background img
banner
banner

Μέγιστη επαγρύπνηση έως τον 15αύγουστο

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ, ΣΕ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ  Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

Στη Δυτική Ελλάδα προκειμένου να προεδρεύσει σε συσκέψεις που θα γίνουν στις έδρες των νομών Ηλείας και Αιτ/νιας για το θέμα της αντιμετώπισης της πανώλης θα βρεθεί την Τετάρτη 7 Αυγούστου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Ο κ. Κέλλας θα βρεθεί διαδοχικά σε Πύργο και Μεσολόγγι προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα ελέγχου της ζωονόσου των μικρών μηρυκαστικών που περιλαμβάνουν αυστηρή απαγόρευση στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων και εκατοντάδες, καθημερινούς, δειγματοληπτικούς (αρχικούς) αλλά και εργαστηριακούς (τελικούς) ελέγχους. Οι επαναληπτικοί έλεγχοι γίνονται σε ζώα από φάρμες όπου υπάρχει υποψία εκδήλωσης συμπτωμάτων πανώλης ή από την ιχνηλάτηση του Υπουργείου έχει προκύψει προηγούμενη μεταφορά ζώων από την «εστία» της πανώλης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου αλλά και τη Δευτέρα στη Δυτική Ελλάδα βρέθηκε ο Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί μετά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στους δύο γειτονικούς νομούς. Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έχει ήδη υποβάλει αίτημα προς τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για κήρυξη της Δυτικής Ελλάδας σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης λόγω της εμφάνισης του νοσήματος.

Τα τελευταία 24ωρα καταφθάνουν κλιμάκια με κτηνιάτρους και γεωπόνους από άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να συνδράμουν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ήδη το προσωπικό στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διπλασιάστηκε από τις αρχές της εβδομάδας, στα 40 άτομα ενώ τις επόμενες μέρες συνολικά θα έχουμε σχεδόν καθημερινά 80 επιστήμονες στο δρόμο, σε 40 κλιμάκια!

300 χιλ. ευρώ για φιλοξενία κτηνιάτρων

«Στο πλαίσιο του περιορισμού εξάπλωσης της πανώλης των μηρυκαστικών και των άμεσων αναγκών που ανέκυψαν από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την οργάνωση με κάλυψη των σχετικών δαπανών φιλοξενίας σε ξενοδοχειακά καταλύματα, την καθημερινή μεταφορά του προσωπικού σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, την προμήθεια των αναγκαίων αντιδραστηρίων για τους ελέγχους, την προμήθεια καυσίμων και αναγκαίες προμήθειες υλικών.

Ήδη δεσμεύσαμε ποσό 300 χιλ. ευρώ για φιλοξενία κτηνιάτρων, κλιμακίων, τη σίτιση των συμμετεχόντων στα κλιμάκια, την ενοικίαση δεκάδων οχημάτων για μεταφορά κτηνιάτρων για έλεγχο, λήψη βιολογικού υλικού και αποστολή στην Αθήνα» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέας Φίλιας.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, η πιθανότητα κάποιο δείγμα να θετικοποιηθεί μετά τον αρχικό δειγματοληπτικό έλεγχο δεν πρέπει να αποκλειστεί καθώς απαιτείται ένα 20ήμερο συνεχούς επαγρύπνησης μέχρι να υπάρξουν δείγματα ότι η εξάπλωση της νόσου μπορεί να «φρενάρει» και να πάμε σε… λήξη του συναγερμού, μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι εστιάζεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όπου παρά τα αρνητικά αρχικά δείγματα, φαίνεται ότι υπάρχουν αιγοπρόβατα σε κάποιες φάρμες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εργαστηριακών επανελέγχων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr