background img
banner
banner

Μπαίνει με αθρόες αφίξεις…

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ«ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ» ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ -ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ-ΜΕΣΩ ΑΡΑΞΟΥ – ΑΧΑΪΑ:Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΦΕΡΕ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Με το δεξί μπαίνει ο Αύγουστος σε επίπεδο αφίξεων στο αεροδρόμιο του Αράξου όπου με βάση το πρόγραμμα της ΥΠΑ θα έχουμε 113 πτήσεις κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα έχουμε 4 πτήσεις σε ημερήσια βάση.

Η κατάσταση σύμφωνα με την διεύθυνση του αεροδρομίου θα είναι μάλιστα οριακή δηλαδή και θα δοκιμαστούν οι προδιαγραφές – δυνατότητες που διαθέτει ο Άραξος όσον αφορά την ημερήσια εξυπηρέτηση τουριστών.

Το κύριο βάρος σε σχέση με τις αφίξεις «πέφτει» Τρίτες και τις Παρασκευές που θα έχουμε μέσα στο μήνα 63 πτήσεις, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 2 του μηνός ημέρα κατά την οποία καταφθάνουν επτά πτήσεις από Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Μόναχο, Ντίσελντορφκαι Ανόβερο -από Γερμανία- ενώ έχουμε και δύο πτήσεις από Ιταλία και Βέλγιο.

Συνολικά από Γερμανία με προορισμό κυρίως τα συγκροτήματα 5αστερα και πολυτελή των ακτών της Ηλείας και της Αχαΐας τον Αύγουστο καταφθάνουν 33 πτήσεις στον Άραξο. Ακολουθούν οι Πολωνοί με 16 πτήσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, 10 πτήσεις θα έχουμε από Ρουμανία, οκτώ πτήσεις θα έχουμε από Σλοβακία και ακολουθούν Ισραήλ, Αυστρία, Τσεχία και Λιθουανία.
Τουρίστες από Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία και Λιθουανία καταφθάνουν στα καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας από τις αρχές Ιουλίου και θα συνεχίσουν έως και τα τέλη Αυγούστου.

380 πτήσεις έως και τα τέλη του μήνα

Τον Αύγουστο του 2023 από το Αεροδρόμιο του Αράξου είχαμε πτήσεις 100 ενώ για τον περασμένο μήνα Ιούλιο είχαμε 114 πτήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή ο φετινός Αύγουστος θα έχει μια αύξηση στο 15% σε επίπεδο πτήσεων σε σχέση με το 2023. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος καλύπτουν την hi-season του φετινού καλοκαιριού με 227 πτήσεις κάποιες από τις οποίες είναι ιδιωτικές.
Το καλοκαίρι του 2023 το αεροδρόμιο του Αράξου είχε εξυπηρετήσει περίπου 142.000 τουρίστες, ενώ φέτος, αναμένεται ο αριθμός αυτός να πλησιάσει τις 160.000. Από την έναρξη της φετινής σεζόν τον περασμένο Μάιο, έως και τα τέλη Αυγούστου, θα έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 380 πτήσεις από τον Άραξο.

Ο καύσωνας έφερε μείωση στους τζίρους

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, η παρατεταμένη ζέστη κατά την περίοδο του Ιουλίου σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις στην εστίαση, έφεραν μια πτώση στην κίνηση και τους τζίρους, κατά το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου με ακυρώσεις και λιγότερες προ-κρατήσεις που αφορούν και ξένους τουρίστες.

Ο Ιούλιος «έτρεξε» με μείωση 10% στις πληρότητες σε επίπεδο νομού Αχαΐας όμως, οι ακυρώσεις από ξένους τουριστικούς πράκτορες μεταφέρονται πλέον σε κρατήσεις για τον Αύγουστο. Και σε επίπεδο προ-κρατήσεων και από Έλληνες, ο Αύγουστος αναμένεται να πάει καλύτερα, στα επίπεδα του 2023 με μια πιθανή αύξηση.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κανελλή, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, εκτός από την Κλιματική Αλλαγή, η ακρίβεια και οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις του καλοκαιριού είναι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας μας, αλλά και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Μέσω δορυφόρου θα ελέγχουν αυθαιρεσίες στον αιγιαλό Κτηματική και ΑΑΔΕ

Γενική συμμόρφωση των επιχειρήσεων με βάση τις αυστηρές προδιάγραφες του νέου νομικού πλαισίου για την κατάληψη τμήματος της παραλίας από επιχειρήσεις εστίασης αλλά και φιλοξενίας -αφορά στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων αλλά και ξαπλώστρες- διαπίστωσαν κατά τους συνδυασμένους ελέγχους τους Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας και Δημοτική Αστυνομία Αιγιαλείας το διάστημα από τη Δευτέρα 29 του μηνός έως και την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Την Τρίτη και την Τετάρτη 30 και 31 Ιουλίου Δημοτική Αστυνομία και Κτηματική έκαναν διαδοχικές εξορμήσεις στην παραλία Ακράτας στα Συλιβαινιώτικα ενώ ακολούθησαν έλεγχοι της Κτηματικής στην Πούντα – Διακοπτό και της Δημοτικής Αστυνομίας σε Ροδοδάφνη και άλλες παραλίες.
Το πόρισμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα αξιολογηθεί σε επόμενη φάση από την Κτηματική η οποία όμως, παρουσία και του προϊσταμένου της υπηρεσίας Παναγιώτη Κακούνη, διαπίστωσε ότι η γενική εικόνα είναι ικανοποιητική.

«Δεν εφησυχάζουμε μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, κατά τα επόμενα 24ωρα θα αξιολογηθούν περισσότερα στοιχεία για να βγει και το πλάνο του Αυγούστου. Αναμένουνε τις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. η οποία συνδράμει σε όλη την Αχαΐα αλλά και της Δημοτικής Αστυνομίας Αιγίου ειδικότερα για την Αιγιάλεια. Και οι δύο αυτές Αρχές έχουν καλύτερη εικόνα γιατί είναι επί του πεδίου τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν έλεγχοι και της Κτηματικής και εκτός εργασίμων ημέρων ενώ θα φτάσουν και οι πρώτοι φωτοχάρτες με τις δορυφορικές λήψεις της ΑΑΔΕ για να δούμε αν οι καταλήψεις στον αιγιαλό επεκτείνονται εκτός των ορίων που είναι οι μισθώσεις.

Παράλληλα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις αναφορές τους στην πλατφόρμα my-Coast» επισημαίνει ο κ. Κακούνης.

Σύμφωνα πάντως με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και επιχειρηματία του τουρισμού στην «καυτή ζώνη» των Σελιανιτίκων κ. Κανελλή, «η αλλαγή του νομικού πλαισίου σε σχέση με την κατάληψη χώρου στον αιγιαλό έχει προκαλέσει κύμα παραπόνων από Έλληνες αλλά και από ξένους τουρίστες. Αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει φέτοςτη βαθμολογία της χώρας μας -σε σχέση με το τουριστικό προϊόν- τα έσοδα για τα ξενοδοχεία και το δημόσιο ταμείο».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr