background img
banner
banner

ΜΠΑΣΚΕΤ: Μίνι αφιέρωμα στους 13 αντιπάλους του Κεραυνού στο νέο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η

Η ΑΕ ΡΟΪΤΙΚΩΝ “ΣΑΡΩΝΕΙ” ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΩ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ο Κεραυνός Αιγίου έχασε τον τίτλο και την άνοδο στη National League 2στις λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της δραματικής σειράς των τελικών με τη Γαλήνη και για μία ακόμη χρονιά θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑ-Η.

Ήταν χρονικά, η 14η ομάδα που συμπλήρωσε το “παζλ” της κατηγορίας για την επόμενη σεζόν αφού οι υπόλοιπες 13 ήταν ήδη γνωστές από καιρό: Νέοι Γλαύκου, Ολυμπιάδα, ΑΕ Ροϊτίκων, ΣΕΦΑ Ανδραβίδας, ΕΑΠ, ΑΕ Βαρθολομιού, ΑΕ Αγυιάς, Αραχωβίτικα, Απολλωνιάδα, Α.Ο. Δύμης που παρέμειναν από πέρυσι και οι τρεις που ανέβηκαν από την Α2. Ο πρωταθλητής Διαγόρας Βραχνεϊκων και οι Τρίτων, Πυρσός που πήραν το εισιτήριο μέσα από τη διαδικασία των πλέι άουτ.

Να ρίξουμε μια ματιά στους 13 αντιπάλους της αιγιώτικης ομάδας στο νέο πρωτάθλημα, με την ΑΕ Ροϊτίκων (κατά πρώτο λόγο) και την ΑΕ Βαρθολομιού να έχουν ξεκινήσει δυναμικά τη μεταγραφική τους ενίσχυση και να δείχνουν ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΝΕΟΙ ΓΛΑΥΚΟΥ
Ο Αθλητικός Όμιλος Γλαύκος Πατρών τα τελευταία χρόνια ίδρυσε τη θυγατρική του ομάδα, τους Νέους Γλαύκου που σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασαν στην Α1 ΕΣΚΑ-Η. Μάλιστα πέρυσι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλήνη. Ως έδρα ο σύλλογος χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο Κλειστό Γυμναστήριο Γλαύκου σε τμήμα των εγκαταστάσεων της πρώην βιομηχανίας Πειραϊκής-Πατραϊκής και στα όρια της περιοχής της Κρύας Ιτεών.

ΑΕ ΡΟΙΤΙΚΩΝ
Η “νεοφώτιστη” πέρυσι” Αθλητική Ένωση Ροϊτίκων έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο μπαίνοντας στην τετράδα και φέτος αναμένεται να είναι από τα μεγάλα φαβορί. Αν όχι το μεγαλύτερο. Τελευταίο της μεταγραφικό απόκτημα είναι ο πολύπειρος Βασίλης Γιαννικόπουλος (35 ετών,1.95 ύψος και αγωνίζεται στις θέσεις των SG και PF) ενώ είχαν προηγηθεί οι Σταμούλης, Τριπολίδης από τον Κεραυνό Αιγίου, ο Κυριαζής από την Απολλωνιάδα και ο Παπανδρεόπουλος από τον Αίολο Αγυιάς.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ
Η ιστορική Ολυμπιάδα ιδρύθηκε το 1961 από μία παρέα φίλων του κλασικού αθλητισμού και τα πρώτα τμήματα που λειτούργησαν ήταν εκείνα του στίβου, της καλαθοσφαίρισης, της πετοσφαίρισης και της ποδηλασίας. Κατέκτησε το πρωτάθλημα Α2 εθνικής το 2006 και την περίοδο 2006-2007 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α1 Εθνική έχοντας μάλιστα ως… παράσημο τη μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

ΣΕΦΑ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ
Το Σωματείο Εθνικής Φυσικής Αγωγής Ανδραβίδας ιδρύθηκε το 1980, και είναι από τις πρώτες ομάδες μπάσκετ στο Νομό Ηλείας. Επί 40 συναπτά έτη συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΗ, κυρίως στην Α2 ενώ πέντε σεζόν έχει αγωνιστεί και στην Α1 . Αγωνιστική της έδρα είναι Δημοτικό Κλειστό γήπεδο ‘’ΑΕΘΛΙΟΝ’. Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει σύγχρονη και άρτια δομημένη ακαδημία, με τμήματα MINI-ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ-ΠΑΙΔΙΚΟΥ-ΕΦΗΒΙΚΟΥ συμμετέχοντας σε όλες τις τοπικές διοργανώσεις.

ΕΑΠ
Η Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών δρύθηκε το 1927 με χρώματα το μαύρο και το άσπρο. Έχει τμήματα πυγμαχίας, πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης αντρών και γυναικών, καθώς και τμήμα σκάκι, ενώ παλιότερα διατηρούσε και τμήμα ποδηλασίας. Ειναι από τους αρχαιότερους συλλόγους μπάσκετ (το τμήμα ιδρύθηκε το 1927) στην Ελλάδα αλλά δεν έχει φτάσει πιο πάνω από τη Γ΄ Εθνική καθώς συνήθως το ροστερ της αποτελείται από νεαρούς παίκτες.

ΑΕ ΒΑΡΘΟΛΟΜΙΟΥ
Η ΑΕ Βαρθολομιού αγωνίστηκε πέρυσι στην Α1 ΕΣΚΑΗ γράφοντας ιστορία καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη τοπική κατηγορία του μπάσκετ. Μετά την άκρως επιτυχημένη χρονιά ως νεοφώτιστοι στην πολύ ανταγωνιστική και απαιτητική Α1 ΕΣΚΑ-Η με την είσοδο στα play off ανόδου, η Α.Ε. Βαρθολομιού θέτει τον πήχη ψηλότερα για τη σεζόν 2024-2025. Τελευταίο μεγάλο μεταγραφικό της απόκτημα είναι ο Γιάννης Ντούλες από τον Κεραυνό Αιγίου και η ενίσχυση θα συνεχιστεί.

ΑΕ ΑΓΥΙΑΣ
Η Αθλητική Ένωση ΑΓΥΙΑΣ ιδρύθηκε το 1978 στην Πάτρα και τα τελευταία χρόνια (μετά τη συγχώνευσή τους) αποτελεί τη θυγατρική του Αίολου Αγυιάς που αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Αποτελείται από νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες τροφοδοτώντας και τον Αίολο, ενώ πραγματοποιεί αξιόλογη πορεία τα τρία τελευταία χρόνια στην Α1 ΕΣΚΑ-Η, από τη στιγμή που ανέβηκε από την Α2. Στόχος και φέτος θα είναι η είσοδος στα πλέι οφ.

ΑΙΑΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ/ΑΚΤΑΙΟΥ
Τα Αραχωβίτικα/Ακταίο ιδρύθηκαν το 2010 μετά τη συνένωση του Αίαντα Αραχωβιτίκων και του Ακταίου και βρίσκονται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στη μεγάλη κατηγορία της ΕΣΚΑ-Η. Κάποιες φορές κινδύνεψαν με υποβιβασμό αλλά γενικά αποτελούν ένα σύλλογο με οργάνωση και τμήματα υποδομής που θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα πρωταγωνιστήσουν διεκδικώντας κάτι περισσότερο από απλή παραμονή.

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΔΑ
Η Απολλωνιάδα ιδρύθηκε το 1975 με χρώματα μαύρο – άσπρο και τμήματα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης αντρών και γυναικών. Είναι ακόμη και σήμερα θυγατρική ομάδα του Απόλλωνα Πατρών και έχει ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο του Απόλλωνα στην συνοικία Περιβόλα.
Το τμήμα καλαθοσφαίρισης αντρών έπαιξε πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία την περίοδο 1999-00 και την προηγούμενη περίοδο είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑ-Η.

ΑΟ ΔΥΜΗΣ
Ιδρύθηκε το 2007 και φέτος θα αγωνιστεί για μία ακόμη χρονιά στην Α1 αφού κατάφερε να παραμείνει έστω και την τελευταία στιγμή επικρατώντας στους τελικούς των πλέι άουτ κόντρα στην ΕΑ Παραλίας. Ανανέωσαν σχεδόν όλοι από τον βασικό κορμό ενώ μέχρι τώρα έκανε δύο ποιοτικές προσθήκες με την απόκτηση του έμπειρου Τάκη Γιωτόπουλου από την Ολυμπιάδα και του 19χρονου ταλαντούχου Διονύση Κλαμπάνη που έχει αγωνιστεί στον Προμηθέα, την Απολλωνιάδα και τους Νέους Γλαύκου.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ
Το τμήμα καλαθοσφαίρισης του “νεοφώτιστου” Διαγόρα καλλιεργεί από τη δεκαετία του 1980 το άθλημα στις κατηγορίες ανδρών και κατά περιόδους στις γυναίκες, εφήβους και παίδες. Δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε εθνική κατηγορία, παρά μόνο στα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αχαΐας-Ηλείας (Ε.Σ.Κ.Α.-Η).
Αναφέρεται ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο σύλλογος είχε τέσσερα τμήματα μπάσκετ: Ανδρών, γυναικών, εφήβων και παίδων και πάνω από 100 αθλητές.

ΤΡΙΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Ένας ακόμη “νεοφώτιστος” θα κάνει ντεμπούτο στην Α1 ΕΣΚΑ-Η τη νέα σεζόν. Ο Τρίτων μπήκε μάλιστα δυναμικά στο μεταγραφικό “παζάρι” αποκτώντας τον πολύπειρο Δημήτρη Παναγόπουλο, τον νεαρό Χάρη Τσιμπούκη από τον Αστέρα Τέμενης αλλά και τον Τηλέμαχο Οικονομίδη που πέρασε και αυτός από την Τέμενη αλλά και τον Κεραυνό Αιγίου παλαιότερα. Παράλληλα, ανανέωσε ο πολύπειρος Δημήτρης Λιούρδης και ο βασικός κορμός της ομάδας.

ΠΥΡΣΟΣ
Η “μάχη” πέρυσι μεταξύ Πυρσού και Σκαγιοπουλείου με φόντο την άνοδο έβγαλε νικητές τους ”ερυθρόλευκους” ποθ πανγύρισαν την επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία του τοπικού μπάσκετ, μια σπουδαία διάκριση για την ομάδα του Σολωμού. Στόχος αυτή τη φορά να “χτίσουν” σερί παραμονής στην Α1 ΕΣΚΑ-Η και να σταθεροποιηθούν στη μεγάλη τοπική κατηγορία.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr