background img
banner
banner

Η Π.Ε.Σ. συμμετέχει στη «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.»

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΦΟΡΕΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Με στόχο την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και την ενιαία εκπροσώπηση στις εξαγωγές, οι σημαντικότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων βέβαια και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών που επί χρόνια έχει χαράξει αυτό τον δρόμο, προχώρησαν πριν από λίγο καιρό, στη σύσταση της εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.». Συνολικά συμμετέχουν 33 αγροτικοί συνεταιρισμοί από όλη χώρα, ενώ η απόκτηση συνεταιριστικής μερίδας ξεκινά από το ποσό των 5.000 ευρώ και φτάνει έως και τις 30.000 ευρώ ανά συνεταιρισμό. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρεία ανέρχεται στις 365.000 ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά ο διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος, ΄΄η «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» συστάθηκε με πρωτοβουλία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με σκοπό να ενισχύσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ιδίως αυτές που δεν είχαν οργανωθεί πολύ καλά όσον αφορά τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους. Στόχος είναι να αποτελέσει γενικότερα έναν ισχυρό φορέα εκπροσώπησης ενός πακέτου ποιοτικών προϊόντων, δεδομένου αυτές είναι οι εταιρείες που σήμερα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αγορά, καθώς όλα αυτά τα προϊόντα προέρχονται κατευθείαν από τον παραγωγό και στη συνέχεια από τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις προς τον πελάτη είτε στην εγχώρια αγορά είτε στο εξωτερικό΄΄.

Πειστική απάντηση στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς

΄΄Με την προσπάθεια που γίνεται, επιχειρείται να δοθεί μία δυναμική στις εξαγωγές των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών συμμετέχει σε αυτή την εταιρεία και ευελπιστούμε ότι θα επιτελέσει τον ρόλο της στο έπακρο και θα δώσει μία πειστική και ισχυρή απάντηση στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, μέσα από την προώθηση ποιοτικών προϊόντων΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σταυρόπουλος, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Είναι κάτι το οποίο έλειπε και εκτιμούμε πως θα βοηθήσει σημαντικά τον συνεταιριστικό χώρο΄΄.

Ενέργειες για τη σύστασή της εδώ και έναν χρόνο

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες για τη σύσταση της νέας εταιρείας είχαν ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2023, ενώ πραγματοποιήθηκε μελέτη της ΕΥ που είχε παραγγείλει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ως προς τα επιχειρηματικά βήματα και τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα επιχειρηματική οντότητα.

Ωστόσο η σύσταση της νέας εταιρείας καθυστέρησε σημαντικά, δεδομένου ότι απαιτούνταν αρκετές διαδικασίες και διαχείριση νομικών ζητημάτων καθώς και μετατροπές σε κάποια άρθρα του καταστατικού.

Σημειώνεται ότι η ΕΥ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τους συνεταιρισμούς, χαρτογράφησε τη διεθνή αγορά και μελέτησε αντίστοιχες εταιρείες εθνικού χαρακτήρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Στο πλαίσιο της στελέχωσης της Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε. πρόκειται να διοριστεί ως γενικός διευθυντής, στέλεχος με εμπειρία στην αγορά και τεχνοκρατική προσέγγιση του επιχειρείν. Το business plan προβλέπει τη στελέχωση, τον προσδιορισμό των προϊόντων και των αγορών, τις επαφές με τις αγορές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Θανάσης Σωτηρόπουλος συμμετέχει στη διοίκηση

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διοίκηση της νεοσύστατης εταιρείας συμμετέχει και ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος ενώ τη διοίκηση συμπληρώνουν ο Θωμάς Κουτσουπιάς πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, ο Σπύρος Αντωνόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΡΕΑ), ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Venus Growers και πρόεδρος του δ.σ. της νέας εταιρείας, ο Nίκος Κουτλιάμπας πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, ο Ανδρέας Δημητρίου της Πίνδου, ο Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας, ο Μιχάλης Φαρμάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας, ο Στέφανος Διακομής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλους και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και μέλος του δ.σ. της ΕΑΣ Καβάλας και ο Δημήτρης Λογγιζίδης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας.
Τα επόμενα βήματα, μετά τη σύσταση της εταιρείας, θα έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και τη στελέχωση της εταιρείας. Με βάση το χρονοδιάγραμμα θα οριστούν τα προϊόντα που θα ξεκινήσουν να διατίθενται οργανωμένα σε αγορές -στόχους. Η δραστηριότητα της νέας εταιρείας θα ξεκινήσει εντός του 2024.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr