background img
banner
banner

Μειωμένη η παραγωγή σταφίδας αλλά καλή προοπτική για άνοδο της τιμής

ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Καθοριστική για τον σταφιδοπαραγωγό, την τοπική οικονομία αλλά και την προοπτική του προϊόντος, θα είναι η φετινή παραγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Βαρόμετρο ως προς αυτό όμως, αποτελούν οι κλιματολογικές συνθήκες. Ο τρύγος ξεκίνησε πολύ νωρίς και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη παραγωγή αλλά και για αύξηση της πολύ χαμηλής μέχρι πέρυσι, τιμής του προϊόντος.

«Άπλωσαν» από τις 20 Ιουλίου στα πεδινά

Στα περισσότερα χωριά της Αιγιάλειας, για πρώτη φορά φέτος, ο τρύγος ξεκίνησε νωρίς. Αν και συνήθως οι αγρότες άπλωναν τα αλώνια τους λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, φέτος οι καιρικές συνθήκες, με τις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος, οδηγούν στη συγκομιδή τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο νωρίτερα.

Ήδη, σε πολλά σημεία, λόγω της ξηρασίας, οι σταφίδες άρχισαν να δείχνουν σημάδια μαρασμού. Προκειμένου να προλάβουν και να μην έχουν άλλες απώλειες, κάποιοι παραγωγοί, κυρίως αυτοί που έχουν σταφιδοκαλλιέργειες πιο κοντά στα πεδινά, ξεκίνησαν τον τρύγο από τις 20 Ιουλίου ακόμη, κάτι που θεωρείται πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα.

Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η παραγωγή τους θα μειωθεί κατά πολύ εξαιτίας της ζημιάς από τον καύσωνα. Ως προς την ποιότητα, οι σταφιδοπαραγωγοί αναφέρουν πως όταν το προϊόν ξεραθεί, τότε θα φανεί η ποιότητά του.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισήμανε πως ΄΄ένεκα της λειψυδρίας και των συνθηκών καύσωνα που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα, η παραγωγή δεν είναι για άλλη μία χρονιά η προσδοκώμενη. Αντιθέτως αναμένεται μία μικρή παραγωγή.
Είναι ακόμη νωρίς να εκτιμήσουμε το πόσο θα παρουσιάσει μείωση σε σχέση με πέρυσι.

Αν εξετάσουμε την πεδινή ζώνη θα μιλήσουμε για μεγάλη μείωση παραγωγής, αλλά τα ορεινά, τα οποία παράγουν και τον κύριο όγκο της σταφίδας, δεν έχουν ακόμη τρυγηθεί και το προϊόν κρατιέται σε καλή κατάσταση, καθώς δεν έχει υποστεί σε αυτό το βαθμό πλήγμα. Μία πλήρη εικόνα για εξαγωγή συμπερασμάτων, θα μπορούμε να έχουμε στο τέλος Αυγούστου΄΄.

Την ίδια στιγμή, για τους παραγωγούς η αύξηση της τιμής είναι μονόδρομος, όχι μόνο για να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας αλλά και για να υπάρξει προοπτική για το προϊόν, καθώς ήδη έχουν μειωθεί οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις εξαιτίας της καταρράκωσης της τιμής κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και του υψηλού κόστους παραγωγής.

Θαν. Σωτηρόπουλος: ΄΄Με την απορρόφηση των αποθεμάτων, οι τιμές θα κυμανθούν ανοδικά΄΄

Ως προς την τιμή παραγωγού, η απαλλαγή από τα αποθέματα που είχαν δημιουργήσει οι συνθήκες της διεθνούς αγοράς την περίοδο της πανδημίας, δημιουργεί προοπτική για άνοδο.
Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. σημείωσε ακόμη τα εξής: ΄΄Η Συνεταιριστική μας οργάνωση έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση του προϊόντος και καλεί τους συνεταιρισμένους παραγωγούς να την στηρίξουν. Κι αυτή, όπως πάντα, θα ανταποκριθεί, καλύπτοντας τις προσδοκίες τους και θα δώσει την όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή, καθόσον δεν υπάρχουν πλέον τα αποθέματα που ήταν και η αιτία της κατάρρευσης των τιμών του προϊόντος. Κι αυτό γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα αποθέματα δεν αποσύρθηκαν, ένεκα της γνωστής συντεχνίας που εναντιώθηκε στα συλλαλητήρια των αγροτών της Πελοποννήσου και στο αίτημά τους για απορρόφηση των αποθεμάτων.

Η Παναιγιάλειος Ένωση στήριξε τη διαδικασία της απορρόφησης αλλά δυστυχώς απέναντί της ήταν η συντεχνία που δεν επέτρεψε στην πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα γι’ αυτά, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η τιμή. Σήμερα που δεν υπάρχουν τα αποθέματα αυτά και που οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία, η Ένωση αισθάνεται δικαιωμένη, καθώς αποδεικνύεται ότι αν η πολιτεία είχε εισακούσει το αίτημα για την πλεονάζουσα ποσότητα, δεν θα είχε μεσολαβήσει το κατρακύλισμα της τιμής΄΄.

Και κατέληξε ο κ. Σωτηρόπουλος: ΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, όπως πάντα, θα προστατεύσει τα συμφέροντα των παραγωγών και αυτών που θα την εμπιστευτούν, στο έπακρο. Καλεί τους συνεταιρισμένους παραγωγούς να στηρίξουν την Οργάνωσή τους, για να μπορέσει κι αυτή να κάνει πράξη το αισιόδοξο μήνυμα ότι φέτος θα πάμε καλύτερα ως προς τις τιμές΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχόλια

  • Εαν θες στειριξη τοτε ανακοινωσε αρχικη τιμη,,,price maker,,,

    Papanikolaou andreas 14/08/2024 17:01

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr