background img
banner
banner

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες στο κοιμητήριο Αιγίου

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Την εκτέλεση εργασιών που σχετίζονται με την αναβάθμιση της εικόνας και τη λειτουργικότητα των χώρων του κοιμητηρίου Αιγίου, ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία ο δήμος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν στο σύνολό τους άμεσα και αποτελεσματικά.

Το έργο φέρει την ονομασία «Επισκευή-συντήρηση-βελτίωση Δημοτικών Κοιμητηρίων Δήμου Αιγιαλείας» και περιλαμβάνει αντίστοιχες παρεμβάσεις σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ΄΄πρόκειται για την πρώτη φάση εργασιών που αφορούν κυρίως επισκευές στους περιβάλλοντες χώρους, σε μάντρες, εισόδους, διαδρόμους και γενικότερα στις υποδομές που χρειάζονται επισκευή και βελτίωση. Από εκεί και πέρα, σταδιακά θα προχωρούμε και σε άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η δημιουργία οστεοφυλακίου ούτως ώστε να αποδεσμευθούν και κάποια ταφεία και να παραχωρηθούν σε νέους ενδιαφερόμενους. Η δημιουργία νέου οστεοφυλακίου απαιτεί ένα μεγάλο ποσό και γι’ αυτό δεν εντάχθηκε στις τρέχουσες εργασίες, ωστόσο θα δρομολογηθεί να γίνει την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, θα χρειαστεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να διαμορφωθεί χώρος για πολιτικές κηδείες που πλέον είναι μία αναγκαιότητα΄΄.

Η συνολική συμβατική αξία της ανάθεσης του παρόντος έργου είναι 73.656 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), σύμφωνα με την οικονομική προσφορά (με μέση έκπτωση 1%) της εργοληπτικής επιχείρησης «ΜΗΤΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος πρόκειται να φτιαχτούν οι πόρτες στο δημοτικό κοιμητήριο Αιγίου, να βαφτούν οι μάντρες, να γίνουν πιο προσβάσιμοι οι διάδρομοι ανάμεσα στα ταφεία και να υπάρξει επιμέλεια στους περιβάλλοντες χώρους.

Αιτήματα για κοπή κυπαρισσιών σε κοιμητήρια – Τι εξετάζει το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου

Εν τω μεταξύ, συχνά είναι τα αιτήματα κοπής κυπαρισσιών στο παλαιό κοιμητήριο Αιγίου όπως και σε άλλα ανά την Αιγιάλεια, τα οποία με τις ρίζες τους προκαλούν προβλήματα. Εν προκειμένω, η Δημοτική Επιτροπή εξέτασε προσφάτως το αίτημα κοπής κυπαρισσιού στο Κοιμητήριο της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου και λαμβάνοντας υπόψη σχετική Τεχνική Έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας, δεν το έκανε αποδεκτό.

Κι αυτό γιατί κατόπιν αυτοψίας διαπιστώθηκε πως το κυπαρίσσι που φύεται στο σημείο, δεν παρουσιάζει ορατά σημάδια βλάβης τα οποία να συνηγορούν ασθένεια ή οτιδήποτε άλλο.
Επιπλέον στην βάση του κορμού, ακριβώς δίπλα από το δέντρο και ανάμεσα σε αυτό και σε τάφο έχει κατασκευαστεί μαρμάρινο παρτέρι στο οποία υπάρχουν φυτά. Το κυπαρίσσι έχει δημιουργήσει βλάβη στα μάρμαρα του παρτεριού ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ορατή βλάβη στο ταφείο.

Αντιθέτως, εξετάζοντας αίτημα για κοπή δύο κυπαρισσιών στο κοιμητήριο Ακράτας στη μάντρα της νότιας περίφραξης, αποφασίστηκε η κοπή τους. Με βάση τη σχετική Τεχνική Έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας, και κατόπιν ελέγχων των δύο κυπαρίσσια που φύονται εφαπτόμενα στην μάντρα της νότιας περίφραξης του κοιμητηρίου Ακράτας, διαπιστώθηκε ότι το ένα κυπαρίσσι παρουσιάζει έντονη εντομολογική προσβολή και έχει σημάδια ύπαρξης κοιλώματος στο εσωτερικό του. Από την αποκόλληση του φλοιού του κορμού δείχνει ότι τμήμα του λειτουργικού ξύλου είναι νεκρό.

Το δεύτερο κυπαρίσσι παρουσιάζει εκτεταμένες νεκρώσεις στο ξύλο του, ενώ και τα δύο δέντρα είναι εκτεθειμένα στους ανέμους. Δεδομένου ότι οι βλάβες που παρουσιάζουν, επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα την ευστάθειά τους, συνιστάται η κοπή τους για λόγους ασφαλείας αλλά και για την αποφυγή πρόκλησης φθορών επάνω στα ταφεία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr