background img
banner
banner

Νέα κρούσματα πανώλης

ΔΙΑΣΠΑΡΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΖΩΟΝΟΣΟΥ ΣΕ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ Η ΑΧΑΪΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ «ΚΑΘΑΡΗ»

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου, όπως αναμενόταν, μετά από επανέλεγχο δειγμάτων από ζώα που είχαν νοσήσει αλλά τα πρώτα δείγματα είχαν βγει αρνητικά, ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία. Τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε περιοχές του Αγρινίου και του Αστακού. Σε επίπεδο περιφέρειας τα κρούσματα αφορούν περιοχές σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία ενώ θανατώθηκαν ή επίκειται θανάτωση σε πάνω από 800 ζώα στις «ύποπτες» φάρμες της Δυτικής Ελλάδας.

Ήδη από την Τετάρτη 7 Αυγούστου, μιλώντας στο Protionline.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, είχε χαρακτηρίσει πιθανό το ενδεχόμενο κάποιο δείγμα να θετικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα, μετά τον αρχικό δειγματοληπτικό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ένα 20ήμερο επαγρύπνησης μέχρι να υπάρξουν δείγματα ότι η εξάπλωση της νόσου μπορεί να «φρενάρει».

Νέα κρούσματα μετά από επανέλεγχο δειγμάτων αναμένεται να ανακοινωθούν και στην Ηλεία με τους κτηνοτρόφους πάντως να εκτιμούν ότι η εμφάνιση της νόσου στην περιοχή παραμένει διάσπαρτη και σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνει χαρακτηριστικά πανδημίας…

Επίσκεψη και δεσμεύσεις για αποζημιώσεις

Με φόντο τα νέα κρούσματα έγινε και η σύσκεψη στο Μεσολόγγι στην έδρα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα. Ο Υφυπουργός βρέθηκε στην περιφέρεια με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο, προκειμένου να ενημερωθεί για τον έλεγχο εξάπλωσης της νόσου στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Μετείχε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχες, ενώ συμμετείχαν, δήμαρχοικαι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ήδη αποκάλυψε το Protionline.gr τα τελευταία 24ωρα καταφθάνουν στην περιοχή κλιμάκια με κτηνιάτρους και γεωπόνους από άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να συνδράμουν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ήδη το προσωπικό στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας διπλασιάστηκε από τις αρχές της εβδομάδας, στα 40 άτομα ενώ τις επόμενες μέρες συνολικά θα έχουμε σχεδόν καθημερινά 80 επιστήμονες στο δρόμο, σε 40 κλιμάκια!

«Αυτή την στιγμή γίνεται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση στην χώρα» ανέφερε την Τετάρτη 7 Αυγούστου ο κ. Κέλλας από το Μεσολόγγι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων. «Πρόκειται για μια αμιγώς νόσο συγκεκριμένων ζώων, δεν μεταδίδεται ούτε στους ανθρώπους ούτε σε άλλα ειδή ζώων. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί αλλά μόνο με θερμική επεξεργασία» σχολίασε ο Υφυπουργός. Παράλληλα είπε ότι «η Πολιτεία θα αποζημιώσει αυτούς τους παραγωγούς, όμως αυτή την στιγμή προέχει η εξάλειψη της νόσου».

«Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας και πολύ σημαντικό κρίκο της τοπικής οικονομίας» τόνισε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, καλώντας τους κτηνοτρόφους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων και κτηνιατρικών υπηρεσιών. Προσλήψεις προσωπικού ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι αρμόδιες υπηρεσίες, πιο στoχευμένοι έλεγχοι στην εισαγωγή ζώων και επαρκής αποζημίωση σε περιπτώσεις θανάτωσης ζώων ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιφέρεια.

«Αποτελεσματικοί έλεγχοι, καμία αύξηση τιμών»

«Η Αχαΐα παραμένει ‘καθαρή’ σε επίπεδο πανώλης καθώς προς το παρόν δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Με τη συνδρομή του συνεταιρισμού, της Περιφέρειας αλλά και του δήμου Καλαβρύτων, έγινε ενημέρωση των συναδέλφων κτηνοτρόφων ενώ και οι κτηνίατροι που εργάζονται για εμάς συνδράμουν τόσο στην ενημέρωση όσο και τους ελέγχους που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Τα κρούσματα που έχουμε στη Δυτική Ελλάδα είναι διάσπαρτα και ίσως να έχουμε μερικά ακόμη, επίσης διάσπαρτα το επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα, με βάση την ιχνηλάτηση του Υπουργείου, αφορά έναν συγκεκριμένο εισαγωγέα και δεν έχει επεκταθεί. Μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία ενώ το πρώτο διάστημα του φθινοπώρου, αν πάνε όλα καλά, ο αγώνας θα είναι για να εκριζώσουμε εντελώς το πρόβλημα!

Απαιτείται συνεργασία των κτηνοτρόφων και βέβαια η έκταση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση συζητήσεις για ελλείψεις αλλά και ανατιμήσεις σε κρέας και γάλα» αναφέρει στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού – Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού (πρώην ΕΑΣ) Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr