, αναφερόμενη στη μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 9 Αυγούστου στο Σαλόν του Παρισιού, έναν χώρο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1667 και αποτελεί την επίσημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Παρισιού.΄΄Με ποιο κριτήριο επιλέγει το δικό σας τραγούδι;΄΄, ήταν η ερώτηση του Protionline.gr με την καλλιτέχνιδα να απαντά: ΄΄Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το 2016 όταν βραβεύτηκα στις Κάννες σε μουσική Ιωάννη Χριστοδουλόπουλου, για ένα short film που ήταν βασισμένο σε μία ποιητική μου συλλογή, και ήταν η πρώτη… επαφή μου με όλο αυτό, για να συμμετάσχω αμέσως μετά σε πέντε διαδοχικά φεστιβάλ. Η επιτροπή των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων εκτίμησε το έργο μου και με συμπεριέλαβε στη φετινή γιορτή”.

΄΄Η ψυχή μου είναι ο ίδιος ο κόσμος της τέχνης σε μία ενιαία μορφή΄΄

Σε άλλη ερώτηση του Protionline.gr για το πώς καταφέρνει να «παντρεύει» τόσες διαφορετικές μορφές τέχνης μέσα της, απάντησε μεταξύ άλλων: ΄΄Η Εύη είναι πολλά κουτάκια. Η ψυχή μου είναι ο ίδιος ο κόσμος της τέχνης σε μία ενιαία μορφή. Όταν έγραφα την τριλογία των βιβλίων μου πριν από μία δεκαετία, ταυτόχρονα σχεδίαζα τους ήρωες της ιστορίας μου. Όλες οι τέχνες μέσα μου είναι συγκοινωνούντα δοχεία, παράλληλες δημιουργίες. Αυτό που προέχει για μένα είναι όσα και ό,τι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον στην καθημερινότητα, να καταγράφεται άμεσα. Η αλήθεια πάντα περνά στον κόσμο και ξεχωρίζει, όταν γίνεται κάτι με μεγάλο μεράκι. Η αρκετή δουλειά μίας δημιουργίας δεν μπορεί παρά να είναι ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πρέπει στην πορεία του ο κάθε καλλιτέχνης να καταφέρει να τον δουν τα κατάλληλα μάτια και να τον ακούσουν τα σωστά αυτιά. Ο κόπος, είναι το κλειδί της πορείας ενός καλλιτέχνη και σε επέκταση η αναγνωρισιμότητά του από τους ανθρώπους των τεχνών. Οι τρόποι γραφής ενός βιβλίου, οι τρόποι γραφής μιας πλοκής, η σύνθεση μιας μουσικής δημιουργίας, είναι δρόμοι πολύ σημαντικοί για κάθε μετέπειτα επιτυχία΄΄.

Βιβλία, σενάρια και η συνάντηση με τον Αλεξάντερ Πέιν

Τέλος να σημειωθεί ότι, τα βιβλία της κ. Φωτοπούλου τυγχάνουν τεράστιων διακρίσεων από μεγάλες αμερικανικές παραγωγές του κινηματογραφικού στερεώματος, με τις τελευταίες συμμετοχές σε σενάρια από εταιρείες όπως η Marvel, η BBC και Fox Corporation. ΄΄Η συμμετοχή μου σε τέτοιες τεράστιου εμβέλειας εταιρείες, ήταν το κύριο ερέθισμα για να φτάσω σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό δημιουργιών. Πλέον συμμετέχω σε σενάρια υψηλών προδιαγραφών και τα έργα μου έχουν τύχει ιδιαιτέρων διακρίσεων με σαφή αναγνωρισιμότητα σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Είναι τιμή μου που γνώρισα από κοντά τον Αλεξάντερ Πέιν και κατάφερα να έχω την χαρά να αναγνώσει ένα μέρος ενός έργου μου, ένα απόσπασμα από το “Νησί των Σειρήνων” (έργο το οποίο έχει 28 συνολικά βραβεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο) και να συμμετέχω και εγώ σε αυτή την σημαντική στιγμή. Ευχαριστώ επίσης τον δήμαρχο Αιγιάλειας κ. Καλογερόπουλο για την συμβολή και τη βοήθειά του, αλλά πάνω απ’ όλους, τον κόσμο της Αιγιάλειας που με στήριζε και με στηρίζει, με ακολουθεί και με αναγνωρίζει΄΄, πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr