background img
banner
banner

Μειώθηκαν κατά 30% τα σκυλιά στους δρόμους της Αιγιάλειας

ΟΙ 1.400 ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ… ΕΒΑΛΑΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Αύγουστος, ο μήνας που η Αιγιάλεια κατακλύζεται από επισκέπτες, ο μήνας που γεμίζει όμως και από εγκαταλελειμμένα σκυλιά, τα οποία πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να τα αφήσουν στον τόπο διακοπών τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Φέτος, μέχρι στιγμής, η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη και το αποτέλεσμα διαχείρισης των αδέσποτων σε όλα τα επίπεδα, είναι εμφανές σε κάθε «γωνιά» του δήμου.

Η καλά συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλεται από την αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια», που έχει στο ενεργητικό του μέγιστη κοινωνική προσφορά σε εθελοντικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε να φανεί αμέσως. Ωστόσο, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και οι άοκνες προσπάθειες, είναι εμφανές, ότι έπιασαν τόπο. Τα αδέσποτα στην Αιγιάλεια έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 30%. Η συμβολή των προσπαθειών που καταβάλλονται είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον μειωμένο κατά 30% προσμετρημένο αριθμό, συγκαταλέγονται και τα νέα αδέσποτα που δημιουργούνται, αποκλειστικά και μόνο από εγκαταλείψεις ασυνείδητων.

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται εγκαταλείψεις από παραθεριστές

Κάθε χρόνο τους μήνες των διακοπών παρατηρείται το φαινόμενο να κάνουν την εμφάνισή τους σαστισμένα εγκαταλελειμμένα ζώα που ενώ αναζητούν εναγωνίως τροφή και βρίσκονται… έξω από τα νερά τους, δείχνουν μέχρι προσφάτως φροντισμένα και με περιλαίμιο. Πρόκειται όμως για τα νέα αδέσποτα που δημιουργούν άνθρωποι που έστω και για μία στιγμή χαρακτηρίστηκαν «φιλόζωοι»…. ΄΄Μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει νέα αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους. Για πρώτη χρονιά φαίνεται πως αυτή η απαράδεκτη συνήθεια ιδιοκτητών τείνει να εκλείψει. Βέβαια ακριβές συμπέρασμα θα εξάγουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς ίσως και τα προηγούμενα χρόνια τα εγκατέλειπαν αφού είχαν ολοκληρώσει τις διακοπές τους΄΄, ανέφερε στο Protionline.grερωτηθείς σχετικά, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος.

Πλέον, τόσο ο αντιδήμαρχος όσο και οι εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου, είναι σε θέση να γνωρίζουν λίγο έως πολύ τα αδέσποτα που κυκλοφορούν, ειδικά στο κέντρο του Αιγίου αλλά και τα περίχωρα. Κι αυτό διότι όλα έχουν περάσει από έλεγχο, έχουν αποπαρασιτωθεί, ενώ αρκετά από αυτά έχουν στειρωθεί και τσιπαριστεί.

Το 90% των στειρώσεων σε θηλυκά

Ερωτηθείς αναφορικά με τον αριθμό των αδέσποτων που υπάρχουν στον δήμο, ο κ. Φραγκονικολόπουλος σημείωσε ότι ΄΄παλιότερα με μία καταμέτρηση που είχε γίνει, ήταν περίπου 5.000. Όμως πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%. Κι αυτό συμβαίνει διότι κάποια έφυγαν από τη ζωή και βέβαια γιατί γίνεται πλέον διαχείριση από τον δήμο. Δηλαδή τα ζώα περισυλλέγονται, τσιπάρονται, στειρώνονται και επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Με τις 1.400 στειρώσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, σταματήσαμε τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό ώστε η κατάσταση να γίνει ελεγχόμενη. Δεν έχουμε απεριόριστες στειρώσεις καθώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Το 90% των σκυλιών που έχουν στειρωθεί είναι θηλυκά ώστε να σπάει αυτομάτως η αλυσίδα αναπαραγωγής, ενώ στειρώνονται και κάποια αρσενικά που έχουν παρουσιάσει επιθετική συμπεριφορά΄΄. Μιλώντας για το πόσο σημαντικές είναι οι στειρώσεις και καθοριστικές στη μείωση των αδέσποτων, ο κ. Φραγκονικολόπουλος τόνισε: ΄΄Σκεφτείτε αυτά τα 1.400 ζώα που στειρώθηκαν, αν δεν συνέβαινε αυτό, σε έναν χρόνο θα είχαμε 14.000 νέα αδέσποτα΄΄.

Έχουν δοθεί 700 για υιοθεσία στην Αττική!

Πολύ σημαντική ως προς τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων αλλά και ως προς τη φροντίδα και την καλύτερη ζωή για τα ζώα, είναι η αξιέπαινη διαδικασία των υιοθεσιών, με τον αντιδήμαρχο και τους εθελοντές να καλύπτουν πολλά σαββατοκύριακα, απίστευτα χιλιόμετρα για να λάβουν μέρος σε γιορτές υιοθεσίας, κυρίως στο λεκανοπέδιο Αττικής. Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο αντιδήμαρχος, ΄΄μέχρι στιγμής, στις γιορτές υιοθεσίας που έχουμε λάβει μέρος έχουν δοθεί προς υιοθεσία 700 αδέσποτα σκυλιά της Αιγιάλειας. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό και δεν υπήρχαν και οι εθελοντές, τότε αυτά τα ζώα θα βρίσκονταν σήμερα στους δρόμους΄΄.

΄΄Το πρόβλημα περιορίζεται, είναι σε έλεγχο, υπάρχει σχεδιασμός, ωστόσο δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως. Αυτό θα γίνει μόλις συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείψουμε το ζώο μας επειδή βαρεθήκαμε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Προσπαθούμε όλοι και να βελτιώσουμε την εικόνα του δήμου μας αλλά και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στους δρόμους εκτεθειμένα σε κίνδυνους΄΄, κατέληξε ο αντιδήμαρχος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Οσο εχουμε τον φραγκονικολοπουλο θα μειωθουν κι αλλ. Πολλα τα μπραβο σε αυτον τον ανθρωπο

    Γιωργος 14/08/2024 20:39

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr