background img
banner
banner

Καταψήφισε και προχωρά σε προσφυγή η ελάσσονα αντιπολίτευση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΦΟΥΡ

Κατά πλειοψηφία και με κατατεθειμένη την άρνηση των δύο εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκαν τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Αιγιαλείας, η κυκλοφοριακή μελέτη που προβλέπει την πεζοδρόμηση των οδών Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως και ο Κανονισμός κυκλοφοριακής οργάνωσης και στάθμευσης -Κανονισμός λειτουργίας πεζοδρόμων Δήμου Αιγιαλείας.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα για την παράταση ως τέλος του χρόνου, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για το έργο ανάπλασης της πλατείας Βάλφουρ. Οι δύο εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, που προέρχονται από την παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» του Κώστα Σπηλιόπουλου, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος και Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος απουσίαζαν από την εν λόγω συνεδρίαση, ωστόσο η άποψη της παράταξης είναι ότι η απόφαση δεν στηρίζεται στα όσα προβλέπει ο νόμος και πρόκειται να προχωρήσει σε προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την ακύρωσή της.

΄΄Εμείς θα προχωρήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο και μάλιστα άμεσα εντός της εβδομάδας διότι θεωρούμε ότι δεν έχουν γίνει όλες οι ενέργειες νόμιμα΄΄, σχολίασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

΄΄Η πεζοδρόμηση πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με ριζικές αλλαγές της κυκλοφορίας που θα μπορούν να υλοποιηθούν΄΄, ανέφερε ο Σωτ. Ταξιαρχόπουλος

Ο δε κ. Ταξιαρχόπουλος και με την ιδιότητά του, του πολιτικού μηχανικού εξήγησε τους λόγους που καταψηφίζει, σημειώνοντας: ΄΄Για να γίνει η κυκλοφοριακή οργάνωση μιας περιοχής πρέπει απαραίτητα να ιεραρχηθούν οι οδοί και να καταταχθούν σε κατηγορίες, ανάλογα με την κινητικότητα, τον όγκο και τη θέση που βρίσκονται. Πρέπει να καταγραφεί ποιος είναι αυτός ο όγκος της κυκλοφορίας που έχουν αυτοί οι δρόμοι ή τι πρόκειται να παραλάβουν. Οι δρόμοι Μητροπόλεως και Κλεομένους Οικονόμου είναι πρωτεύουσες οδοί στο δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι είναι κεντρικές αρτηρίες του βασικού ιστού. Μια πεζοδρόμηση των συγκεκριμένων οδών θα φέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στον κεντρικό πυρήνα αλλά και σε όλη την πόλη, ακόμα και στους περιφερειακούς δρόμους της. Η ίδια η κυκλοφοριακή μελέτη που υπάρχει και ισχύει, αυτό αναφέρει. Είμαστε σαφώς υπέρ της πεζοδρόμησης και η παράταξή μας βρίσκεται πάντα κοντά στην ανάγκη του Αιγιαλέα για εκσυγχρονισμό, όμως αυτό πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα με ριζικές αλλαγές της κυκλοφορίας που θα μπορούν να υλοποιηθούν. Όταν μιλάμε για μεγάλες πεζοδρομήσεις, σημαίνει συγκεκριμένος σχεδιασμός και μελέτη όλων των προϋποθέσεων από την αρχή΄΄.

Και πρόσθεσε ο κ. Ταξιαρχόπουλος: ΄΄Αυτό αναφέρεται και στο σχέδιο του ΣΒΑΚ, δηλαδή τον σχεδιασμό της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αλλά και σε όλες τις μελέτες ανάπλασης των αστικών πόλεων. Χρειάζεται ριζικός σχεδιασμός και πλάνο. Μία τέτοια αλλαγή σημαίνει αυτόματα νέες θέσεις στάθμευσης και πάρκινγκ, σημαίνει συχνές γραμμές για μέσα μαζικής μεταφοράς, σημαίνει διαπλάτυνση πεζοδρομίων και φυσικά ανακατασκευή αυτών. Όταν υλοποιηθούν αυτά, ύστερα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση πεζοδρόμησης. Όλα αυτά τα δεδομένα που περιγράφω, δεν υπάρχουν σε εμάς. Κάτι τέτοιο ελέγχεται με ολοκληρωμένες κυκλοφοριακές μελέτες και όχι με σημειακές, όπως είναι η συγκεκριμένη. Χρειάζεται δηλαδή ανακατασκευή σε όλη την ακτίνα της πόλης και βεβαίως λεπτομερής μελέτη του δικτύου σε κάθε οδό και κάθε δρομάκι. Και βεβαίως απαιτείται ολική τροποποίηση του σχεδίου πόλεως΄΄.

Τέλος, το μέλος της Δ.Ε. και δημοτικός σύμβουλος τόνισε: ΄΄Περιμένουμε να συζητηθούν αυτά τα θέματα στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και τότε θα δούμε τις προθέσεις που υπάρχουν. Εμείς σαν παράταξη δεν θα ψηφίσουμε αυτή την πρόταση και θα προχωρήσουμε με κάθε νόμιμη διαδικασία ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα και βέβαια να μην υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα της μελέτης. Διαφωνούμε για τις αιτιάσεις λόγω του προσωρινού αποκλεισμού της κυκλοφορίας μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου ‘24 και επίσης διαφωνούμε με τον τρόπο και τον χρόνο της μελέτης αυτής΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr